Εκπαίδευση Crate: Τι είναι, Οφέλη και προστασία σκύλου, Μυστικά επιτυχίας και χρήσιμος οδηγός

Χρήσιμα

Η εκπαίδευση στο κλουβί βασίζεται στο ένστικτο του σκύλου να αναζητά ένα ήσυχο, άνετο και ασφαλές μέρος όταν τα πράγματα είναι ταραχώδη, θορυβώδη και συντριπτικά. Η εκπαίδευση σε κλουβί είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το μάσημα επίπλων και αντικειμένων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπαίδευση στο σπίτι, καθώς αποτρέπει τον σκύλο από το να μολύνει τον δικό του χώρο. Τα κλουβιά μπορούν επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση σε άλλους χώρους του σπιτιού μέχρι ο σκύλος να μάθει τους κανόνες. Τέλος, τα κλουβιά είναι ένας ασφαλής τρόπος για τη μεταφορά σκύλων στο αυτοκίνητο.

Προσοχή:

Το κλουβί δεν αποτελεί την λύση τιμωρίας για την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του σκύλου σας. εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί ο σκύλος σας να αισθανθεί παγιδευμένος και απογοητευμένος.
• Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το κλουβί ως τιμωρία. Το σκυλί θα φοβηθεί και θα αρνηθεί να εισέλθει.
• Μην αφήνετε τον σκύλο σας μέσα στο κλουβί για πολύ. Ενας σκύλος που πλήττει πολύ μέρα και νύχτα και δεν εκτονώνετε με άσκηση ή δεν έχει ανθρώπινη αλληλεπίδραση μπορεί να βιώσει άγχος ή κατάθλιψη. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το πρόγραμμά σας ή να πηγαίνετε τον σκύλο σας σε ένα χώρο φύλαξης για να μειώσετε τον χρόνο που περνά μέσα στο κλουβί.
• Τα κουτάβια κάτω των έξι μηνών δεν πρέπει να μένουν σε κλουβί για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις ώρες κάθε φορά. Δεν έχουν μάθει και δεν μπορούν να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη τους αλλά και τα έντερά τους για τόσο πολύ. Το ίδιο ισχύει και για έναν ενήλικα που δεν έχει εκπαιδευτεί.
• Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας μέχρι να μπορεί να μείνει μόνος του στο σπίτι χωρίς ατυχήματα ή καταστροφικές συμπεριφορές. Μπορείτε να περιορίσετε τον σκύλο σας σε μια περιοχή του σπιτιού όταν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι. Το κλουβί θα είναι πάντα ανοιχτό και διαθέσιμο για να έχει ο σκύλο σας ένα άνετο κρεβάτι όπου μπορεί να εισέλθει όταν το επιθυμεί.
Το κλουβί μπορεί να είναι το κρησφύγετο του σκύλου σας όταν χρειάζεται έναν ασφαλή χώρο αλλά δεν μπορεί να περνά τον περισσότερο χρόνο του μέσα σε αυτό. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για εσάς να περάσετε όλη την ημέρα μέσα σε ένα δωμάτιο.

Επιλογή κιβωτίων

Διατίθενται διάφοροι τύποι κιβωτίων:
• Πλαστικό
• Ύφασμα σε πτυσσόμενο, άκαμπτο πλαίσιο
• Πτυσσόμενο μεταλλικό στυλό
Τα κλουβιά διατίθενται σε πολλά μεγέθη και μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη κατοικίδιων ζώων αλλά και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.
Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να σηκωθεί και να γυρίσει μέσα σε αυτό. Εάν ο σκύλο σας εξακολουθεί να μεγαλώνει (κουτάβι) αγοράστε ένα κλουβί κατάλληλο για το μέγεθος που θα έχει ως ενήλικας. Το κλουβί πρέπει να είναι άνετο αλλά όχι υπερβολικά μεγάλο ώστε ο σκύλος να κρύβετε στο άλλο άκρο του.
Μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα κλουβιά προς ενοικίαση. Η ενοικίαση είναι μια θεμιτή λύση μέχρι να φτάσει ο σκύλος σας στο πλήρες μέγεθός τους. Τότε θα επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα μόνιμο κλουβί.

Η εκπαιδευτική διαδικασία

Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία αλλά και τις προηγούμενες εμπειρίες και συνήθειες του σκύλου σας. Eίναι σημαντικό να προσέχετε δύο πράγματα κατά την διάρκεια της εκπαίδευση του κλουβιού: το κλουβί πρέπει να συσχετίζεται πάντα με κάτι θετικό και η προπόνηση πρέπει να πραγματοποιείται σε μικρά βήματα. Μην εισάγεται τον σκύλο σας κατευθείαν ή πολύ γρήγορα.

Βήμα 1: Εισάγετε το σκυλί σας στο κλουβί

Τοποθετήστε το κλουβί σε ένα χώρο του σπιτιού όπου η οικογένεια περνά πολύ χρόνο, όπως το δωμάτιό σας. Βάλτε μια μαλακή κουβέρτα ή πετσέτα στο κιβώτιο. Ανοίξτε την πόρτα και επιτρέψτε στον σκύλο να εξερευνήσει το κλουβί. Μερικά σκυλιά μπορεί να είναι πιο περίεργα και θα αρχίσουν να κοιμούνται αμέσως μέσα σε αυτό. Εάν όχι δοκιμάστε τα εξής:
Φέρτε το κλουβί και μιλήστε τους με χαρούμενο τόνο. Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και ασφαλισμένη ώστε το σκυλί σας να μην τρομάξει εάν κουνηθεί ή κάνει θόρυβο.
Ενθαρρύνετε το σκυλί σας να εισέλθει στο κιβώτιο ρίχνοντας μερικές μικρές λιχουδιές κοντά, στη συνέχεια ακριβώς στην πόρτα και, τέλος, μέχρι το εσωτερικό του κιβωτίου. Εάν αρνούνται να το πλησιάσουν μην τα πιέσετε.
Συνεχίστε να ρίχνετε λιχουδιές στο κιβώτιο μέχρι να το πλησιάσει για να πάρει τις λιχουδιές. Εάν δεν ενδιαφέρεται για λιχουδιές δοκιμάστε να βάλετε μέσα το αγαπημένο τους παιχνίδι. Αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά ή και μέρες.

Βήμα 2: Σίτιση στο κιβώτιο

Αφού παρουσιάσετε το κιβώτιο και ο σκύλος σας το εξερευνήσει, αρχίστε να προσφέρετε τα γεύματα του κοντά σε αυτό. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευχάριστη σχέση με το κλουβί.
• Εάν ο σκύλος σας μπαίνει μέσα στο κλουβί, τοποθετήστε το γεύμα του μέσα σε αυτό, όσο πιο πίσω μπορείτε.
• Εάν είναι απρόθυμος να μπει βάλτε το πιάτο στο εσωτερικό, στο σημείο που μπορούν να το δούνε και να το πλησιάσουν χωρίς να φοβηθούν. Κάθε φορά που τα ταΐζετε, τοποθετείτε το πιάτο λίγο πιο πίσω στο κλουβί.
• Μόλις ο σκύλος σας νιώσει άνετα μέσα στο κλουβί και τρώει το γεύμα του, κλείστε την πόρτα. ην πρώτη φορά που θα το κάνετε αυτό, ανοίξτε την πόρτα μόλις τελειώσουν το γεύμα τους. Με κάθε διαδοχική σίτιση, αφήστε την πόρτα κλειστή λίγα λεπτά περισσότερο, μέχρι να παραμείνουν στο κιβώτιο για περίπου 10 λεπτά μετά το φαγητό.
• Εάν αρχίσουν να κλαίνε ή να εκνευρίζονται είναι σημάδι πως επιτυγχάνατε πολύ γρήγορα την διαδικασία. Την επόμενη φορά, δοκιμάστε να τα αφήσετε στο κιβώτιο για μικρότερο χρονικό διάστημα. Εάν συνεχίσουν να κλαψουρίζουν μην ενδώσετε μέχρι να σταματήσουν. Εάν ανοίγετε το κλουβί κάθε φορά που κλαίνε θα συνδέσουν την ελευθερία με το κλαψούρισμα.

Βήμα 3: Εξασκηθείτε σε μεγαλύτερες περιόδους στο κλουβί

Αφού το σκυλί σας τρώει τα τακτικά γεύματά του στο κλουβί χωρίς σημάδι φόβου ή άγχους, μπορείτε να τα περιορίσετε εκεί για σύντομα χρονικά διαστήματα ενώ βρίσκεστε στο σπίτι.
• Κλείστε το κιβώτιο και δώστε μια λιχουδιά.
• Δώστε την εντολή κατά την είσοδο «κλουβί». Ενθαρρύνετέ τον να μπει δίνοντας μια λιχουδιά.
• Αφού ο σκύλος εισέλθει στο κλουβί ενισχύστε τον με έπαινο και λιχουδιά αφού κλείσετε την πόρτα.
• Καθίστε ήσυχα κοντά στο κλουβί για πέντε έως 10 λεπτά και μετά πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο για λίγα λεπτά. Επιστρέψτε, καθίστε ξανά ήσυχα για λίγο και μετά αφήστε τον έξω.
• Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά το χρονικό διάστημα που το αφήνετε στο κλουβί και το χρονικό διάστημα που δεν το βλέπετε.
• Μόλις το σκυλάκι σας αρχίσει να παραμένει ήσυχο για 30 λεπτά χωρίς επίβλεψη μπορείτε να αρχίσετε να φεύγετε από το σπίτι για μικρά χρονικά διαστήματα. Επίσης μπορείτε να τα αφήνετε να κοιμούνται εκεί την νύχτα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες ή εβδομάδες.

Βήμα 4 – Α μέρος: Αφήστε τον σκύλο στο κλουβί όταν φεύγετε

Αφού ο σκύλος σας μπορεί να περάσει περίπου 30 λεπτά στο κλουβί χωρίς να ανησυχεί ή να φοβάται, μπορείτε να αρχίσετε να τα αφήνετε για μικρά χρονικά διαστήματα όταν φύγετε από το σπίτι.
Δώστε του την εντολή να μπει στο κλουβί προσφέροντας μια λιχουδιά. Τοποθετήστε μερικά παιχνίδια μέσα στο κλουβί.
Παρόλο που δεν θα πρέπει να είναι κλουβί για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού φύγετε, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο κλουβί 5 με 20 λεπτά πριν φύγετε. Μην κάνετε την αναχώρησή σας συναισθηματική ή μακροχρόνια. Θα πρέπει να είναι πρακτικές και σύντομες.

Χαιρετήστε τον, δώστε του μια λιχουδιά και φύγετε ήσυχα

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι μην ανταμείψετε τον σκύλο σας για τον ενθουσιασμό του ή μην δείξετε τον ανάλογο ενθουσιασμό. Κρατήστε την άφιξή σας χαμηλών τόνων όπως και την αναχώρησή σας. Έτσι θα αποτρέψετε το άγχος του αποχωρισμού αλλά και την συσχέτιση ότι το κλουβί είναι μόνο για την περίοδο που μένουν μόνα τους στο σπίτι.

Βήμα 4 – Β μέρος: Βάλτε τον σκύλο σας στο κλουβί για την νύχτα

Βάλτε τον σκύλο σας στο κλουβί χρησιμοποιώντας την ανάλογη εντολή αλλά και μια λιχουδιά. Αρχικά, μπορεί να είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε το κιβώτιο στην κρεβατοκάμαρά σας ή κοντά σε ένα διάδρομο, ειδικά εάν έχετε ένα κουτάβι.
Τα κουτάβια δεν έχουν μάθει την διαδικασία της τουαλέτας και την συγκράτησης και χρειάζονται συχνές βόλτες και κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης θα αποφύγετε το έντονο κλάμα.

Τα μεγαλύτερα σκυλιά πρέπει επίσης να διατηρούνται αρχικά κοντά, ώστε να μην συνδέουν το κιβώτιο με την κοινωνική απομόνωση.
Μόλις ο σκύλος σας μάθει να κοιμάται όλο το βράδυ στο κλουβί ήρεμος κοντά σας μπορείτε, σταδιακά , να αρχίσετε να απομακρύνεται το κλουβί απο κοντά σας. Αν και ο χρόνος που ξοδεύετε με το σκυλί σας – ακόμη και ο χρόνος ύπνου – είναι μια ευκαιρία να ενισχύσετε τον δεσμό μεταξύ εσάς και του κατοικίδιο ζώο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε.

Πιθανά προβλήματα

Κλάμα

Αν ο σκύλος σας κλαίει όλη τη νύχτα, μπορεί να είναι δύσκολο να τον ακούσετε και μπορεί να σας ραγίσει την καρδιά. Είναι δύσκολο να αποφασίσετε πότε να τα αφήσετε να βγουν έξω και πότε όχι.
Αν έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα εκπαίδευσης, ο σκύλος σας μπορεί να έχει μάθει ότι αν κλαίει δεν θα ανταμειφθεί για να σας αφήσει να βγείτε από το κλουβί. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας κλαίει, προσπαθήστε να το αγνοήσετε. Ο σκύλος σας απλώς σας δοκιμάζει και σύντομα θα σταματήσει να κλαίει. Φυσικά, μην φωνάζετε και μην χτυπάτε το κλουβί. Αν ο σκύλος σας συνεχίζει να κλαψουρίζει και να σας αγνοεί για λίγα λεπτά, εξαλείψτε τα χρησιμοποιώντας φράσεις που του υπενθυμίζουν να βγει έξω. Αν ταραχτεί, πάρτε τον έξω. Αυτό δεν είναι ψυχαγωγία, αλλά μια διέξοδος με σκοπό.Αν είστε πεπεισμένοι ότι ο σκύλος σας δεν χρειάζεται να αφοδεύσει, η καλύτερη αντίδραση είναι να το αγνοήσετε μέχρι να σταματήσει να κλαίει. Αν εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να βγαίνει έξω όταν κλαίει, θα κλαίει όλο και πιο δυνατά μέχρι να βγει έξω.
Αν η εκπαίδευση γίνεται σταδιακά και όχι απότομα, το πρόβλημα αυτό είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί. Αν το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή τη διαδικασία εκπαίδευσης στο κλουβί.

Άγχος αποχωρισμού

Η προσπάθεια να χρησιμοποιήσετε το κλουβί ως απάντηση στο άγχος αποχωρισμού δεν θα βοηθήσει. Το κλουβί μπορεί να αποτρέψει τον σκύλο σας από το να γίνει καταστροφικός, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να δραπετεύσει και να τραυματιστεί.
Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της διαδικασίας απευαισθητοποίησης. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον εκπαιδευτή σας να σας βοηθήσει να εξαλείψετε την προβληματική συμπεριφορά.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top