Γάτα και το κουτί άμμου: Γιατί η γάτα μου δεν το χρησιμοποιεί και πώς να το αποτρέψω;

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Υπάρχουν λίγες προκλήσεις πιο ενοχλητικές για τη σχέση γάτας-ανθρώπου από τα ζητήματα γύρω από το κουτί της άμμου. Ενώ οι γάτες που ουρούν έξω από το κουτί τείνουν να τραβούν περισσότερη προσοχή, τα κακά της γάτας έξω από το κουτί της άμμου μπορεί να είναι ένα απογοητευτικό για τους ιδιοκτήτες της γάτας που επιστρέφουν στο σπίτι – και μπορεί να σηματοδοτούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Εάν η γάτα σας έχει επιλέξει κάποιο άλλο μέρος για να κάνει τα κακά της, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ο γρήγορος εντοπισμός του προβλήματος είναι σημαντικός.


Προσπαθεί η γάτα μου να μου πει ότι είναι άρρωστη; Ποια μπορεί να είναι η αιτία;

Οι γάτες από τη φύση τους θέλουν να θάβουν τα ούρα και τα περιττώματά τους, οπότε όταν δεν το κάνουν, συνήθως κάτι άλλο εμποδίζει τη λειτουργία τους. Όπως συμβαίνει και με την ούρηση εκτός του κουτιού, μια γάτα που κάνει κακά έξω θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από τον κτηνίατρό σας για υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να αναζητήσει σημάδια από:

  1. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια: Μια γάτα με διάρροια μπορεί να μην προλάβει να πάει στο κουτί. Μια γάτα με δυσκοιλιότητα μπορεί να αποφεύγει το κουτί της άμμου ως τόπο δυσφορίας ή να μην μπορεί να αφοδεύσει κανονικά
  2. Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος: Εάν η γάτα σας πονάει όταν κατουράει, το κουτί της άμμου είναι ένα στρεσογόνο μέρος και η γάτα σας μπορεί να κατουράει ή να κάνει κακά αλλού.
  3. Πόνος: Ένας τραυματισμός ή η εξελισσόμενη οστεοαρθρίτιδα σε μια ηλικιωμένη γάτα μπορεί να κάνει επώδυνη τη γάτα σας να σκύβει σε ένα μικρό κουτί για τα απορρίμματα.

Τι μπορεί να προκαλέσει στη γάτα μου να μην της αρέσει το κουτί της άμμου;

Εάν ο κτηνίατρός σας δώσει στη γάτα σας ένα καθαρό πιστοποιητικό υγείας, ήρθε η ώρα να εξετάσετε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γάτες επιλέγουν να αποφεύγουν το κουτί της άμμου. Θυμηθείτε, μια γάτα μπορεί να έχει μια αποστροφή προς το κουτί της άμμου και παρόλα αυτά να το χρησιμοποιεί είτε για να ουρήσει είτε για να αφοδεύσει.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα παράπονα της γάτας για το κουτί της άμμου:

  • Είναι βρώμικο. Εάν η επίσκεψη στο κουτί της άμμου είναι δυσάρεστη, η γάτα σας μπορεί να πάει αλλού. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε κάθε κουτί μία ή δύο φορές την ημέρα.
  • Βρίσκεται σε κακή τοποθεσία. Η γάτα σας μπορεί να επιλέξει ένα μέρος που αισθάνεται πιο ιδιωτικό, αν το κουτί της μετακινηθεί ή αν ξαφνικά έχει περισσότερη κίνηση. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι ένα κουτί άμμου δίπλα σε ένα δυνατό πλυντήριο ή στεγνωτήριο – η γάτα σας μπορεί να αποφεύγει να χρησιμοποιεί το κουτί όταν αυτές οι συσκευές είναι σε λειτουργία. Πρόσθετα κουτιά σε ήσυχες τοποθεσίες μπορεί να βοηθήσουν. Εάν η γάτα σας έχει επιλέξει ένα δωμάτιο για να κάνει τα κακά της, το οποίο δεν είναι καλή επιλογή για το κουτί, κλείστε την πόρτα ή τοποθετήστε μια πύλη για να βοηθήσετε να σπάσει η συνήθεια.
  • Είναι πολύ μικρό ή έχει κάλυμμα. Η γάτα σας μπορεί να αισθάνεται ότι είναι στριμωγμένη ή παγιδευμένη. Δοκιμάστε ένα μεγαλύτερο κουτί ή αφαιρέστε το κάλυμμα. Αν βρίσκετε συχνά κακά δίπλα στο κουτί της άμμου, αυτό μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη ότι ο πισινός της γάτας σας μπορεί ακόμη και να κρέμεται πάνω από την άκρη!
  • Στη γάτα σας δεν αρέσει η αίσθηση ή η μυρωδιά της άμμου. Εάν έχετε αλλάξει πρόσφατα άμμο, δοκιμάστε να επιστρέψετε στον παλιό τύπο. Η άμμος μπορεί επίσης να είναι δυσάρεστα βαθιά για τη γάτα σας, οπότε δοκιμάστε να αλλάξετε το βάθος. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε σε μια άμμο με μεγαλύτερους κόκκους για γάτες με νύχια.
  • Κάτι τρόμαξε τη γάτα σας. Αν ένα αντικείμενο έπεσε πάνω στη γάτα σας κατά τη διάρκεια της κατάληψης ή το κουτί αναποδογύρισε, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της. Προσθέστε ένα εναλλακτικό κουτί για την άμμο σε μια ασφαλή περιοχή.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει τη γάτα μου να κάνει κακά έξω από το κουτί της άμμου;

Η απροσδόκητη αναστάτωση στην καθημερινή ζωή της γάτας σας μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες της τουαλέτας. Ένα νέο μωρό, ένας ανθρώπινος συγκάτοικος ή ένας μακροχρόνιος επισκέπτης. Οι νέοι άνθρωποι μπορεί να εκφοβίσουν ορισμένες γάτες. Ζητήστε από τους νέους ενήλικες επισκέπτες να αφήνουν χώρο στη γάτα σας.

Ένα νέο κατοικίδιο ζώο. Όταν καλωσορίζετε ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι σας, θα πρέπει να γίνεται μια σταδιακή εισαγωγή. Δείτε αυτές τις συμβουλές του Petfinder για την εισαγωγή της γάτας σας σε μια νέα γάτα ή έναν νέο σκύλο.

Πώς μπορώ να κάνω το κουτί της άμμου της γάτας μου πιο φιλόξενο;

Ακόμα και αν η γάτα σας χρησιμοποιεί πιστά το κουτί της άμμου τώρα, μπορείτε να βοηθήσετε να προλάβετε μελλοντικά προβλήματα φροντίζοντας να είναι όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένη. Εάν έχετε μόνο ένα κουτί για την άμμο, ακόμη και ένα νοικοκυριό με μία γάτα μπορεί να επωφεληθεί από ένα επιπλέον κουτί για τη γάτα. Οι ειδικοί συνιστούν το βέλτιστο 1,5 κουτί άμμου ανά γάτα, οπότε ένα νοικοκυριό με δύο γάτες θα πρέπει να έχει 3 κουτιά άμμου. Η γάτα σας μπορεί να προτιμά να έχει ένα κουτί για να κατουράει και ένα για να κάνει τα κακά της. Με κουτιά σε διαφορετικές τοποθεσίες, μπορείτε επίσης να μάθετε ποιο αρέσει περισσότερο στη γάτα σας. Σε νοικοκυριά με πολλές γάτες, θα πρέπει πάντα να έχετε τουλάχιστον ένα κουτί για κάθε γάτα, συν ένα, για να βεβαιωθείτε ότι κάθε γάτα έχει χώρο για να αισθάνεται άνετα κάνοντας τις δουλειές της.

Δοκιμάστε μια διαφορετική άμμο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς τύπους άμμου για γάτες σε κάθε ένα από τα πολλαπλά σας κουτιά άμμου – ταυτόχρονα! Αν συνήθως χρησιμοποιείτε αρωματική άμμο, χρησιμοποιήστε μη αρωματική άμμο σε ένα άλλο κουτί για ένα μήνα περίπου. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας χρησιμοποιεί το ένα κουτί πιο συχνά από το άλλο, η γάτα σας μπορεί να σας ζητάει να “αλλάξετε, παρακαλώ!”. Χρησιμοποιήστε τον επιλογέα άμμου της Tidy Cat για να βρείτε την καλύτερη άμμο για τη γάτα σας.

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να περιορίσετε τις επιλογές σας στα κουτιά του εμπορίου. Ένας ευρύχωρος κάδος αποθήκευσης μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη γάτα σας. Οι κάδοι διαθέτουν επίσης χειρολαβές και μεταφέρονται εύκολα όταν έρχεται η ώρα του καθαρισμού. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι πλευρές του κάδου δεν είναι πολύ ψηλές για να μπορεί να πηδήξει η ηλικιωμένη γάτα σας.

Εάν τα προβλήματα υγείας έχουν αποκλειστεί και εσείς και ο κτηνίατρός σας δεν μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα με τα κακά της γάτας σας, ένας επαγγελματίας συμπεριφοριστής μπορεί να σας βοηθήσει. Η νούμερο ένα ανησυχία των κηδεμόνων γάτας για τη συμπεριφορά είναι η μη χρήση του απορριμματοκιβωτίου και ένας συμπεριφοριστής γάτας θα έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ζητήστε τη σύσταση του κτηνιάτρου σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr