Έχει η γάτα μου αλλεργίες; Τι προκαλεί το φτέρνισμα, Αιτίες, Θεραπεία – Οδηγός κτηνίατρου και συμβουλές

Χρήσιμα

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες φτερνίζονται για διάφορους λόγους. Το περιστασιακό φτέρνισμα δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος και δεν αξίζει να ανησυχείτε. Το επίμονο φτέρνισμα που συνοδεύεται από ρινικές εκκρίσεις, λήθαργο και απώλεια όρεξης μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας.

Εάν το γατάκι σας φτερνίζεται συνεχώς, μπορεί να ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα γατάκια μπορεί να φτερνίζονται ελαφρά. Το υπερβολικό φτέρνισμα ή το μέτριο φτέρνισμα πρέπει πάντα να ελέγχεται από κτηνίατρο.

Γιατί φτερνίζονται τα γατάκια;

Αν το γατάκι σας φτερνίζεται επανειλημμένα, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για αντίδραση στη σκόνη ή σε κάτι που γαργαλάει τη μύτη του. Ορισμένα γατάκια είναι πιο κοντά από άλλες φυλές και η μύτη τους είναι πιο κοντά στο σκονισμένο έδαφος. Υπάρχουν απλές θεραπείες γι’ αυτό, όπως το να σκουπίζετε ή να σφουγγαρίζετε το πάτωμα πιο συχνά για να αποφύγετε τη συσσώρευση σκόνης.

Αν το γατάκι σας φτερνίζεται πιο συχνά από ένα ελαφρύ φτέρνισμα, μπορεί να πρόκειται για αλλεργία, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή για κάποιο μικρό αντικείμενο που έχει σφηνωθεί στη μύτη του.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να εντοπίσει και να αφαιρέσει τυχόν ξένα αντικείμενα που έχουν σφηνωθεί στη μύτη της γάτας σας. Αυτό μπορεί να απαιτεί ρινική ενδοσκόπηση και νάρκωση.

Αλλεργίες

Ορισμένες γάτες μπορεί να είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες. Η σκόνη, ο καπνός, τα αρώματα, τα φυτοφάρμακα και τα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα στις γάτες. Αν υποψιάζεστε ότι το γατάκι σας έχει αλλεργίες, είναι πιθανό να αντιδρά σε ό,τι υπάρχει στον αέρα. Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των αλλεργιογόνων στο σπίτι σας, ειδικά στους χώρους όπου η γάτα σας κινείται πολύ. Εάν η γάτα σας φτερνίζεται περισσότερο από ήπια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για τις αλλεργίες στις γάτες.

Ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

Το συχνό φτέρνισμα, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως λήθαργο, απώλεια όρεξης, ρινική καταρροή, διάρροια, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ιογενούς βακτηριακής ή μυκητιασικής λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Εάν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, το γατάκι μπορεί να έχει μολυνθεί από τον έρπητα των αιλουροειδών ή τον ιό της ανοσοανεπάρκειας. Εάν το φτέρνισμα είναι επίμονο και επίμονο και όχι επεισοδιακό, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος των αιλουροειδών είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Μεταδίδεται εύκολα από γάτα σε γάτα. Επομένως, εάν μια γάτα με σημάδια λοίμωξης βρίσκεται στο σπίτι, θα πρέπει να την απομονώσετε και να αποφύγετε την κοινωνική επαφή με άλλες γάτες μέχρι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Calicivirus

Ο καλικιϊός είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα στις γάτες. Οι περισσότεροι κτηνίατροι εμβολιάζουν τις γάτες τους κατά αυτής της νόσου, ακόμη και αν νοσήσουν από αυτήν, η οποία μπορεί να είναι από ήπια έως πιο σοβαρή.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά επικίνδυνα στελέχη του calicivirus που μπορούν να μολύνουν τις γάτες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε το κατοικίδιό σας για τυχόν συμπτώματα.

Θεραπευτική αγωγή

Εάν και τα συμπτώματα φαίνεται να είναι σχετικά ήπια, στην περίπτωση που το γατάκι σας φτερνίζεται και μεταφέρει με τις ρινικές εκκενώσεις αίμα, χρήζει άμεσης επίσκεψης στον κτηνίατρο. Μπορεί να συνταγογραφήσει αντι-ιική θεραπεία, ρινικό αποσυμφορητικό ή αντιβιοτικά, ανάλογα με το τι προκαλεί το φτέρνισμα. Ακόμα μια λύση είναι ο υγραντήρας κοντά στον χώρο που κοιμάται η γάτα σας. Μπορεί να βοηθήσει σε δευτερεύοντα προβλήματα αναπνοής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία με στεροειδή, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, αφού εξαντληθούν άλλες επιλογές θεραπείας, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει ό, τι θέτει σε κίνδυνο την αναπνοή της.

Πώς να αποτρέψετε το φτέρνισμα

Εάν το γατάκι σας φτερνίζεται αραιά και κατά διαστήματα χωρίς την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων μπορείτε να ξεκινήσετε με τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου.

Αλλαγές που μπορείτε να κάνετε:

  • Σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρου, απορρυπαντικά με έντονο άρωμα, αρώματα και τσιγάρο.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε, ειδικά εάν η γάτα σας έχει πρόσβαση στον χώρο που απολυμαίνετε και γλείφει τις επιφάνειες. Πολλά απολυμαντικά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να είναι επιβλαβείς για τις γάτες. Μια εναλλακτική λύση είναι λευκαντικό αναμειγμένο με νερό. Αυτό τι μείγμα θα καθαρίσει τις επιφάνειες και τους πάγκους αλλά και το κουτί με την άμμο της γάτας. Αφήνει ένα ωραίο, καθαρό άρωμα, οπότε δεν χρειάζεστε επιπλέον αποσμητικά χώρου.
  • Ξεπλύνετε συχνά τους πάγκους και το κουτί με την άμμο της γάτας σας χωρίς χρήση κάποιου άλλου απολυμαντικού ή καθαριστικού.
  • Ελέγξτε την άμμο που χρησιμοποιείτε. Ορισμένοι τύποι άμμου έχουν περισσότερη σκόνη ( άργιλο) που ερεθίζει και επιδεινώνει τα προβλήματα αλλεργίας.

Παρακολουθήστε το γατάκι σας για λίγες μέρες. Εάν εμφανίζει άλλα συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού , όπως τα υγρά μάτια, τις ρινικές ροές ή τον βήχα επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για άμεση εξέταση.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top