Φίμωτρο σκύλου: Δεν είναι τιμωρία, είναι προστασία, Οδηγός χρήσης και επιλογής, Θετικά και πότε δεν πρέπει να το βάζετε

Χρήσιμα

Η θέαση ενός σκύλου με φίμωτρο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες στερεοτυπικές αντιδράσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας σκύλος με φίμωτρο είναι επιθετικός, αλλά ακόμη και αν είναι, ο ιδιοκτήτης του συμπεριφέρεται με πολύ σωστό και υπεύθυνο τρόπο. Τα φίμωτρα μπορεί να είναι μια πρακτική λύση σε πολλές περιπτώσεις και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βρείτε το κατάλληλο φίμωτρο για τον σκύλο σας.

Γιατί βάζουμε φίμωτρο στους σκύλους;

Παραδείγματα επιθετικής συμπεριφοράς

Σκύλοι που παρουσιάζουν σημάδια επιθετικότητας ή έχουν επιδείξει επιθετικότητα προς άλλους σκύλους ή ανθρώπους μπορεί να χρειαστεί να φορούν φίμωτρο. Η χρήση φίμωτρου μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι απαραίτητο για ορισμένους σκύλους να φορούν πάντα φίμωτρο. Ωστόσο, μπορείτε να διδάξετε στο σκύλο σας τη συμπεριφορά που θεωρείτε επιθυμητή και εφόσον είναι εκπαιδευμένος.

Τρομακτικές ή επώδυνες καταστάσεις

Ορισμένοι σκύλοι δεν θα γίνουν επιθετικοί, εκτός αν η κατάσταση είναι δυσάρεστη και αγχωτική. Στην αρχή θα δώσουν προειδοποιητικά σημάδια, αλλά αν νιώσουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, θα δαγκώσουν ή θα τσιμπήσουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχουν πάει στον κτηνίατρο ή στον κομμωτή.
Αν ο σκύλος πονάει, δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του. Εάν είναι σοβαρά τραυματισμένα και πρέπει να μετακινηθούν, είναι καλύτερο να τους βάλουμε φίμωτρο.

Ειδική νομοθεσία για τις φυλές (BSL)

Δυστυχώς, σε ορισμένες πολιτείες υπάρχουν νόμοι που αφορούν συγκεκριμένες φυλές και απαιτούν τη φίμωση των σκύλων σε δημόσιους χώρους. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν αποτελεί πραγματική λύση στο πρόβλημα της ανεύθυνης ιδιοκτησίας σκύλων και είναι προκατειλημμένος προς τις ήρεμες φυλές.
Για να αποφευχθεί η κατάσχεση ενός σκύλου, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες.

Οδηγός χρήσης φίμωτρου

Ορισμένα σκυλιά, όπως το ισπανικό Galgo, έχουν έντονα κυνηγετικά ένστικτα και δεν πρέπει να κρατούνται χωρίς λουρί. Μπορεί να αρπάξουν ή να κυνηγήσουν μικρά ζώα. Η χρήση ενός φίμωτρου μπορεί να αποτρέψει πιθανό τραυματισμό ή θάνατο.

Ανίχνευση τροφής

Ορισμένοι σκύλοι έχουν τη συνήθεια να μυρίζουν και να δοκιμάζουν διάφορα πράγματα όταν βρίσκονται έξω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές ή μπλοκαρίσματα.
Σε αυτή την περίπτωση, ένα φίμωτρο είναι η ιδανική λύση για την ελαχιστοποίηση της κατάποσης και του μασήματος διαφόρων αντικειμένων.

Συνδυάστε το με την εκμάθηση της εντολής “άφησέ το/πέταξέ το”.

Δημόσια μέσα μεταφοράς

Σε ορισμένες χώρες και σε ορισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιτρέπεται η είσοδος σε σκύλους μόνο αν φορούν φίμωτρο.

Ποιο φίμωτρο είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν πολλά φίμωτρα στην αγορά. Ορισμένα είναι περισσότερο αισθητικά παρά πρακτικά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο φίμωτρο για το σκύλο σας, ώστε να μπορεί να πίνει νερό, να τρώει λιχουδιές και να κοιμάται ελεύθερα. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας καθοδηγήσει.

Φουλάρι καλαθιού

Τα φίμωτρα καλαθιού είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν είναι πολύ ακριβά.

Διχτυωτό φίμωτρο

Το διχτυωτό φίμωτρο είναι πιο μαλακό και λιγότερο ενοχλητικό, για αυτό είναι και περισσότερο δημοφιλές. Για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να υπερθερμανθούν τα σκυλιά. Είναι κατάλληλο για χρήση σε επισκέψεις στον κτηνίατρο ή τον groomer, αλλά όχι για μεγάλους περιπάτους.

Φίμωτρα ειδικά για κάθε φυλή

Τα ρύγχη Sighthound χρησιμοποιούνται συνήθως για φυλές όπως το Greyhound και το Whippet που έχουν λεπτά πρόσωπα. Είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε το σωστό φίμωτρο για βραχυκέφαλες φυλές όπως τα Παγκς και το Γαλλικό Μπουλντόγκ καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Πότε ένα φίμωτρο δεν είναι καλή ιδέα;

Μερικές φορές φιμώνουμε για λάθος λόγους ή σε λάθος περιστάσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία ή να οδηγήσει σε συμπεριφορά που είναι περιοριστική και προβληματική.

Όταν πρόκειται για τιμωρία

Εάν ένας σκύλος δεν έχει διδαχθεί πώς να δέχεται και να φοράει σωστά ένα φίμωτρο, μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Ορισμένοι ιδιοκτήτες βάζουν φίμωτρο στα σκυλιά τους όταν παρατηρούν ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Ωστόσο, τα σκυλιά συνήθως δεν συνδέουν τις δύο έννοιες και μακροπρόθεσμα πρόκειται για μια αναποτελεσματική πρακτική. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του βαθμού στοργής.

Για να σταματήσετε το γάβγισμα

Μερικές φορές οι ιδιοκτήτες σκύλων με φίμωτρο προσπαθούν να μειώσουν την τακτική του γαβγίσματος. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει προσωρινά, αλλά αν ο σκύλος εκφοβίζεται από το φίμωτρο, μπορεί να αρχίσει να γαβγίζει και σε αυτό. Μόνο αν το φίμωτρο είναι πολύ σφιχτό, ο σκύλος δεν θα μπορέσει να γαβγίσει. Οι θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης είναι μια καλή ιδέα.

Για να σταματήσετε την καταστροφική συμπεριφορά

Εάν ο σκύλος σας συνηθίζει να δαγκώνει έπιπλα ή αντικείμενα, ένα φίμωτρο φαίνεται να είναι μια καλή λύση. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήνετε το σκύλο σας στο φίμωτρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρέπει να μάθετε γιατί ο σκύλος σας είναι αποδιοργανωτικός. Ίσως ο σκύλος σας να βαριέται, να χρειάζεται επιπλέον διέγερση ή να βιώνει άγχος αποχωρισμού.

Πώς να συνηθίσει ο σκύλος σας ένα φίμωτρο

1. Δώστε στο σκύλο σας μια λιχουδιά κάθε φορά που σας δείχνει το φίμωτρο. Θέλετε ο σκύλος σας να συνδέσει το φίμωτρο με κάτι θετικό.
2. Τοποθετήστε το φίμωτρο στο έδαφος και ενθαρρύνετε το σκύλο σας κάθε φορά που το αγγίζει ή το πλησιάζει.
3. Ενθαρρύνετε το σκύλο σας να συμφωνήσει να του βάλετε φίμωτρο για λίγα δευτερόλεπτα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε βία.
4. Φορέστε το σιγά σιγά. Μπορείτε να βάλετε λίγο λιπαντικό μέσα για να δελεάσετε το σκύλο σας.
5. Μόλις ο σκύλος σας αποδεχτεί το φίμωτρο, δέστε το πίσω από το αυτί του. Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που φοράει το φίμωτρο.

Δοκιμάστε να φοράτε το φίμωτρο σε λιγότερο αγχωτικές ώρες, σε οικείο περιβάλλον και για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε με λιχουδιές και επαίνους.

Το φίμωτρο δεν είναι μια λύση τιμωρίας ούτε πρέπει να το ταυτίσετε με τέτοιες συμπεριφορές. Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης επιλέγει να φορέσει φίμωτρο στον σκύλο του τόσο για να προστατέψει τον ίδιο τον σκύλο όσο και για να προστατέψει τους άλλους ανθρώπους.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top