Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Τι ονειρεύονται οι σκύλοι, τι σημαίνουν τα όνειρα και τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους

Χρήσιμα

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν οι σκύλοι βλέπουν όνειρα; Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει όταν αυτός κοιμάται, κουνάει την ουρά του, έχει συσπάσεις, κάνει πως τρέχει ή γαβγίζει. Τα παραπάνω είναι σημάδια ότι οι σκύλοι ονειρεύονται, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες στο παρελθόν. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να βλέπουν στα όνειρά τους οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες , από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, Δρ Nicholas Dodman και Δρ Stanley Coren, δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, οι σκύλοι ονειρεύονται γεγονότα από την πραγματική τους ζωή, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Ο κύκλος ύπνου των σκύλων

Όπως εξηγεί ο Δρ Coren: «Στους σκύλους μπορείς να εντοπίσεις πότε ονειρεύονται σχετικά εύκολα.Για έναν τυπικό, μεσαίου μεγέθους σκύλο, η αναπνοή είναι σχετικά κανονική και περίπου στο 20ο λεπτό του κύκλου του ύπνου, μπορούμε να δούμε τα μάτια τους να κινούνται μέσα στα κλειστά βλέφαρα και την αναπνοή τους να γίνεται ακανόνιστη.

Μερικές φορές, αν παρατηρήσουμε σπασμούς ή συσπάσεις, λες και ο σκύλος προσπαθεί να κάνει κάτι -γεγονός που σηματοδοτεί ότι βρίσκεται σε φάση ονείρου, το οποίο θα διαρκέσει για περίπου δύο με τρία λεπτά. Βέβαια, αναλόγως του μεγέθους και της ηλικίας του σκύλου, η διάρκεια του ονείρου διαφέρει, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Τα μικρότερα σκυλιά, ονειρεύονται πιο συχνά και έχουν μικρότερα όνειρα, ενώ τα πιο μεγαλόσωμα ονειρεύονται λιγότερο, αλλά έχουν μεγαλύτερα όνειρα, σημειώνει ο Δρ Coren. Οι ενήλικες σκύλοι ξοδεύουν περίπου 10-12% του ύπνου τους στο στάδιο REM (Rapid Eye Movement – ταχέων οφθαλμικών κινήσεων), ενώ τα κουτάβια βρίσκονται στο ίδιο στάδιο για πολύ περισσότερο χρόνο, συμπληρώνει ο Δρ Dodman».

Ανακαλύπτοντας το περιεχόμενο των ονείρων των σκύλων

Τι είδους όνειρα μπορεί να βλέπουν οι τετράποδοι φίλοι μας; Οι ερευνητές, για να απαντήσουν στο ερώτημα τι ακριβώς ονειρεύονται οι σκύλοι, αδρανοποίησαν τους «διακόπτες» στον εγκέφαλο των σκύλων οι οποίοι, όπως και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, κρατούν τους μύες ήρεμους, όταν κοιμόμαστε. Με αδρανοποιημένο τον διακόπτη, τα σκυλιά κινούνταν στον ύπνο τους, «δείχνοντας» έτσι, τι ονειρεύονται, εξηγεί ο Δρ. Coren.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ουσιαστικά, οι σκύλοι ονειρεύονται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι άνθρωποι, πράγματα και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη σκυλίσια ζωή τους. Στα όνειρά τους, ένα Pointer θα δείξει προς ένα πουλί και ένα Doberman Pincher θα κυνηγήσει έναν κλέφτη, λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Coren.

Από την άλλη, όπως λέει και ο Δρ Dodman: «Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται αν τα σκυλιά που κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ονειρεύονται ότι πιάνουν κουνέλια ή κάτι παρόμοιο. Νομίζω ότι, από την παραπάνω συζήτηση, μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει ότι ναι, αυτό κάνουν»

«Το πιο σημαντικό πράγμα με τα όνειρα των σκύλων είναι ότι αποδεικνύουν πως δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος τους κάπως δομικά παρόμοιος με τον ανθρώπινο, αλλά και ότι λειτουργεί, μάλλον, με τον ίδιο τρόπο, είναι δηλαδή σαν ένας πρωτόγονος ανθρώπινος εγκέφαλος», καταλήγει ο Δρ Stanley Coren.

Γιατί τα σκυλιά κάνουν πως «τρέχουν» στον ύπνο τους;

Αυτό που εμείς βλέπουμε σαν ξαπλωτό τρέξιμο – και καμιά φορά γελάμε γιατί ο σκύλος μας φαίνεται πολύ γλυκός.. ονομάζεται τίναγμα και συνδέεται με την μυϊκή λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα , τα ακούσια μυϊκά τινάγματα, είναι συχνά τόσο σε σκύλους όσο και σε ανθρώπους. Για αυτό όσοι έχουν κατοικίδιο βλέπουν τα πόδια τους ή τις πατούσες τους να τρέμουν ή να κινούνται επανειλημμένα ενώ κοιμούνται. Αυτό είναι πιο συχνό στη φάση REM του ύπνου, όπως και το τρεμόπαιγμα των ματιών. Στους ανθρώπους, ο ύπνος REM έχει συνδεθεί ιστορικά με τα ζωηρά όνειρα.

Για τους σκύλους, ο ύπνος REM αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της συνολικής ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη του 1977. Και από τη στιγμή που άλλες πτυχές του ύπνου αυτού του ζώου μοιάζουν πολύ με εκείνες του ανθρώπου, επιστήμονες λένε ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τα όνειρα.

Στον εγκέφαλο του σκύλου …

«Από τον σκύλο μέχρι τον άνθρωπο, τα περισσότερα θηλαστικά επιδεικνύουν τις ίδιες βασικές καταστάσεις ύπνου. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι σκύλοι έχουν εμπειρίες όπως εμείς όταν ονειρευόμαστε, αλλά είναι δύσκολο να μην φανταστούμε ότι ισχύει», δηλώνει ο Μάρκος Φρανκ.

Όταν η κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται πιο περίπλοκη, ίσως συμβαίνει κάτι άλλο πέρα από τα ακούσια μυϊκά τινάγματα. «Το πλήρες τρέξιμο στον ύπνο τους δεν είναι τόσο συχνό. Υπάρχει ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο που σε παραλύει από τον λαιμό και κάτω», εξηγεί ο νευροεπιστήμονας.

Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί ότι , αυτή η δομή, η γέφυρα, βρίσκεται στο στέλεχος του εγκεφάλου. Μια βλάβη στη γέφυρα μπορεί να «βραχυκυκλώσει» τη δυνατότητά της να παραλύει το σώμα που κοιμάται. Επιστήμονες διαπίστωσαν το ‘70 ότι προκαλώντας αλλοιώσεις στο στέλεχος του εγκεφάλου οικόσιτων γατών αυτό έκανε τα ζώα να γίνονται πιο δραστήρια στον ύπνο τους. Οι γάτες στη μελέτη σήκωναν το κεφάλι τους, κουνούσαν τα πόδια τους και πηδούσαν.

Η βλάβη στη γέφυρα εξαιτίας νευρολογικών διαταραχών επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα του εγκεφάλου να παραλύσει το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για τους ανθρώπους, μεγάλη αύξηση του τινάγματος την ώρα του ύπνου μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι Πάρκινσον, επισημαίνει ο Φρανκ. Αν βλέπετε το ίδιο στον σκύλο σας, συμπλήρωσε, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top