Finnish Spitz: Ο σκύλος αλεπού – Επισκόπηση φυλής, Ανάγκες, χαρακτήρας, προσωπικότητα, προβλήματα , Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Το Finnish Spitz μοιάζει με αλεπού στην εμφάνιση. Το φινλανδικό σπιτς μοιάζει πολύ με το φινλανδικό σπιτς και ενσωματώνει τα κύρια, τυπικά χαρακτηριστικά της βόρειας φυλής, όπως τα μικρά όρθια αυτιά, το πυκνό διπλό τρίχωμα και την κυρτή ουρά.

Τύπος: Μη αθλητικά
Βάρος: 10 με 16 κιλά
Ύψος: 40 με 50 εκατοστά
Οικογένεια: Spitz
Καταγωγή: Φινλανδία
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: Suomenpystykorva, Finsk Spets

Finnish Spitz, όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ράτσα

Το σχήμα του σώματος είναι τετράγωνο χωρίς υπερβολές και το βάδισμα είναι γρήγορο και εύκολο.
Το διπλό τρίχωμα αποτελείται από ένα κοντό, μαλακό υπόστρωμα και ένα σκληρό, ίσιο εξωτερικό τρίχωμα, που φτάνει περίπου τα 2,5-5 cm. Το τρίχωμα αποτελεί στην πραγματικότητα προστασία από το χιόνι και το κρύο και κάποτε αποτελούσε σημαντικό όπλο για το κυνήγι με κρύο καιρό.

Ορισμένα χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής περιλαμβάνουν

– Ενεργειακό επίπεδο 3/5
– Απαιτήσεις άσκησης 3/5
– Παιχνίδι 3/5
– Αγάπη 3/5
– Φιλικότητα προς άλλους σκύλους 3/5
– Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια 3/5
– Φιλικότητα προς άλλους ανθρώπους 1/5
– Επαγρύπνηση 3/5
– Εύκολο στην εκπαίδευση 3/5
– Απαιτήσεις περιποίησης 3/5
– Ευαισθησία στη ζέστη 4/5
– Φωνητικότητα 4/5

Ιστορία της φυλής Finnish Spitz

Το Finnish Spitz προέρχεται από τους προγόνους της φυλής σκύλων Northern Spitz, η οποία συνόδευε την πρώιμη φινλανδική-ουγγρική φυλή στην Ευρασία και τη Φινλανδία. Οι σκύλοι αυτοί δημιουργήθηκαν πιθανώς για χρήση ως σκύλοι φρουροί και σκύλοι πορείας. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν σε κυνηγετικά σκυλιά.
Η φυλή παρέμεινε καθαρή μέχρι τις αρχές του 1800, όχι σκόπιμα, αλλά λόγω απομόνωσης- όταν άλλες ομάδες εισήγαγαν σκύλους το 1800, η διασταύρωση σχεδόν κατέστρεψε τα καθαρόαιμα φινλανδικά Σπιτς.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, δύο Φινλανδοί ανακάλυψαν δύο σκύλους που προφανώς δεν είχαν διασταυρωθεί, και ήταν πραγματικά έκπληκτοι και αποφασισμένοι να σώσουν τη φυλή από περαιτέρω διασταυρώσεις.
Τα πρώτα ονόματα για τη φυλή ήταν Suomenpystykorva (Φινλανδικός σκύλος κόκορας) και Φινλανδικός σκύλος που γαβγίζει πουλιά. Όταν η φυλή έφτασε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία ονομαζόταν Φινλανδικό Σπιτς (από το σουηδικό όνομα), αλλά το 1891 μετονομάστηκε επίσημα σε Φινλανδικό Σπιτς.
Η φυλή πήρε το παρατσούκλι Φινλανδικό Σπιτς όταν εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1920. Μόλις τη δεκαετία του 1960 το Φινλανδικό Σπιτς εκτράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα ως μη αθλητική ομάδα το 1988.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Όπως και άλλες φυλές Σπιτς, το Finnish Spitz μπορεί να είναι κάπως πεισματάρικο σκυλί, αν και είναι περισσότερο προσανατολισμένο στο κυνήγι από άλλες φυλές Σπιτς. Συνολικά, είναι άγρυπνα, περίεργα και παιχνιδιάρικα, αλλά και ευαίσθητα σκυλιά. Είναι πιστά σε ένα άτομο και δένονται πολύ με τους ιδιοκτήτες τους. Μια φυλή με έντονο ένστικτο κυριαρχίας, γνωρίζουν τη θέση τους στην ιεραρχία και ορισμένα αρσενικά μπορεί να προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν.
Συνήθως τα πάνε καλά με τα παιδιά και τείνουν να τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια. Ωστόσο, μπορεί να είναι επιθετικά και επιφυλακτικά απέναντι σε άγνωστα σκυλιά. Μπορεί να είναι επιφυλακτικά, καχύποπτα και αποτραβηγμένα απέναντι στους ξένους.
Σύμφωνα με τη γενετική και τις ρίζες τους, τείνουν να γαβγίζουν πολύ. Είναι υπερήφανοι για αυτή τους την ικανότητα και τους αρέσει να γαβγίζουν δυνατά.
Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας από την πρώτη στιγμή που θα μπει στο σπίτι.

Συντήρηση της φυλής Finnish Spitz

Η φυλή είναι πολύ δραστήρια. Το Finnish Spitz χρειάζεται καθημερινή άσκηση και ξεκούραση. Η άσκηση μπορεί να έχει τη μορφή απλών περιπάτων με λουρί ή τρεξίματος και παιχνιδιού σε ασφαλείς, περιφραγμένους χώρους. Δεδομένου ότι η φυλή είναι κυνηγός και ανταποκρίνεται στα κυνηγετικά της ένστικτα, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην τα αφήνετε να κυνηγούν τίποτα μόνα τους. Η μη επίβλεψή τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, στην κατανάλωση μολυσμένων τρωκτικών, ειδικά αν δεν είναι εκπαιδευμένα, ή ακόμη και στην πρόκληση βλάβης σε άλλα αθώα ζώα.

Το διπλό τρίχωμα πρέπει να χτενίζεται εβδομαδιαία. Το τρίχωμα θα πρέπει να βουρτσίζεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και πιο συχνά κατά την περίοδο της λίμνασης για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών.Τα συνήθη χρώματα του τριχώματος είναι το κόκκινο, το χρυσοκόκκινο, το χρυσοκόκκινο, το καφέ-κόκκινο και το ροδακινί.

Υγεία και προβλήματα 

– Σοβαρά προβλήματα: Δεν έχει αναφερθεί κανένα.

– Μικρότερα προβλήματα: CHD, διαβήτης.

– Επαναλαμβανόμενα συμπτώματα: επιγονατίδα, επιληψία.

– Συνιστώμενες εξετάσεις: αρθρώσεις ισχίου.

– Διάρκεια ζωής της φυλής: 12-14 έτη.

Τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί να είναι ενδεικτικά της φυλής σε πολλές περιπτώσεις, αλλά τα σκυλιά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αναπτύσσουν διαφορετικές συνήθειες μέσω της εκπαίδευσης. Μιλήστε με ένα πρακτορείο υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται ή διατίθενται για υιοθεσία στο τοπικό σας καταφύγιο ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top