Τζόκινγκ και σκύλος: Πάρε τον σκύλο σου μαζί σου για τρέξιμο- Οφέλη, κίνδυνοι ανάλογα την ηλικία και την ράτσα, Χρήσιμος οδηγός

Χρήσιμα

Περπάτημα, βόλτα ή τζόκινγκ; Βλέπετε την καθημερινή έξοδο με τον σκύλο σας σαν ευκαιρία άθληση και για εσάς; Θέλετε να πάρετε μαζί σας τον τετράποδο φίλο σας στο καθημερινό σας τρέξιμο; Αυτό μπορεί να περιέχει μερικά οφέλη για τον ίδιο αρκεί να το επιτρέπει η φυλή και η υγεία του.

Είναι το τζόκινγκ ή το τρέξιμο ασφαλές για τους σκύλους;

Μπορεί να έχετε δει σκύλους να τρέχουν χαρούμενα με τους ιδιοκτήτες τους σε ένα πρωινό τρέξιμο.
Ωστόσο, μπορεί επίσης να έχετε δει σκύλους να σέρνονται στο έδαφος για να ισορροπήσουν την αναπνοή τους και ανθρώπους να τραβούν το λουρί. Μπορεί επίσης να έχετε δει ένα κουτάβι που δεν μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα με την οποία τρέχει ο ιδιοκτήτης του δίπλα του.

Αυτές οι εικόνες σκύλων που υποφέρουν κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν είναι μόνο σκληρές και εξαντλητικές για τα ίδια, αλλά μπορεί να αποτελέσουν μια θανατηφόρα τακτική για τους τετράποδους συντρόφους τους.
Δεν είναι επικίνδυνο να αφήνετε τον σκύλο σας να τρέχει; Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι “η παχυσαρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των σκύλων και ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν σε φόρμα και να χάσουν βάρος είναι να τρέχουν πολύ!”. ή “Οι σύντομες περίοδοι έντονης άσκησης είναι καλύτερες για τους σκύλους από τις μεγάλες αποστάσεις”.
Και οι δύο απόψεις μπορεί να ισχύουν ή να μην ισχύουν για ορισμένες ράτσες σκύλων ή για ορισμένες ιδιοσυγκρασίες. Αν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν το τρέξιμο είναι ασφαλές για τον σκύλο σας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Φυλή

Πολλές φυλές εκτράφηκαν ως σκύλοι υπηρεσίας και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην έντονη άσκηση.
Τα χάσκι είναι ικανά να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις σε αγώνες έλκηθρου. Τα αυστραλιανά τσοπανόσκυλα μπορούν να προστατεύουν τα αγροτικά ζώα στα χωράφια όλη μέρα. Τα κυνηγόσκυλα εκτρέφονται για αγώνες δρόμου. Ορισμένες φυλές είναι γρήγορες, άλλες είναι ανθεκτικές σε μεγάλες αποστάσεις.
Αν θέλετε να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις, το Weimaraner, το Γερμανικό Κοντότριχο Poynter, το Lop-Eared, το Golden Retriever, το Labrador, το Dalmatian, το Rhodesian Ridgeback, το Border Collie, το Poodle και το Siberian Husky είναι κατάλληλες ράτσες για μακρύ και σταθερό τρέξιμο. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αναφέρονται παρακάτω.
Σε γενικές γραμμές, οι φυλές με μακριά, μακριά πόδια είναι πιο κατάλληλες για το χειρισμό ανθρώπων κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.
Τα κυνηγόσκυλα, τα πιτ μπουλ, τα αγγλικά σέτερ, τα μπιγκλ, τα βελγικά τσοπανόσκυλα και τα κυνηγόσκυλα Φαραώ είναι ράτσες κατάλληλες για σύντομες περιόδους ταχύτητας. Αυτά τα σκυλιά μπορεί να μην μπορούν να χειριστούν μεγάλες αποστάσεις, αλλά μπορούν να απολαύσουν επίπονα παιχνίδια αναζήτησης.

Τα σκυλιά με κοντό μαλλί και τα σκυλιά με μικρή μύτη που συνήθως δυσκολεύονται να αναπνεύσουν δεν είναι κατάλληλα για τρέξιμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα pugs, τα μπουλντόγκ, τα γαλλικά μπουλντόγκ, τα μπόξερ, τα πεκινουά και τα shih tzus.Αυτά τα σκυλιά έχουν μικρούς αεραγωγούς και υπερθερμαίνονται γρήγορα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Δεν είναι ασφαλές για αυτά τα σκυλιά να τρέχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Γενικά, τα σκυλιά με μικρές πατούσες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους ανθρώπους που τρέχουν!

Ηλικία

Τα κουτάβια που είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα δεν πρέπει να τρέχουν πάρα πολύ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά προβλήματα. Τα κουτάβια των οποίων τα οστά και οι αρθρώσεις δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί μπορεί να υποστούν βλάβες ή μόνιμους τραυματισμούς αν αρχίσουν να τρέχουν πολύ νωρίς. Να θυμάστε ότι τα μεγάλα και γιγάντια σκυλιά αναπτύσσονται σε μεγαλύτερη ηλικία από τα μικρά.
Σε γενικές γραμμές, τα κουτάβια δεν πρέπει να επιτρέπεται να τρέχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα πριν από την ηλικία των οκτώ μηνών. Οι κτηνίατροι είναι ειδικοί στο να συμβουλεύουν και να διασφαλίζουν ότι τα σκυλιά είναι αρκετά ανεπτυγμένα ώστε να αρχίσουν να τρέχουν με ασφάλεια.
Τα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν επίσης λιγότερη αντοχή, οπότε είναι πιο δύσκολο για αυτά να τρέξουν. Εκτός από τα επίπεδα αντοχής, τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να έχουν ασθένειες ή σωματικές βλάβες που κάνουν την άσκηση επώδυνη. Για παράδειγμα, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις που επιδεινώνεται κατά το τρέξιμο. Μπορεί επίσης να έχουν υποκείμενες ασθένειες που καθιστούν το τρέξιμο επικίνδυνο, όπως καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις.
Οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις θα καθορίσουν αν ο σκύλος σας είναι κατάλληλος για τρέξιμο.

Προβλήματα υγείας

Ανεξάρτητα από την ηλικία του σκύλου σας, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν αλλάξετε τις μεθόδους προπόνησης.
Ακόμη και υγιείς σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν διάφορα προβλήματα που τους εμποδίζουν να τρέχουν και να ασκούνται, και αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Καρδιακά, οστικά, αναπνευστικά και μυϊκά προβλήματα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή κακή υγεία μετά το τρέξιμο.


Ορισμένες φυλές έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύσσουν τέτοιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι γερμανικοί ποιμενικοί πάσχουν συχνά από δυσπλασία του ισχίου. Οι κτηνίατροι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα προβλήματα.
Τέλος, μην υποθέτετε ότι ένας υγιής σκύλος μπορεί να αρχίσει να τρέχει μεγάλες αποστάσεις με σταθερό ρυθμό. Όπως η δική μας αντοχή, έτσι και η αντοχή ενός σκύλου χτίζεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν ξεκινάτε μια νέα συνήθεια, ξεκινήστε αργά και με σχετικά μικρές αποστάσεις, αυξάνοντας τις σταδιακά κάθε εβδομάδα.

Ακόμη και οι υγιείς σκύλοι πρέπει να ακολουθούν ένα υγιεινό πρόγραμμα για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί κατά το τρέξιμο. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να καταπονήσουν υπερβολικά τους μύες τους, αν προθερμανθούν πριν βγουν στην ύπαιθρο. Συνιστούμε να κάνετε τζόκινγκ ή περπάτημα αργά για λίγα λεπτά πριν αυξήσετε την ένταση και την ταχύτητα της άσκησης.
Το τρέξιμο μετά από γεύμα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα (μετεωρισμός). Το φούσκωμα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά.
Όταν ασκείστε, θυμηθείτε να παραμένετε ενυδατωμένοι και να κάνετε μικρά διαλείμματα και μην πίνετε υπερβολικές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια μεγάλων διαλειμμάτων. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα της κοιλιάς.

Καιρός και θερμοκρασία

Να εξετάζετε πάντα τον καιρό πριν αφήσετε το σκύλο σας έξω. Ορισμένες φυλές μπορούν να αντέξουν τον κρύο καιρό, όπως τα Huskies Σιβηρίας, ενώ άλλες μπορούν να αντέξουν τον ζεστό καιρό, όπως τα Rhodesian Ridgebacks.
Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τόσο τη φυλή όσο και το τρίχωμα.
Το τρέξιμο σε όλα τα είδη καιρού έχει τους δικούς του κινδύνους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Σε κρύο καιρό υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας, κρυοπαγήματος, δηλητηρίασης από κρυοπαγήματα και ζημιάς από αλάτι στις πατούσες. Σε χιονισμένο και κρύο καιρό μπορεί να χρειαστεί να βάλετε κάποια προστασία στα πόδια του σκύλου σας. Αν η ράτσα του σκύλου σας δεν προστατεύει από τη φύση της από το κρύο (πυκνή γούνα), καλό είναι να αγοράσετε ένα παλτό σκύλου για να τον κρατήσετε πιο ζεστό.
Οι κίνδυνοι σε ζεστό καιρό περιλαμβάνουν θερμοπληξία, αφυδάτωση και τραυματισμό των ποδιών από το κάψιμο του πεζοδρομίου. Αγγίξτε το πεζοδρόμιο με το χέρι σας για πέντε δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ή το περπάτημα. Αν είναι πολύ ζεστό για εσάς, θα είναι πολύ ζεστό και για τον σκύλο σας.
Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι σωστά κοινωνικοποιημένος και ικανός να αντιμετωπίσει τους περισπασμούς που προκαλούν οι άνθρωποι και τα άλλα σκυλιά.

Δώστε προσοχή στον σκύλο σας.


Πρέπει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Μπορεί να αποσπάται η προσοχή σας από τη μουσική στα ακουστικά και να μην παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας χρειάζεται διάλειμμα ή ότι αισθάνεται δυσφορία.
Ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι ο σκύλος σας, ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχει κάνει τζόκινγκ και δεν έχει συμβεί τίποτα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συμβεί κάτι κακό και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.
Προσέξτε για σημάδια όπως τριχόπτωση, προσπάθειες να τραβήξετε το σκύλο σας, στάση για ανάσα, βαριά αναπνοή ή σημάδια αφυδάτωσης.
Για εσάς, το τζόκινγκ μπορεί να είναι ανακούφιση από το άγχος και άσκηση, αλλά για το σκύλο σας μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστο. Πριν πάτε για τρέξιμο, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να σας ακολουθήσει και ότι είναι καλά στην υγεία του.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top