Γάτα Tonkinese, μια τέλεια φυλή για το σπίτι: Ανάγκες, χαρακτήρας, προβλήματα -Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Όμορφη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά η γάτα Tonkinese θα σου κλέψει την καρδιά. Ράτσα διασταύρωσης με χαρακτηριστικό χρώμα στα μάτια και το τρίχωμα.

Επισκόπηση φυλής και γενικά χαρακτηριστικά

Η γάτα Tonkinese είναι χαριτωμένη και μικροσκοπική, αλλά πιο μυώδης από ό,τι φαντάζεστε. Η ιδιαίτερη εμφάνισή της οφείλεται στην επιρροή των προγόνων της, των γατών Σιάμ και Βιρμανίας.
Είναι μεσαίου μεγέθους και έχει μπλε, πράσινα ή χρυσά αμυγδαλωτά μάτια.
Η Tonkinese μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία χρωμάτων, αλλά μόνο τέσσερα χρώματα αναγνωρίζονται από την Ένωση Φιλόζωων Γάτας ως φυλή: το φυσικό, το σαμπανιζέ, το μπλε και το πλατινένιο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά διαφορετικά χρώματα και μοτίβα τριχώματος, συμπεριλαμβανομένων του μινκ και του μονόχρωμου. Με άλλα λόγια, υπάρχουν 12 διαφορετικοί συνδυασμοί χρωμάτων.
Οι ενήλικες γάτες Tonkinese ζυγίζουν περίπου 2,5-5,5 κιλά και έχουν διάρκεια ζωής 10-16 χρόνια.

Προσωπικότητα, χαρακτήρας και συμπεριφορά

Το γατάκι Tonkinese είναι ο τέλειος συνδυασμός της σιαμαίας και της Βιρμανικής γάτας.
Είναι δραστήριοι τύποι, αλλά όχι υπερβολικά ενεργοί. Απολαμβάνουν να χαλαρώνουν στον καναπέ και να διασκεδάζουν με τον ιδιοκτήτη τους αλλά και τους επισκέπτες τους.
Είναι επίσης στοργικές, φιασκεδασρικές, αρκετά ομιλητικές και απίθανα υπέροχες με τα παιδιά. Δεν είναι μια σνομπ, ανεξάρτητη φυλή. Αντίθετα αγαπάει να συμμετέχει σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και να ακολουθεί τα μέλη της οικογένειάς της στο σπίτι, στα πόδια ή στους ώμους.
Όπως και πολλές φυλές σκύλων, έτσι και η γάτα Tonkinese δεν θέλει να μένει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συνίσταται να την κρατάτε απασχολημένη με την συντροφιά μιας άλλης γάτας ή σκύλου.

Γάτα Tonkinese  και Ασθένειες

Συχνές

  • Πολυουρία/ δίψα
  • Διαταραχή των νεφρών
  • Εμετός
  • Ανώμαλη εμφάνιση των κοπράνων

Άλλες παθήσεις

Αμυλοείδωση: είναι μια ασθένειες που προκαλείται από την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης στα όργανα του σώματος προκαλεί απώλεια όρεξης, λήθαργο, δίψα και συχνή ούρηση, εμετό, απώλεια βάρους, ούρα με αίμα και φουσκωμένη κοιλιά.

Υποαγγειακή στένωση της αορτής: είναι μια καρδιακή κατάσταση όπου υπάρχει αδύναμη σύνδεση μεταξύ της αριστερής κοιλίας και της αορτής. Μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία αλλά και θάνατο.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Σύνδρομο υπερευαισθησίας: είναι μια νευρολογική κατάσταση που προκαλεί τριχόπτωση και ταραχή στο άγγιγμα.

Ασθένεια των ούλων: είναι επιρρεπής σε ασθένειες των ούλων και πρέπει να εξετάζονται τακτικά.

Άλλα θέματα: είναι επιρρεπείς σε άσθμα, σταυρωμένα μάτια, μεγαζοφάγο, λέμφωμα και νυσταγμός (μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί ακούσια ταχεία κίνηση των ματιών).

Η ιστορίας της Γάτα Tonkinese

Η γάτα Tonkinese είναι απόγονος της διασταύρωσης δύο φυλών της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Σιαμαίας και της Βιρμανής γάτα.
Ο στόχος της ανάμειξης αυτής ήταν να δημιουργηθεί μια ράτσα με τα καλύτερα χαρακτηριστικά της φυσιολογίας, της εμφάνισης και της προσωπικότητας των δύων φυλών.
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄30 ο Δρ. Τζόζεφ εισήγαγε από την Μυανμάρ στις ΗΠΑ τις λεγόμενες Σιαμαίες «σοκολάτες» γάτες. Οι γάτες αυτές ήταν στην πραγματικότητα ανάμειξη των Σιαμαίων και των Βιρμανών γατιών.
Οι μείξεις αυτές, το ζευγάρωμα αυτό συνέβαινε μάλλον για πολλά χρόνια, δεν είχα εκτραφεί σκόπιμα μέχρι το 1950. Ο Μιλάνο Γκρέρ άρχισε να εκτρέφει τις δύο φυλές αποκαλώντας τα νεογέννητα γατάκια «golden Siamese kitten». Η εκτροφή συνεχίστηκε μετά τον Γκρέρ από άλλους εκτροφείς.
Το πρώτο γατί Tonkinese από εκτροφείο καταχωρήθηκε από την Canadian Cat Association το 1967, αλλά η φυλή δεν αναγνωρίστηκε από το Cat Fanciers Association μέχρι το 1984.
Η ονομασία «Tonkanese» ήταν αφιερωμένη σε ένα νησί του Νότιου Ειρηνικού που δεν υπήρχαν διακρίσεις για τα κράματα φυλών. Μετά από σύγχυση σχετικά με την ορθογραφία, άλλαξε επίσημα σε «Tonkinese» μετά τον κόλπο του Tonkin στο Βιετνάμ το 1971.
Από το 2013, η Tonkinese είναι η 17η δημοφιλής καθαρόαιμη φυλή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Cat Fanciers Association.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

• Οι γάτες της ράτσας Tonkinese έχουν ένα «καπάκι» στην κοιλία τους, ένα αρχέγονο μάρσιππο που επιτρέπει να τρώνε περισσότερο αλλά και να προστατεύουν την κοιλιά τους κατά την διάρκεια των αγώνων.
• Μια γάτα Tonkinese με το όνομα Shun Gon συμμετείχε στην ταινία της Disney «Οι αριστόγατες».
• Παρά το όνομά της, οι γατούλες Tonkinese δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με το κόλπο Tonkin στο Βιετνάμ.

Η γάτα Tonkinese είναι μια πραγματική γάτα σπιτιού. Με κατάλληλη εκπαίδευση και εγκλιματισμό μπορεί να είναι πολύ στοργική με τα παιδιά. Απολαμβάνει να είναι μαζί σας και να κοινωνικοποιείται μαζί σας και θα φροντίσει να μην βαρεθείτε ποτέ στο σπίτι. Η υιοθεσία είναι κάτι θαυμάσιο. Αναζητήστε γατάκια για να τα δώσετε στο πλησιέστερο καταφύγιο ή κυνοκομείο της περιοχής σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top