Απόδραση σκύλου: Γιατί φεύγει από το σπίτι; Τι να κάνω – Αιτίες και λύσεις, Ο πλήρης οδηγός για σκύλους

φυγή σκύλου

Το να είσαι μακριά από το σκύλο σου είναι μια τρομακτική εμπειρία. Γίνεται ακόμη πιο αφόρητη και τρομακτική όταν συνειδητοποιείτε ότι ο σκύλος σας έφυγε επίτηδες. Αν ο σκύλος σας έχει την τάση να φεύγει επανειλημμένα, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί και πώς να το σταματήσετε.

Όπως συμβαίνει με κάθε προβληματική συμπεριφορά, ο κύριος στόχος μας είναι να κατανοήσουμε την αιτία και τη λειτουργία της συμπεριφοράς. Αν μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, μπορούμε επίσης να καταλάβουμε πώς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του σκύλου σας πριν το σκάσει ξανά.

Γιατί τα σκυλιά τρέπονται σε φυγή;

Δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τον σκύλο μας, και εάν μπορούμε σίγουρα δεν θα λάβουμε απάντηση. Έτσι είναι σημαντικό να κάνουμε κάποιες υποθέσεις με βάση την συμπεριφορά τους και τα πρότυπα συμπεριφοράς του είδους του.

Ο σκύλος πλήττει

Αυτός είναι ο συνηθέστερος λόγος που τα σκυλιά δραπετεύουν. Μπορεί να έμειναν πολύ χρόνο μόνα τους στην αυλή και να μην έχουν τι να κάνουν. Θα αναζητήσουν νέο ενδιαφέρον στην γειτονιά. Εάν δεν παρέχετε στο σκυλί σας κάτι να κάνει, κάτι να το απασχολεί πιθανότερα να βρει δικές του εξωτερικές ασχολίες. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι θα αδράξει την όποια ευκαιρία για μια νέα περιπέτεια.

Μπορείτε να προλάβετε αυτή την συμπεριφορά κρατώντας το δραστήριο, με σωστή άσκηση και παιχνίδια για μάσημα και απασχόληση.

Το σκυλάκι ψάχνει σύντροφο

Πολλά σκυλιά θέλουν να βρουν νέα αγάπη εκτός σπιτιού. Ακόμα και αν τα σκυλιά διατηρούνται σε ζευγάρια ή είναι στειρωμένα, ο κίνδυνος να το σκάσουν σε αναζήτηση συντρόφου είναι αναπόφευκτος. Αν ένας αρσενικός σκύλος μυρίσει ένα θηλυκό κοντά στο σπίτι, θα προσπαθήσει να πηδήξει τον φράχτη ή να σκαρφαλώσει πάνω του για να τη συναντήσει. Τα θηλυκά που είναι σε έξαρση μπορούν επίσης να το σκάσουν αναζητώντας έναν αρσενικό σύντροφο. Η στείρωση συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας να συμβεί αυτό.

φυγή σκύλου

Κυνήγι

Πολλά σκυλιά πηδούν πάνω από φράχτες ή βγαίνουν έξω από την πόρτα για να κυνηγήσουν τρωκτικά και μη τρωκτικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανική λεία, όπως κουνέλια ή σκίουρους. Αυτό φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένο στα Χάσκι , αλλά γενικά σε όλα τα σκυλιά αρέσει να κυνηγούν μικρά τριχωτά ζώα. Αν αφεθεί μόνο του, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε χόμπι, καθώς ο σκύλος θα προσπαθήσει να κυνηγήσει οτιδήποτε ενδιαφέρον. Είναι ένα χόμπι που τα σκυλιά το απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση, ακόμη και αν πρέπει να σκαρφαλώσουν πάνω από εμπόδια ή να πηδήξουν πάνω από φράχτες.

Με τη συντήρηση και τον έλεγχο του φράχτη, μπορείτε να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να ξεφύγει στο κυνήγι των ζώων.

Το σκυλί σας φοβάται

Ακόμα και τα πολύ καλά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορεί να φύγουν όταν αισθανθούν υπέρμετρο φόβο. Αυτό το πρόβλημα συναντάται κατά την διάρκεια ισχυρών καταιγίδων ή πυροτεχνημάτων. Αυτές οι ξαφνικές εκρήξεις μπορεί να προκαλέσουν πανικό στο σκύλο. Η φυγή είναι μι απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγουν από τους τρομακτικούς ήχους. Μπορεί να πηδήξουν ψηλούς φράκτες ή να ξεφύγουν μέσα από παράθυρα και πόρτες.

Φροντίστε κατά την διάρκεια δυνατών καταιγίδων, ή πυροτεχνημάτων να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή μέσα στο σπίτι και να καταπραΰνετε τους φόβους του με λιχουδιές.

φυγή σκύλου

Πως να σταματήσετε την τακτική φυγής

Η κύρια τακτική για να αποτρέψετε τα σκυλιά από το να δραπετεύσουν είναι να κάνετε τη ζωή τους δύσκολη και να περιορίσετε τις επιλογές τους. Τα σκυλιά δεν πρέπει να αφήνονται έξω χωρίς επιτήρηση- αν δεν υπάρχει φράχτης, κατασκευάστε έναν. Αν υπάρχει φράχτης, τραβήξτε μια γραμμή και κάντε την ψηλή. Εάν ένα διαμέρισμα ή οι τοπικοί κανόνες δεν επιτρέπουν φράχτη, μην αφήνετε τα σκυλιά έξω.

Οι υπόγειοι φράχτες και τα ηλεκτρονικά περιλαίμια δεν είναι ιδανικές επιλογές, καθώς μπορεί να βλάψουν το σκύλο σας και να αυξήσουν την επιθετικότητα. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα. Ένας ασφαλής φράχτης και η επίβλεψη μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν. Αν ο σκύλος σας βαριέται πραγματικά, θα προσπαθήσει να βρει άλλη διέξοδο. Ακόμη και ένας καλός φράχτης δεν θα αποτρέψει την απόδραση.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την ρίζα του προβλήματος

Η στείρωση σκύλων είναι σημαντική και  για την αποφυγή σεξουαλικών αποδράσεων. Αυτό μειώνει την ανάγκη για ορμόνες, αλλά δεν αλλάζει απαραίτητα τη συνήθεια της περιπλάνησης.

Δώστε στα βαριεστημένα σκυλιά μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Τα σκυλιά που βρίσκουν ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν μέσα στο σπίτι είναι απίθανο να ξεκινήσουν νέες περιπέτειες έξω από αυτό. Δώστε τους κάτι ενεργό και ελκυστικό, όπως ένα παιχνίδι για μάσημα ή ένα παζλ.

Δώστε τους περισσότερη άσκηση, ώστε να μην αισθάνονται την ανάγκη να την κάνουν μόνα τους. Ορισμένα σκυλιά χρειάζονται περισσότερους περιπάτους ή τζόκινγκ από άλλα. Επίσης, δώστε στα σκυλιά που κυνηγούν ενστικτωδώς το παιχνίδι μια βόλτα σε ασφαλές περιβάλλον σε περιφραγμένο χώρο. Βοηθήστε τα σκυλιά που τρομάζουν από δυνατούς θορύβους. Καθησυχάστε τα με λιχουδιές ή ευχάριστους ήχους. Πολλά σκυλιά επωφελούνται επίσης σημαντικά από την απευαισθητοποίηση στον θόρυβο.

φυγή σκύλου

Αν ο σκύλος σας συνηθίζει να περιφέρεται, ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα κρατήσει τον σκύλο σας ασφαλή. Η παρέμβαση του εκπαιδευτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν ο φόβος ή η φυγή από το θήραμα αποτελεί πρόβλημα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr