Γλείψιμο σκύλου – αγάπη ή ανησυχία; :Γιατί μας γλείφουν και τι δηλώνει – Πότε να ανησυχούμε

by Έφη Αθανασίου
γλείψιμο σκύλου

Ένα ζώο μπορεί να δείξει την αγάπη του με πολλούς τρόπους, έτσι είναι και ο σκύλος. Ένα χαρακτηριστικό τους, είναι το γλέιψιμο. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά καθώς επίσης γλείφουν τον εαυτό τους, κάτι που αν γίνεται υπερβολικά συχνά μπορεί να προμηνύει ότι κινδυνεύουν.

Γιατί μας γλείφουν οι σκύλοι;

Από την ώρα που θα γεννηθούν τα κουτάβια, το πρώτο πράγμα που κάνουν, είναι το γλείψιμο από την μητέρα τους. Η μητέρα το κάνει αυτό για να διεγείρει την αναπνοή τους και να τα καθαρίσει. Μετά, καθώς μεγαλώνουν, γλείφουν με τη σειρά τους γύρω από το στόμα της μητέρας τους. Είναι απαραίτητο στην επικοινωνία μεταξύ τους και μεγαλώνοντας γίνεται μια συνήθης κίνηση που κάνουν τα κατώτερα μέλη της αγέλης προς τα πιο κυρίαρχα.

Είναι ένας λόγος, που ο σκύλος σας μπορεί να σας γλείφει. Είναι μια απαραίτητη συνήθεια των σκύλων, που απελευθερώνει ενδορφίνες με παρόμοιο τρόπο όπως η ονυχοφαγία στους ανθρώπους.

Με τον τρόπο αυτό, μας δείχνουν την αγάπη τους και με τις πράξεις τους, στην προκειμένη περίπτωση το γλείψιμο, να μας δείξουν πως μας θεωρούν το κυρίαρχο μέλος της αγέλης.

Άλλος λόγος, είναι πως τους αρέσει η αλμυρή γεύση του δέρματός μας, οπότε τους αρέσουμε εμείς οι ίδιοι. 

Γιατί γλείφονται οι σκύλοι;

Ένα κοινό που έχουν με τις γάτες, είναι ό,τι τους αρέσει να γλείφουν τον εαυτό τους. Αν το κάνουν όμως σχεδόν μανιωδώς, τότε αυτό σημαίνει βαριούνται οπότε πρέπει να αναλογιστείτε πόση ώρα τους αφήσατε μόνους τους ή αν τους βγάζετε αρκετούς περιπάτους.

Ίσως είναι και ένα σημάδι αλλεργίες ή κάποιας δερματικής πάθησης, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. 

Δεν είναι κακό, που μας γλείφει ένας σκύλος καθώς δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά αν το κάνει έντονα καλό θα ήταν να τον αποθαρρύνετε κι ένας τρόπος είναι με το να μην του δίνετε σημασία όταν σας γλείφει. Φύγετε από το δωμάτιο όταν το κάνει ώστε σε βάθος χρόνου να καταλάβει πως δεν σας αρέσει ή πως δεν το θεωρείτε σημάδι αγάπης.

Αν για παράδειγμα, ανήκετε σε εκείνους που τους αρέσει να τους γλείφουν οι σκύλοι στο πρόσωπο πάντα να θυμάστε πού μπορεί να είχε πριν το στόμα του.  

Γιατί οι σκύλοι γλύφουν μέρη του σώματος τους

Δεν είναι σπάνιο να παρατηρείτε τον σκύλο σας να γλείφει τα πέλματα του ειδικά αν το κάνει όταν δεν παίζει, όταν δεν τρώει ή όταν δεν κοιμάται. Η συμπεριφορά αυτή , όπως αναφέραμε παραπάνω δεν είναι κάτι κακό ούτε παράξενο, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν τα πράγματα γίνουν πιο έντονα. ας εξετάσουμε λοιπόν ποιοί είναι οι λόγοι, λοιπόν, που γλείφουν τα πατουσάκια τους;

Διαβάστε παρακάτω 7 λόγους που πραγματοποιούν αυτή την συνήθεια!

1. Αυτοκαθαρισμός και περιποίηση

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που γλέιφουν οι σκύλοι τα πέλματα τους είναι γιατί θέλουν να καθαριστούν όταν λερώνονται, καθώς όπως είναι φυσικό αυτό το μέρος του σώματος τους είναι αυτό που λερώνεται συνέχεια και εκεί συσσωρεύεται οποιαδήποτε βρωμιά.

Άλλοτε, ίσως έχει κολλήσει κάτι κατά τη διάρκεια της βόλτας ή του παιχνιδιού τους και με το γλείψιμο προσπαθούν να το απομακρύνουν. Το γλείψιμο, λοιπόν, των πελμάτων τους είναι σημαντικό κομμάτι της προσωπικής τους υγιεινής και φροντίδας.

2.Καθαρισμός κάποιας πληγής-Δώστε προσοχή

Οι σκύλοι, επίσης, συνηθίζουν να γλείφουν οποιεσδήποτε πληγές ή πληγές χειρουργίου που έχουν καθυστερήσει να κλείσουν, προκειμένου να τις βοηθήσουν να κλείσουν ταχύτερα. Το γλείψιμο συμβάλλει στην συσσώρευση αίματος στη περιοχή και έτσι καθαρίζονται τυχόν θραύσματα που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Μάλιστα ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σάλιο του σκύλου περιέχει και θεραπευτικές ιδιότητες, αν και δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό.

Επομένως, το γλείψιμο των πληγών περιστασιακά δεν είναι καθόλου επιβλαβές για το κατοικίδιο σας, αν όμως έχει ράμματα φροντίστε να μη γλείφει τη συγκεκριμένη περιοχή για να μη τα αφαιρέσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να φοράμε στον μικρό μας φίλο κολάρο Ελισάβετ Σκύλου ώστε να τον προστατεύσουμε από κάποιο περαιτέρω τραυματισμό.

3.Παράσιτα – Προκαλούν έντονο γλείψιμο 

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το σκυλάκι σας γλείφει πολύ πιο έντονα και σθεναρά από το συνηθισμένο τις πατούσες του αυτό κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να οφείλεται σε κάτι που τους προκαλεί φαγούρα και με αυτό το τρόπο το καταπραϋνουν, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι.

Η κύρια ένδειξη και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, γι’αυτό το λόγο καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για κάποια θεραπεία.

4.Αλλεργίες και Αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες, ειδικά στη γύρη, που απορροφώνται και εντοπίζονται στα πέλματα είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλεί φαγούρα και γλείψιμο στα πατουσάκια τους. 9 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται σε αυτόν τον λόγο. Τα αλλεργιογόνα οδηγούν σε φλεγμονή του δέρματος και δημιουργούν έντονη φαγούρα στους σκύλους, καθώς έχουν πολλές νευρικές απολήξεις στο δέρμα τους.

Επιπρόσθετα, τα σκυλιά που είναι πιο επιρρεπή σε κάποια αλλεργία είναι τα καθαρόαιμα απ’ότι τα αντίστοιχα ημίαιμα, αφού η γονιδιακή τους ομάδα είναι πολλή μικρή. Αντίστοιχα, τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν περισσότερο εκνευρισμό από τα μεγαλόσωμα λόγω των γονιδίων τους.

Αν, λοιπόν, έχετε παρατηρήσει ότι το κατοικίδιο σας έχει αλλεργία στη γύρη, το πιο πιθανό είναι ο κτηνίατρος να σας γράψει στεροειδή ορμόνες και ειδικές σκυλοτροφές για αλλεργίες για να απαλύνει τον ερεθισμό. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεχτικοί και να μη τις χορηγείτε για πολύ μεγάλο διάστημα, γιατί θα έχετε άσχημα αποτελέσματα.

5.Ξηροδερμία – Από τι προκαλείται 

Η ξηροδερμία είναι ένας επιπλέον λόγος για έντονη φαγούρα και γλείψιμο των πελμάτων στο ζωάκι σας. Είναι πολλοί οι λόγοι που προκαλούν ξηροδερμία και συμπεριλαμβάνονται διατροφικές αλλεργίες, υπερβολή στη χρήση σαμπουάν, air-condition, κεντρική θέρμανση και ορμονικές διαταραχές.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό σαμπουάν για σκύλους και όχι ανθρώπινο ή κρεμοσάπουνο για την περιποίηση του.

6.Ορμονικά προβλήματα και Υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα 

Ίσως είναι πιθανό το κατοικίδιο σας να πάσχει από υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα, ασθένεια που δεν επιτρέπει την παραγωγή της θυροειδούς ορμόνης που κάνει το δέρμα τους εύκαμπτο και υγρό για να μη ξηραίνεται. Εκτός από ξηροδερμία άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι υπνηλία, αύξηση βάρους και μη ανεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας, ώστε με τη κατάλληλη αγωγή και τις συμβουλές του να αντιμετωπίσετε τον υποθυροειδισμό.

7.Ψυχολογικά προβλήματα – Ναι, είναι συχνό φαινόμενο 

Που και που αν το σκυλί σας έχει κάποιο ψυχολογικό θέμα και είναι κακόκεφο το γλείψιμο των πελμάτων του εντείνεται. Η νωχελικότητα, το άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε έντονο γλείψιμο και μάσημα.

Είναι καίριας σημασίας, ως αφεντικό τους καλό θα ήταν να αποτρέπετε αυτές τις συνήθειες του σκύλου σας, διαφορετικά δεν θα τις σταματήσει ποτέ. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να του αποσπάτε τη προσοχή και να του κινείτε το ενδιαφέρον πνευματικά και σωματικά με άφθονο παιχνίδι, άσκηση και εκπαίδευση.

Ωστόσο, κάποιος ειδικός που μελετά τη σκυλίσια συμπεριφορά θα μπορούσε να πει ότι το γλείψιμο απελευθερώνει και ευχάριστες ενδορφίνες που ανακουφίζουν και ηρεμούν τη ψυχική κατάσταση του ζώου.

Το υπερβολικό γλείψιμο είναι λογικό να έχει και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά..

Ποια είναι τα αποτελέσματα όταν ο σκύλος σας γλείφει έντονα τα πέλματά του;

Το γλείψιμο των πελμάτων του σκύλου, όπως είπαμε, μπορεί να είναι και κάτι απόλυτα φυσιολογικό όταν παραμένει ήπιο. Αν όμως γίνει εντονότερο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, κυρίως έντονα εξανθήματα.

Προσοχή σε έντονα εξανθήματα ή οξεία υγροδερματίτιδα σε περιοχές του σώματος τις οποίες έχει γλείψει υπερβολικά πολύ και έχουν ερεθιστεί. Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές αυτές θα είναι κόκκινες, υγρές και ενδέχεται να του δημιουργήσουν πόνο. Τα εξανθήματα αυτά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, πονάνε και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Οι σκύλοι που είναι ευαίσθητοι και επιρρεπείς σε έντονα σπυράκια-εξανθήματα είναι βέβαιο ότι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή έχουν πολύ άγχος, στρες και η ποσότητα κορτιζόλης που παράγεται κάτω από αυτές τις συνθήκες ευνοεί την εμφάνιση επιφανειακών δερματικών μολύνσεων.

Από την άλλη πλευρά , ίσως έχετε ακούσει ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε εξανθήματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, απλώς μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα τους λόγω του όγκου τους, κάνοντας τα εξανθήματα να ματώσουν, να δημιουργηθεί πληγή και να περάσουν βακτήρια ή ακόμα και να τους δημιουργηθεί κολπική μυκητίαση.

Άρα, το πιο σωστό θα ήταν να ασχολείστε και να ελέγχετε το ζωάκι σας συνεχώς χωρίς όμως να αγχώνεστε και να πανικοβάλλεστε με το παραμικρό. Είναι σημαντικό να προσπαθείστε να το αποτρέπετε από το έντονο γλείψιμο των πελμάτων του, για να μη το συνηθίσει  και προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό του, και φυσικά αν παρατηρήσετε κάτι φαινομενικά ασυνήθιστο και περίεργο επισκεφθείτε κάποιον κτηνίατρο μήπως χρειαστεί κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr