Φόλα: Το ύπουλο δηλητήριο και τα συμπτώματα-Πως θα σώσετε το ζωάκι σας, τι πρέπει να κάνετε

by Έφη Αθανασίου
φόλα

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει το κατοικίδιο τους επειδή κάποιος άγνωστος τους έδωσε φόλα. Ειδικότερα στην επαρχία, υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που αρέσκονται στο να δηλητηριάζουν ζώα και να τα δολοφονούν με αυτόν τον τρόπο, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί ο ένοχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να χάσεις το αγαπημένο σου τετράποδο και να μην μάθεις ποτέ ποιος το έκανε.

Τι είναι η φόλα

Η φόλα λοιπόν είναι μια δηλητηριώδης ουσία (ποντικοφάρμακο, φυτοφάρμακο) που βάζουν σε μεζεδάκια τα οποία θα φάει το εκάστοτε ζώο. Κάποιοι χρησιμοποιούν και γύψο το οποίο το ανακατεύουν με γάλα αλλά και τριμμένο γυαλί μέσα σε τροφή. Κατά τη γνώμη μου τα δύο τελευταία είναι τα χειρότερα. Από τις δηλητηριώδης ουσίες υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να σωθεί ένα ζώο από το να φάει οποιαδήποτε τροφή με γυαλιά που θα το κάνει να έχει αργό και βασανιστικό θάνατο έτσι κι αλλιώς.

Σημάδια ότι ένας σκύλος έχει φάει φόλα

Σπασμοί, εμετός, υπερβολικά σάλια και αφροί στο στόμα είναι μερικά από τα συμπτώματα που δημιουργούν οι φόλες.

Πώς να σώσεις έναν σκύλο που έφαγε φόλα

Αν διαπιστώσεις ότι ένας σκύλος έχει φάει φόλα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τηλεφωνήσεις σε έναν κτηνίατρο και να του πεις αν έχεις αντιληφθεί τι μπορεί να έφαγε το ζώο ή τι συμπτώματα έχει. Ο κτηνίατρος θα σου δώσει οδηγίες για το τι μπορεί να δώσεις στο συγκεκριμένο ζώο ώστε να του προξενήσεις εμετό (γιαυτό σου είπα πιο πάνω πως οι φόλες με γυαλί είναι οι χειρότερες..).

Πρέπει να τηλεφωνήσεις στον κτηνίατρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μην προλάβει να απορροφηθεί το δηλητήριο από το αίμα του σκύλου ή γάτας. Αφού το ζωάκι κάνει εμετό, πρέπει να του κάνεις ένεση ατροπίνης (0,2 mm για κάθε κιλό ζώου) την οποία θα προμηθευτείς από το φαρμακείο. Είναι σημαντικό, ειδικά εάν ζεις σε μια περιοχή με συχνές καταγγελίες για φόλες από επιτήδειους να έχεις προαγοράσει και να την έχεις μαζί σου για άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Το επόμενο βήμα αφού δώσεις πρώτες βοήθειες στο ζωάκι είναι να το πας στον κτηνίατρο. Όσο πιο γρήγορα δράσεις τόσο καλύτερα. Ένα ζώο που δεν έχει πέσει σε κώμα και έχει τις αισθήσεις του όταν το παραλάβει ο κτηνίατρος, έχει πολλές πιθανότητες να σωθεί. Το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να δράσετε γρήγορα για να σώσετε το ζώο σας, πηγαίνοντάς το στον κτηνίατρο σας είτε στα επείγοντα περιστατικά για ζώα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr