Διακοπές και άγχος αποχωρισμού στις γάτες: Συχνές συμπεριφορές και τρόποι αντιμετώπισης

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Οι διακοπές προορίζονται για να είναι διασκεδαστικές για τους ανθρώπους, αλλά λόγω της αλλαγής στη ρουτίνα, μπορούν, δυστυχώς, να αποτελέσουν αιτία άγχους για τις γάτες και να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς και άγχος αποχωρισμού. Τα προβλήματα συμπεριφοράς των γατών μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της απουσίας του ιδιοκτήτη, κατά τη μεταφορά ή όταν ο ιδιοκτήτης επιστρέφει. Ενώ ορισμένες γάτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ταξίδια, τη διαμονή σε ξενοδοχεία ή την παραμονή τους σε κυνοκομείο, οι περισσότερες γάτες είναι καλύτερα όταν μένουν στο σπίτι τους με έναν pet sitter. Αυτό, φυσικά, δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά ευτυχώς μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα για να μειωθεί το άγχος της γάτας σας και η πιθανότητα προβλημάτων συμπεριφοράς κατά την περίοδο των διακοπών.


Αλλαγές στο περιβάλλον της γάτας σας

Οι γάτες λατρεύουν τη ρουτίνα και ευδοκιμούν σε αυτήν, σε σημείο που η αλλαγή σε οτιδήποτε μπορεί δυνητικά να τις προκαλέσει στρες. Όταν οι ιδιοκτήτες γατών πηγαίνουν διακοπές, πολλά πράγματα αλλάζουν για τα κατοικίδιά τους, όπως η απουσία των ιδιοκτητών τους, διαφορετικές ώρες σίτισης, λιγότερη προσοχή, νέοι άνθρωποι και μερικές φορές νέα περιβάλλοντα, αν πρόκειται να φιλοξενηθούν.

Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί από πέντε ημέρες έως δύο εβδομάδες για να προσαρμοστεί και να αποδεχτεί μια νέα ρουτίνα -και μερικές φορές ακόμα περισσότερο. Σκεφτείτε μόνο πόσο καιρό χρειάζονται μερικές γάτες για να δεχτούν νέες γάτες στο σπίτι τους ή για να προσαρμοστούν σε ένα νέο σπίτι. Και οι δύο αυτές καταστάσεις καταδεικνύουν πόσο άκαμπτες είναι δυνητικά οι γάτες. Ένας ξένος, όπως ένας pet sitter, που δεν τηρεί τη ρουτίνα, προσθέτει επίσης άγχος στη ζωή της γάτας σας. Μέχρι να συνηθίσει η γάτα σας τη νέα ρουτίνα με τον pet sitter επιστρέφετε από τις διακοπές και αλλάζετε ξανά την καθημερινότητά της. Επίσης, δεν μυρίζετε πια οικεία στη γάτα σας, επειδή δεν έχει προλάβει να ανανεώσει τα σημάδια από το μάγουλο-τριψίματα όσο λείπατε. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες γάτες κρύβονται, γίνονται αμυντικές ή παρουσιάζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές.


Ούρηση έξω από το κουτί

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς που παρατηρούνται στις γάτες όταν συμβαίνει μια αλλαγή στο νοικοκυριό είναι  η ούρηση εκτός του κουτιού της άμμου. Οι γάτες μπορεί να συμπεριφέρονται με επιθετικότητα ή να είναι φοβισμένες απέναντι σε pet sitter που δεν γνωρίζουν ή σε νέα περιβάλλοντα, όπως εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να τις κάνουν να ουρούν έξω από το κουτί της άμμου, καθώς προσπαθούν να μας πουν ότι φοβούνται ή είναι αγχωμένες. Δεδομένου ότι στις γάτες αρέσει η μυρωδιά του εαυτού τους, το μαρκάρισμα των ούρων βοηθά επίσης στην ηρεμία τους, καθώς διαχέουν τη μυρωδιά τους σε αντικείμενα που μυρίζουν σαν τον ιδιοκτήτη τους. Τα ούρα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν από αντικείμενα όπως έπιπλα, χαλιά και στρώματα, οπότε είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους να τα αντιμετωπίζουν και να τα καθαρίζουν.


Υπερβολικό γρατζούνισμα

Εκτός από την ανεπιθύμητη ούρηση, οι γάτες μπορεί επίσης να αρχίσουν να γρατζουνάνε τα πράγματα περισσότερο αν είναι αναστατωμένες ή αγχωμένες. Το ξύσιμο είναι μια φυσική συμπεριφορά και χρησιμοποιείται για να διατηρήσουν την υγεία των νυχιών τους και για να σηματοδοτήσουν την περιοχή τους. Όμως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αυξηθεί και να γίνει πρόβλημα σε περιόδους άγχους για τη γάτα σας.


Συμπεριφορά κρυφτού στις γάτες

Τα νέα πράγματα συχνά τρομάζουν τις γάτες και αν η γάτα σας φοβάται θα κρυφτεί. Το να κρύβεται από τον φροντιστή κατοικίδιων ζώων, σε μια εγκατάσταση φιλοξενίας, ακόμα και όταν επιστρέφετε στο σπίτι, οφείλεται στο ότι η γάτα σας φοβάται την κατάσταση.

Επιθετική συμπεριφορά

Μια φοβισμένη ή αγχωμένη γάτα μπορεί να επιτεθεί επιθετικά ή αμυντικά. Αυτό παρατηρείται μερικές φορές σε ακραία επίπεδα στρες των γατών που βρίσκονται σε μια νέα κατάσταση ή περιβάλλον. Το χτύπημα, το σφύριγμα, το κούνημα και το δάγκωμα μπορεί να είναι σημάδια φόβου και άγχους στις γάτες.

Διακοπές και μείωση του στρες

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες γατών κατά την προετοιμασία για τις διακοπές που θα κάνουν τον χρόνο ευκολότερο για τη γάτα τους:

Εάν η γάτα σας θα μείνει στο σπίτι ενώ εσείς θα πάτε διακοπές, ζητήστε από τον pet sitter να τη συναντήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές, αρκετά πριν από την απουσία σας. Ο pet sitter θα πρέπει να προσφέρει στη γάτα σας τις αγαπημένες της λιχουδιές ή να παίζει μαζί της και τα αγαπημένα της παιχνίδια. Αυτό θα βοηθήσει τη γάτα σας να συνδέσει τον pet sitter με κάτι θετικό και ευχάριστο. Αν η γάτα σας θέλει να το σκάσει, αφήστε την να το κάνει. Μην τις περιορίζετε για να τις αναγκάσετε να συναντηθούν και να τις χαιρετήσουν με το ζόρι.


Φέρτε τη βαλίτσα σας τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα, ώστε η γάτα σας να τη συνηθίσει. Πετάξτε μέσα λιχουδιές ή παιχνίδια, ώστε να είναι ένας θετικός συνειρμός για τη γάτα κάθε φορά που βλέπει τις αποσκευές σας. Αυτό ισχύει και για το μεταφορέα γάτας σας, αν χρειαστεί να μεταφέρετε τη γάτα σας.
Γράψτε την καθημερινή σας ρουτίνα και ζητήστε από τον Pet sitter να την ακολουθήσει. Τα γεύματα, το παιχνίδι, η περιποίηση, οι αλληλεπιδράσεις με την αγκαλιά και άλλα σημαντικά σημεία αναφοράς θα πρέπει να ακολουθούνται όσο το δυνατόν πιο πιστά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το άγχος για τη γάτα σας. Αν γνωρίζετε ότι η ρουτίνα θα αλλάξει όσο θα λείπετε, εφαρμόστε κάποιες από αυτές τις αλλαγές αρκετές ημέρες πριν από την αναχώρησή σας, ώστε η γάτα να έχει ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση χωρίς το περαιτέρω άγχος της απουσίας σας.
Αφήστε πίσω ένα αντικείμενο, όπως ένα μπλουζάκι που έχετε φορέσει αλλά δεν έχετε πλύνει, για τη γάτα σας. Αφήνοντάς το στο κρεβάτι της γάτας μπορεί να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει παρηγοριά. Ορισμένες γάτες εκτιμούν επίσης την ηχογραφημένη φωνή/μήνυμά σας που θα ακούγεται όσο λείπετε, αλλά άλλες αναστατώνονται, οπότε δοκιμάστε το πριν φύγετε για να δείτε πώς αντιδρούν.

Εάν θα φιλοξενήσετε τη γάτα σας, φροντίστε να φέρετε μαζί της στο χώρο κάποια από τα αγαπημένα της παιχνίδια ή λιχουδιές και αντικείμενα που μυρίζουν σαν εσάς. Προσπαθήστε η εγκατάσταση να τηρήσει το κανονικό πρόγραμμα σίτισης και τις ώρες παιχνιδιού σας, εάν τις προσφέρει. Ενημερώστε το προσωπικό για το τι αρέσει στη γάτα σας να κάνει ή πού της αρέσει να χαϊδεύεται και αν πρέπει να μεταφέρετε τη γάτα σας, φροντίστε να το κάνετε σε ένα μεταφορέα καλυμμένο με μια πετσέτα. Διατηρήστε την ήρεμη στο αυτοκίνητο παίζοντας απαλή μουσική και σταθεροποιώντας τον μεταφορέα με μια ζώνη ασφαλείας ή στο πάτωμα του οχήματος. Μπορείτε επίσης να βάλετε μερικές λιχουδιές ή την αγαπημένη σας τροφή στο μεταφορέα.
Τα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής και οι φερομόνες είναι επίσης θέματα που αφορούν τις γάτες με στρες και άγχος. Πολλά από αυτά τα είδη πρέπει να ξεκινήσετε πριν φύγετε για διακοπές και μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr