Είσαι έτοιμος να υιοθετήσεις έναν σκύλο; Βήματα, Τα πρέπει και μη, Φροντίδα και δέσμευση – Όλες οι πληροφορίες

Χρήσιμα

Τα σκυλιά είναι μια έκρηξη αγάπης και είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε ένα κατοικίδιο που θα μας αγαπάει επ’ άπειρον. Ωστόσο, η κατοχή ενός σκύλου είναι ένα είδος δέσμευσης. Πριν αποκτήσετε έναν σκύλο, πρέπει να αναρωτηθείτε αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.
Άλλο πράγμα είναι να θέλεις ένα κατοικίδιο ζώο και άλλο να είσαι έτοιμος να του προσφέρεις αγάπη, προσοχή και ασφάλεια. Είναι εύκολο να σκέφτεστε καλύτερες στιγμές και εμπειρίες με τον νέο σας φίλο, αλλά υπάρχουν και άσχημα πράγματα που μπορεί να κάνει, όπως το να μασάει τον καναπέ ή τα παπούτσια.


Στην πραγματικότητα, το να έχετε έναν σκύλο στην οικογένεια μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Το ερώτημα είναι αν είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες θυσίες και να αλλάξετε τη ρουτίνα σας για να εξασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα έχει την περιποίηση που του αξίζει.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν αποκτήσετε σκύλο – 6 βασικά σημεία

Η ιδιοκτησία ενός σκύλου είναι αναμφίβολα μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά πριν πάρετε μια απόφαση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν επηρεάζεστε από τη χαριτωμένη κουταβίσια φάτσα που έχετε μπροστά σας.
Η ιδιοκτησία ενός σκύλου σημαίνει ότι είστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά του και θα πρέπει να είστε σε θέση να του δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας.

Οι καλές προθέσεις είναι βέβαια σημαντικές, αλλά δεν αρκούν. Τι πρέπει να προσέχετε;

Απαιτούμενος χρόνος
Περιβάλλον
Καθαρότητα
Χρήματα
Υπομονή
Φυλή

Φυλή

Η φυλή θα σας πει τι είδους δραστηριότητες απαιτούνται, τι είδους ρουτίνα έχει ο σκύλος και αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς. Ορισμένες φυλές είναι πιο δημοφιλείς από άλλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλες για εσάς.
Χρειάζεται χρόνος για να ερευνήσετε τις φυλές και να καθορίσετε ποια σας ταιριάζει καλύτερα.

Οι αθλητικές και ενεργητικές φυλές μπορεί να μην είναι κατάλληλες για ανθρώπους που έχουν περιορισμένο χρόνο και δεν μπορούν να κάνουν καθημερινά μεγάλες βόλτες. Αντίθετα, όσοι απολαμβάνουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής και την ύπαιθρο θα θέλουν έναν περιπετειώδη σύντροφο, οπότε το μπουλντόγκ μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επιλογή.
Ορισμένες φυλές είναι επίσης επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας και απαιτούν ειδική διατροφή, κτηνιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος.

Ο σωστός χρόνος δεσμού

Γνωρίζετε πόσο χρόνο πρέπει να περνάτε με τον σκύλο σας κάθε μέρα; Σίγουρα, αν φύγετε για δουλειά για λίγες ώρες, ο σκύλος σας μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει χρόνο για παιχνίδι και άσκηση πριν και μετά από αυτό.
Αν λείπετε συνεχώς από το σπίτι, αν ταξιδεύετε ή αν έχετε έντονη κοινωνική ζωή, ίσως ένας σκύλος να μην είναι ο κατάλληλος για εσάς.
Σκεφτείτε τις ευθύνες σας και πώς η δουλειά σας περιορίζει τον χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στη φροντίδα του σκύλου σας.

Κατάλληλο περιβάλλον

Σκεφτείτε τον τρέχοντα τρόπο ζωής σας και αν το σπίτι σας είναι το ιδανικό περιβάλλον για έναν σκύλο. Είτε ο νέος σας σκύλος είναι κουτάβι είτε ενήλικας, η μετακόμιση σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής.
Φυσικά, τα πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα δεν είναι ιδανικά για τα σκυλιά, γι’ αυτό περπατήστε προσεκτικά. Τα μικρότερα σκυλιά με λιγότερη ενέργεια μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε αστικά περιβάλλοντα και μικρά διαμερίσματα.

Καθαριότητα

Όπως τα παιδιά, έτσι και τα σκυλιά μπορεί να είναι ακατάστατα και μερικές φορές να σπάνε πράγματα. Μπορεί να μασήσουν τον καινούργιο σας καναπέ ή να κατουρήσουν στο χαλί. Σε τέτοιες στιγμές, σκεφτείτε ξανά αν ήσασταν πραγματικά έτοιμοι να αποκτήσετε έναν σκύλο. Βρείτε μια λύση και αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις. Η αναδιάταξη των επίπλων και η δημιουργία ενός προσωπικού χώρου για τον σκύλο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Επίσης, απομακρύνετε τα τιμαλφή από τα σημεία όπου κινείται συχνότερα ο σκύλος σας. Η ακαταστασία και η βρωμιά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστες επιπλοκές για το σκύλο σας. Η μύτη και τα μάτια του μπορεί να βάλουν τον σκύλο στον πειρασμό να φάει αυτό που δεν θα έπρεπε.

Τα χρήματα είναι ένα έξοδο

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε ένα σκύλο από έναν διαπιστευμένο εκτροφέα, μπορείτε να γίνετε ανάδοχος γονέας. Όμως, δεν είναι μόνο η τιμή αγοράς, και θα πρέπει να ξοδέψετε χρήματα για τα απαραίτητα, όπως τροφή, κτηνίατρος, groomer, φάρμακα, εκπαίδευση, κυνοκομεία και μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Ανάλογα με τις ανάγκες και την υγεία του σκύλου σας, το κόστος σας θα ποικίλλει. Δεν χρειάζεται να είστε εκατομμυριούχος για να αποκτήσετε σκύλο, αλλά θα πρέπει να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για εξωφρενικές ανάγκες ή απροσδόκητες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Υπομονή

Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο. Είτε ο νέος σας σκύλος είναι κουτάβι είτε ενήλικας, η μετακόμιση σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Η προσαρμογή στη νέα του ζωή απαιτεί χρόνο και υπομονή. Να είστε προετοιμασμένοι να εκπαιδεύσετε και να καθαρίσετε το χάος. Αν απογοητεύεστε εύκολα, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε έναν σκύλο για εκπαίδευση.

Μπορεί να έχετε προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία θα χρειαστούν χρόνο για να επιλυθούν. Αν ζείτε με άλλους ανθρώπους, σκεφτείτε την υπομονή τους. Τα παιδιά, οι φίλοι και οι συγκάτοικοι μπορεί να επηρεαστούν από την ύπαρξη ενός σκύλου.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι είναι εξοικειωμένοι με το νέο κατοικίδιο και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τυχόν απογοητεύσεις που μπορεί να προκύψουν από την ύπαρξη ενός σκύλου. Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με όλους για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και κατάλληλο σπίτι για όλη την οικογένεια.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top