Japanese Spitz: Αξιολάτρευτος μικρός Ιάπωνας για όλη την οικογένεια, Χαρακτήρας, Προσωπικότητα και πιθανά προβλήματα

Japanese Spitz

Το Japanese Spitz ταξιδεύοντας από την μακρινή Ιαπωνία, έχει γίνει ένας αξιαγάπητος και διάσημος σκύλος για οικογένειες με παιδιά. Η ζωντάνια του, η όρεξη για παιχνίδι και η έξυπνη μουσουδίτσα του θα σε κάνουν να το αγαπήσεις.

Japanese Spitz

Japanese Spitz: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το ιαπωνικό τετράποδο

Συνιστάται για: Οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Χαμηλό
Διάρκεια ζωής: 12 – 16 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Ευχάριστος, πιστός, δραστήριος, στοργικός και φιλικός σκύλος
Υγεία: Χαμηλός κίνδυνος για εμφάνιση προβλημάτων κατά την διάρκεια της ζωής του

Επισκόπηση φυλής και Γενικά χαρακτηριστικά

Το ιαπωνικό Spitz έχει έναν πολύ διάσημο μικρότερο ξάδελφό, το Pomeranian. Έχει ελαφρύ και αφράτο τρίχωμα που είναι πάντα λευκό. Το τρίχωμα του κυρτώνει πάνω από το σώμα του και του χαρίζει μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Διαθέτει όρθια αυτιά με τριγωνικό σχήμα και μυτερό ρύγχος. Αυτό που ξεχωρίζει, και αναδεικνύει την αντίθεση στην εμφάνισή του, είναι τα βαθιά, σκούρα και εκφραστικά του μάτια. Το τρίχωμά του είναι εύκολο να καλλωπιστεί καθώς το εξωτερικό τρίχωμα εμπεριέχει προστατευτικά λάδια που απομακρύνουν την βρωμιά. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος παραμένει καθαρός και λαμπερός χωρίς να απαιτείται να κάνετε τίποτα ιδιαίτερο.

Japanese Spitz
Τα πρότυπα για το Ιαπωνικό Spitz διαφέρουν ανά κλαμπ σκύλων, ειδικά όταν πρόκειται για το μέγεθός του. Είναι σημαντικό να μάθετε την χώρα προέλευσής του. Τα κλαμπ αναφέρουν διάφορα μεγέθη για αυτή την φυλή, αλλά συνήθως το ύψος του είναι 25 με 35 εκατοστά και ζυγίζει 5 έως 9 κιλά. Τα αρσενικά τείνουν να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά.
Ζουν αρκετά χρόνια και μπορεί να έχουν μια υγιή πορεία χωρίς πολλά προβλήματα υγείας.
Είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης και ιδανικά για έναν ιδιοκτήτη που θα υιοθετήσει για πρώτη φορά ένα σκυλάκι. Είναι ένα οικογενειακό σκυλί με θετικό ταπεραμέντο. Επίσης είναι υπάκουος και ευφυής σκύλος και ανταποκρίνεται καλά στην εκπαίδευση.

Japanese Spitz: Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Τα Ιαπωνικά Spitzes έχουν πολλή ενέργεια και πάντα έχουν όρεξη για παιχνίδι.
Για να μην γίνουν καταστροφικά με το μάσημα επίπλων ή παπουτσιών χρειάζονται καθημερινές βόλτες, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ,παιχνίδι και άσκηση. Συνήθως κάθονται με την ουρά τους κουλουριασμένη και προς τα πίσω.
Λατρεύουν την επαφή με τους ανθρώπους και επιζητούν την προσοχή τους. Είναι ιδανικά σκυλιά για αγκαλιές και ήρεμα όταν χρειάζεται. Το Ιαπωνικό Spitz ταιριάζει με άλλα ζώα και αλληλοεπιδρά καλά με τα παιδιά. Με την σωστή εκπαίδευση αλλά και εξαιτίας της νοημοσύνης και της πίστης τους προς τον ιδιοκτήτη, θα επιστρέψουν σε εσάς μόλις τα φωνάξετε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αφήσετε το σκυλί χωρίς λουρί ακόμα και τους περιπάτους. Όταν ένα κουτάβι δένεται με το αφεντικό του μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο σκυλί φύλακας, θα γαυγίσει σε άγνωστο, δεν δείχνει φόνο και είναι πάντα προσεκτικός.
Μπορούν να μείνουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αυτό να τους προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Japanese Spitz

Ασθένειες και συνηθισμένα προβλήματα υγείας

•κρουστική νόσος
•εξάρθρωση επιγονατίδας
•μαζικές αλλοιώσεις
•ανωμαλία βάδισης
•ανώμαλη εμφάνιση κοπράνων

Άλλες παθήσεις και συμπτώματα

Επιγονατίδα (εξάρθρωση τένοντα του γόνατος): Κατά την πάθηση αυτή οι μυς συστέλλονται και το φορτίο περνά από το γόνατο μέσω του τένοντα. Ο τένοντας μπορεί να βγει από την θέση του και να προκαλέσει πόνο και ανώμαλη λειτουργία των ποδιών.

Αδυναμία/ Χωλότητα: Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην κίνηση ή στο περπάτημα. Αυτή η πάθηση προκαλείται συνήθως από την εξάρθρωση της επιγονατίδας.

Ξηροδερμία: Το δέρμα αφυδατώνεται υπερβολικά όταν κάνει μπάνιο. Κάντε το μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Οστεοαρθρίτιδα: Η έντονη δραστηριότητα και η ηλικία μπορεί να προκαλέσουν φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Η επαφή των οστών μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο και μειωμένη κινητικότητα.

Καταρροή ματιών: Βρωμιές, νεκρό δέρμα και άλλα προϊόντα μπορεί να μαζευτούν γύρω από τα μάτια του σκύλου με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα.

Japanese Spitz

Japanese Spitz: Ιστορικό υπόβαθρο της φυλής

Τα πρώτα ιαπωνικά Spitz εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία το 1921, σε μια επίδειξη σκύλων. Η φυλή είναι αποτέλεσμα της μείξης των Γερμανικών Spitz, που έφθασαν στην Ιαπωνία μέσω Κίνας, και των λευκών Spitz. Αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν αγάπη, πίστη και χαρά μέσω του παιχνιδιού. Η αναγνώριση της φυλής καθυστέρησε εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά Ιαπωνικό Kennel Club αναγνώρισε την φυλή την δεκαετία του 1940,μετά τον πόλεμο. Το ιαπωνικό Spitz «ταξίδεψε» σε όλον τον κόσμο την δεκαετία του 1950 και τα έθνη αλλά και οι οργανισμοί το αναγνώρισαν ώς μοναδική φυλή, εκτός από το American Kennel Club.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ράτσα

•Οι παγκόσμιοι οργανισμοί που ασχολούνται με θέματα φυλής σκύλων κατατάσσουν το ιαπωνικό Spitz σε διαφορετικές κατηγορίες.
Συγκεκριμένα:

  • Μη αθλητικό γκρουπ -> Αυστραλία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία
  • Σκυλιά βοηθοί – > ΗΠΑ
  • Σκυλιά αναπαραγωγής – > United Kennel Club

•Η δημοτικότητα της ράτσας αυξήθηκε ιδιαίτερα την δεκαετία του 1950 κυρίως στην Ιαπωνία. Παγκοσμίως άρχισε να θεωρείται δημοφιλής και αρεστή φυλή την δεκαετία του ΄50.
•Το αφράτο του τρίχωμα είναι πολύ εύκολο στην συντήρηση και τον καλλωπισμό. Το ίδιο το τρίχωμα του εμπεριέχει και εκκρίνει λάδια που απωθούν την βρωμιά. Αυτό σημαίνει ότι η γούνα του παραμένει πάντα όμορφη και γυαλιστερή.
•Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ιαπωνικό Spitz ως ξεχωριστή, δική τους φυλής. Συγχέουν το ιαπωνικό Spitz με το αμερικανικό Eskimo Dog λόγω φυσικών ομοιοτήτων.
Δεν υπάρχουν παραλλαγές στα χρώματα του Ιαπωνικού Spitz. Το τρίχωμά του είναι λευκό και έχει δύο υποστρώματα. Το εξωτερικό τρίχωμα είναι σκληρό ενώ το εσωτερικό αρκετά μαλακό.
•Παρά το παχύ του τρίχωμα, το Ιαπωνικό Spitz προτιμά την ζεστασιά. Μπορεί να ανεχθεί τις κρύες καιρικές συνθήκες αλλά προτιμά να βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα.
Japanese Spitz

Πόσο ποιο ενδιαφέρουσα φυλή από Τα Ιαπωνικά Spitz; Χωρίζονται σε τρείς διαφορετικές κατηγορίες και είναι δύσκολο να βρεις κάποια από αυτή να χαρίζεται. Εάν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα Ιαπωνικό Spitz έχει στο νου σου το τρίπτυχο της επιτυχίας: παιχνίδι, εκπαίδευση και αγάπη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr