Εκπαίδευση σκύλου: Πώς να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι Bernese Mountain- Αναλυτικό Χρονοδιάγραμμα

by Μ. Καραμάνδου
εκπαίδευση σκύλου

Τα Bernese Mountain Dogs είναι τόσο όμορφα όσο και στοργικά. Τα Berners, όπως επίσης αποκαλούνται, ζουν για να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους. Η ευφυΐα και η ευγενική ιδιοσυγκρασία τους τα καθιστούν εύκολα στην εκπαίδευσή τους. Όμως, τα Berners μπορεί να είναι ευαίσθητα στη σκληρή διόρθωση και δεν τα πάνε καλά με το να μένουν μόνα τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάζετε συγκεκριμένη εκπαίδευση, ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες τους.

Για συμβουλές, μιλήσαμε με την Julie Jackson, την ιδιοκτήτρια της RavenRidge Bernese Mountain Dog με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην εκτροφή και ανατροφή Bernese Mountain Dogs. Η Jackson είναι μέλος του Bernese Mountain Dog Club of America και δραστηριοποιείται στην υπακοή, το agility και την επιβεβαίωση.

Βασικά ορόσημα: 3-12 εβδομάδες

Τα κουτάβια πρέπει να είναι οκτώ εβδομάδων πριν πάνε στο νέο τους σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε εσάς και το σπίτι σας για ένα κουτάβι Bernese Mountain Dog.

Μόλις εμβολιαστεί σωστά, συστήστε το κουτάβι σας σε νέους ανθρώπους, ζώα, επιφάνειες και περιβάλλοντα. Η συμβουλή της Jackson είναι “δώστε του περίπου μία ή δύο εβδομάδες για να δεθεί με το κουτάβι, να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά στο μεταξύ, είναι σημαντικό να μην είναι κλειδωμένα”.

Προσκαλέστε φίλους και συγγενείς και επισκεφθείτε χώρους φιλικούς προς τους σκύλους με δάπεδα που καθαρίζονται τακτικά. Αποφύγετε τα άγνωστα σκυλιά μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως το κουτάβι σας.

Εκπαίδευση στο σπίτι

“Οι σκάλες θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο για τους πρώτους δύο μήνες”, συμβουλεύει η Jackson. Ενώ τα περισσότερα Berners μπορούν να ανέβουν μόνα τους τις σκάλες, φροντίστε να τα μεταφέρετε κάτω μέχρι να μεγαλώσουν ή να γίνουν πολύ βαριά. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις βόλτες με το αυτοκίνητο. Σηκώστε το κουτάβι σας στο έδαφος για τον πρώτο χρόνο για να αποφύγετε τραυματισμούς στους αγκώνες και τα γόνατα.

Τα κουτάβια κερδίζουν το προνόμιο της αυξημένης ελευθερίας καθώς μαθαίνουν τους κανόνες του σπιτιού. Περιορίστε το ανεπιθύμητο μάσημα περιορίζοντας την πρόσβασή τους στο εσωτερικό του σπιτιού με κουταβάκια και πύλες.

Τα Berners δεν έχουν πλήρη δύναμη στην ουροδόχο κύστη μέχρι περίπου τους έξι μήνες. Το να θυμώνετε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι αντιπαραγωγικό. Αντ’ αυτού, κάντε υπομονή, βγάλτε τα τακτικά έξω και επισημάνετε την καλή συμπεριφορά με επαίνους.

“Είναι καταπληκτικό πόσο γρήγορα καταλαβαίνουν και το πρωί ανυπομονούν να βγουν έξω και να κάνουν τη δουλειά τους έξω και όχι μέσα στα μαντριά τους”, λέει η Τζάκσον. Προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε τα μαξιλαράκια για κατούρημα, τα οποία μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι είναι εντάξει να κατουράνε μέσα στο σπίτι.

Βασικά ορόσημα: 4-6 μηνών

Τα κουτάβια μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση υπακοής μετά τον δεύτερο γύρο εμβολίων τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας τόνος μάθησης (και ανάπτυξης) σε αυτό το διάστημα.

Εκπαίδευση υπακοής

Δουλέψτε με έναν εκπαιδευτή πάνω σε στρατηγικές για τον έλεγχο του σκύλου σας και την αντιμετώπιση του τραβήγματος. Ένα πληθωρικό κουτάβι ή ένας έφηβος σκύλος μπορεί να πηδήξει ή να ρίξει κατά λάθος ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο. Όταν εισαχθούν σωστά, τα Berners είναι καλά με άλλα κατοικίδια και ζώα φάρμας. Μια εξαίρεση είναι τα κοτόπουλα, οπότε τα κουτάβια πρέπει να διδαχθούν ότι τα κοτόπουλα δεν είναι θήραμα.

Το στάδιο της εφηβείας αρχίζει γύρω στις δεκαέξι εβδομάδες και μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες. Τα εφηβικά κουτάβια τείνουν να ξεχνούν την εκπαίδευσή τους και μπορεί να γίνουν φοβισμένα απέναντι σε νέα και οικεία αντικείμενα. Θέστε όρια με το κουτάβι σας και επανεξετάστε την εκπαίδευση.

Καλλωπισμός

Τα Berners έχουν μεταξένιο, διπλό τρίχωμα που χρειάζεται εβδομαδιαίο βούρτσισμα για την απομάκρυνση της περίσσειας του τριχώματος και την αποφυγή του στρώματος. Τα μακριά νύχια μπορεί να προκαλέσουν πόνο και να επηρεάσουν το βάδισμα του σκύλου σας, οπότε κόψτε τα μόνοι σας ή ζητήστε τη βοήθεια ενός αξιόπιστου groomer.

Τα σκυλιά που είναι μέτρια δραστήρια μπορούν να κάνουν μπάνιο κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες, αλλά το πολύ συχνό μπάνιο των κουταβιών μπορεί να ξηράνει το δέρμα τους. Αν ο σκύλος σας μπει στο νερό, φροντίστε να στεγνώσετε καλά το τρίχωμά του για να αποφύγετε τα καυτά σημεία και τις σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις.

Τα κουτάβια χρειάζονται άσκηση για να παραμείνουν υγιή και να αποφύγουν προβλήματα συμπεριφοράς πριν φτάσουν σε ηλικία ενός έτους.

Περπάτημα

“Το κουτάβι σας ορίζει το ρυθμό”, λέει η Τζάκσον. “Με ένα κουτάβι οκτώ εβδομάδων, μπορεί να πηγαίνετε μόνο τρία μέτρα”. Εξασκηθείτε στο να τα δελεάζετε με λιχουδιές και επαίνους.

Ως σκύλοι εργασίας, τα Berners μπορεί να είναι αρκετά δραστήρια για τα πρώτα δύο χρόνια, ή μπορεί να μετατραπούν σε πατάτες του καναπέ. Ορισμένες οδηγίες συνιστούν τέσσερις ώρες άσκησης την ημέρα, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό για τους περισσότερους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγεται η έντονη άσκηση πριν από τους δεκαπέντε μήνες, όταν κλείνουν οι πλάκες ανάπτυξης.

Κολύμπι

Ανάλογα με την εποχή του έτους, τα κουτάβια μπορούν να μάθουν να κολυμπούν ήδη από τεσσάρων μηνών. Αποφύγετε το κολύμπι το χειμώνα και στηρίξτε την κοιλιά τους καθώς αρχίζουν να κωπηλατούν.

Ορισμένα Berners είναι γεννημένοι κολυμβητές, ενώ άλλα μισούν το νερό. “Δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι αν βρίσκεστε σε ένα σπίτι δίπλα στη λίμνη και το κουτάβι βγει από την αποβάθρα ότι μπορεί να κολυμπήσει”, λέει η Jackson.
8. Σεξουαλική ωριμότητα

“Ενθαρρύνω τους ιδιοκτήτες να μην στειρώσουν τα σκυλιά στους έξι μήνες”, λέει η Jackson που προτείνει να περιμένουν μέχρι να γίνουν δύο ετών και περισσότερο, αν είναι δυνατόν. Τα αγόρια φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα από τους 6 μήνες, αλλά η συνιστώμενη ηλικία για αναπαραγωγή είναι οι 24 μήνες. Τα κορίτσια μπαίνουν σε περίοδο αναπαραγωγής μεταξύ 9 και 15 μηνών.

Μαζί με τον κτηνίατρό σας, ο εκτροφέας και ο εκπαιδευτής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτά τα σημαντικά ορόσημα. Καλοσυνάτα και άγρυπνα, τα μπερνέρ αγαπούν να έχουν χώρο για να τρέχουν, αλλά τις περισσότερες φορές θα τα βρείτε κολλημένα στο πλευρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr