Γάτα Quimera: Το πιο σπάνιο και όμορφο αιλουροειδές που έχετε δει ποτέ στα μάτια σας

Χρήσιμα

Αυτό το σπάνιο αιλουροειδές, γνωστό ως γάτα Quimera, έχει ένα εξωτικό και μοναδικό χαρακτηριστικό – κάθε μισό του προσώπου της έχει εντελώς διαφορετικό χρώμα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών της.

Ποια είναι η γάτα Quimera

Η Quimera η γάτα είναι σαν χαρακτήρας βγαλμένος από κόμικ: ένα μέρος Catwoman, δύο μέρη Two-Face.

Αυτή η εξωτική γατούλα με τα δύο διαφορετικά χρωματιστά μάτια και το τριχωτό πρόσωπο που μοιράζεται ομοίως σε δύο διαφορετικά χρώματα, ανήκει σε μια σπάνια, V.I.P. ομάδα γατών που μπορεί (ή μπορεί και όχι …) να είναι χίμαιρες.

Σύμφωνα με τους γενετιστές, μια αληθινή χίμαιρα είναι μια ανωμαλία. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Γενετικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κολούμπια Βιρτζίνια Παπαϊωάννου στο , “Μια χίμαιρα … είναι ένα σύνθετο άτομο που αποτελείται από κύτταρα από τουλάχιστον δύο διαφορετικά αρχικά έμβρυα. Εάν συγχωνευθούν αρκετά νωρίς, θα γίνουν ένας ενιαίος οργανισμός του οποίου η γενετική εισροή προέρχεται από δύο εντελώς διαφορετικά άτομα. Σε ένα μωσαϊκό, υπάρχει μόνο ένα άτομο και αυτό απλώς τυχαίνει να έχει διαφορετικά γενετικά συστατικά ενεργά στα κύτταρά του. Μια χίμαιρα θα ήταν ένα πολύ πιο ασυνήθιστο και απίθανο γεγονός”.

Η ιστορία και τα γονίδια της γάτας Quimera

Οι γάτες όπως η Quimera, και η επίσης εντυπωσιακή προκάτοχός της , είναι απλώς εντυπωσιακά παραδείγματα calico cat.

“Πρόκειται για ένα αρκετά απλό παράδειγμα μωσαϊκισμού με απενεργοποίηση Χ, με την προσθήκη ενός γονιδίου λευκής κηλίδας. Όλα τα θηλυκά θηλαστικά έχουν δύο χρωμοσώματα Χ”, εξήγησε ο καθηγητής. “Στη γάτα, το ένα γονίδιο για το χρώμα της γούνας βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Και σε κάθε θηλυκό, η έκφραση όλων των γονιδίων που βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ θα είναι “μωσαϊκή” -δηλαδή, τα μισά από αυτά θα εκφράζουν τη μία εκδοχή του γονιδίου (π.χ. μαύρη γούνα) και τα μισά θα εκφράζουν την άλλη εκδοχή του γονιδίου (π.χ. πορτοκαλί γούνα). Η απενεργοποίηση είναι τυχαία. Εδώ μιλάμε για τον πορτοκαλί/μαύρο μωσαϊκισμό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ορατός, αλλά το ίδιο μοτίβο θα ισχύει και για άλλα γονίδια στο Χ που έχουν δύο διαφορετικές εκδοχές – ή αλληλόμορφα”.

Γιατί η γάτα έχει διαφορετικά μάτια;

Εντάξει, εξυπνάκια. Τότε ποια είναι η εξήγηση πίσω από το διαφορετικό χρώμα των ματιών της;

“Πρέπει να είναι το γονίδιο της λευκής κηλίδας που επηρεάζει τα μάτια της, επειδή το μπλε μάτι έχει έλλειψη μελανίνης. Αυτή η γάτα έχει λευκές κηλίδες στο στήθος … το γονίδιο των λευκών κηλίδων, το piebald γονίδιο, πιθανώς επηρεάζει διαφορετικά τα δύο μάτια. Το ένα έχει ένα είδος φυσιολογικού χρώματος και το άλλο είναι μπλε, το οποίο είναι βασικά έλλειψη χρωστικής ουσίας”.

Αυτή είναι πολλή επιστήμη για να εξηγήσει ένα τόσο αξιολάτρευτο πλάσμα όπως η Quimera, η οποία, για την ιστορία, μάλλον δεν έχει ιδέα πόσο ασυνήθιστη είναι. Αλλά οι θαυμαστές της έχουν πλήρη επίγνωση: Αυτή η πανέμορφη γάτα υπάρχει και μεγαλώνει.

Παρόλα αυτά, δεν θα πιάσετε την Quimera με ένα τσιπ στον τριχωτό της ώμο: Κατά τα άλλα, είναι ένα κανονικό αιλουροειδές που λατρεύει να αγκαλιάζεται με τον άνθρωπό της, να κρύβεται κάτω από τα σεντόνια και να πατάει τον υπολογιστή.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top