Γάτα των Ιμαλαίων: Διασταύρωση Περσικής και Σιαμαίας γάτας, Χαρακτήρας, ανάγκες και ασθένειες – Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Συντροφική και ήσυχη, έχει όλα τα καλά χαρακτηριστικά από τους προγόνους της. Μια γάτα υβρίδιο, με εξαιρετικό τρίχωμα και απίστευτο χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε ότι εάν υιοθετήσετε μια τέτοια γάτα πρέπει να επενδύσετε και στην φροντίδα του τριχώματός της, εκτός από την αμέριστη αγάπη που θα της δίνετε καθημερινά.

Η γάτα των Ιμαλαίων, όσα θέλετε να ξέρετε για την φυλή

Γάτα των Ιμαλαίων: Επισκόπηση φυλής και Γενικά χαρακτηριστικά

Η γάτα Ιμαλαΐων είναι μεσαίου μεγέθους και μοιάζει πολύ με τη γάτα Περσίας. Έχει διατηρήσει πολλά χαρακτηριστικά της Περσικής γάτας, όπως το στρογγυλό της σώμα και τα κοντά της πόδια. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς το χρώμα του τριχώματος και τη γούνα.
Η γάτα Ιμαλαΐων είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης με τη γάτα Σιάμ, έχει μπλε μάτια και λευκό-κρεμ παλτό με μαύρα, μπλε, λιλά, σοκολατί και μοτίβα τίγρης.
Όπως και η γάτα Περσίας, η γάτα Ιμαλαΐων έχει δύο ποικιλίες: το παραδοσιακό ρύγχος και το ρύγχος Πεκίνου (χαρακτηριστικά Πεκίνου).
Ζυγίζουν περίπου 5 κιλά, με τα θηλυκά να ζυγίζουν λιγότερο και τα αρσενικά μερικές φορές περισσότερο. Έχουν ύψος 25-30 εκατοστά και προσδόκιμο ζωής 9-15 χρόνια.

Προσωπικότητα, χαρακτήρας και συμπεριφορά

Οι γάτες Ιμαλαΐων είναι ιδανικά κατοικίδια ζώα. Έχουν κληρονομήσει τις καλύτερες ιδιότητες των γάτων Περσίας και Σιαμέζας. Το ενεργειακό τους επίπεδο είναι το ίδιο με αυτό των προγόνων τους και είναι εξίσου ευτυχισμένες όταν παίζουν ή όταν ξεκουράζονται.
Αγαπημένες, χαδιάρες, έξυπνες, κοινωνικές και πιστές, αποτελούν εξαιρετικά οικογενειακά κατοικίδια. Επιπλέον, είναι πολύ ομιλητικές.
Αν και απαιτούν πολλή προσοχή και στοργή, εκπαιδεύονται εύκολα και λατρεύουν να παίζουν με τους ιδιοκτήτες τους.

Κυριότερες παθήσεις της φυλής

Αναπνευστικά περιβλήματα: οι γάτες αυτές  έχουν συμπιεσμένο ρύγχος και αεραγωγό, με αποτέλεσμα την δύσπνοια ή την θορυβώδη αναπνοή.
Πολυκυστική νόσος των νεφρών: είναι μια κληρονομική κατάσταση και τα συμπτώματα εμφανίζονται στα γατάκια. Η πολυκυστική νεφρική νόσος προκαλεί σχηματισμό κύστεων υγρού στα νεφρά, εμποδίζοντας τις να λειτουργήσουν σωστά. Μπορεί να προκαλέσει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μερικά συμπτώματα που μπορεί να έχει το γατάκι σας είναι: κακή όρεξη, έμετο, υπερβολικό πόσιμο, συχνή ούρηση, λήθαργο και κατάθλιψη.
Ringworm: η δερματοφύτωση είναι η πιο γνωστή μυκητιασική δερματική λοίμωξη που προσβάλλει τις γάτες. Το παράσιτο εισβάλλει στα εξωτερικά νεκρά κύτταρα. Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα είναι πιο επιρρεπής. Το παράσιτο αυτό μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους ή το αντίστροφο.
Ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Η πάθηση αυτή ανήκει στην οικογένεια των οφθαλμικών παθήσεων, με χαρακτηριστικό της την συνεχή επιδείνωση. Προκαλεί σταδιακή νυχτερινή τύφλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική τύφλωση
Πρωτογενής σμηγματόρροια: H πρωτογενής σμηγματόρροια είναι μία δερματική πάθηση κατά την οποία το δέρμα τείνει να είναι λιπαρό, φολιδωτό και να μυρίζει άσχημα λόγω της υπερπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και ειδικά σαμπουάν.
Εντροπία: Η εντροπία είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει τα βλέφαρα και την όραση του και είναι κληρονομική. Τα σημάδια είναι το έντονο και συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών.
Cherry Eye: Είναι μία πάθηση των ματιών γνωστή και ως «το μάτι κεράσι», δηλαδή ένας κόκκινος όγκος που εμφανίζεται στη γωνία του ματιού του σκύλου και αντιμετωπίζεται με χειρουργική παρέμβαση.

Άλλα προβλήματα:

• υπερβολικό σχίσιμο (κατάσταση οφθαλμού)
• σύνδρομο υπεραισθησίας αιλουροειδών
• ευαισθησία στη θερμότητα

Η ιστορία της Γάτας των Ιμαλαίων

Η γάτα Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Δρ Clyde Keeler και τη Virginia Cobb με τη διασταύρωση γατών Περσίας και Σιαμέζας. Η πρώτη γάτα προέκυψε από την τέταρτη διασταύρωση μεταξύ αυτών των φυλών.
Οι Keeler και Cobb ονόμασαν τη νέα φυλή γάτα Ιμαλαΐων, εμπνευσμένοι από τις κατσίκες και τα κουνέλια, που είναι ενδημικά των Ιμαλαΐων και έχουν παρόμοιο τρίχωμα.
Στη δεκαετία του 1980 έγιναν προσπάθειες για την ενίσχυση της περσικής πλευράς της φυλής Ιμαλαΐων, που συχνά αναφέρεται ως περσική υποφυλή. Η Διεθνής Ένωση Γάτας αναγνωρίζει τη φυλή των Ιμαλαΐων ως ξεχωριστή φυλή, ενώ η Ένωση Γατόφιλων τη θεωρεί περσική ποικιλία.
Η δημοτικότητα της γάτας Ιμαλαΐων φαίνεται ότι επηρέασε την περσική φυλή γάτας- σύμφωνα με την Ένωση Φιλόζωων Γάτας, η περσική γάτα ήταν η νούμερο ένα φυλή στις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Himalayan γάτα

• Η γάτα των Ιμαλαίων με το όνομα Colonel Meow, κατέχει μέχρι και σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερο τρίχωμα σε μία γάτα.
• Η Luna the Fashion Kitty είναι ένα γνωστό, δημοφιλές γατάκι (Kitten) των Ιμαλαίων που μοιράζεται με τους διαδικτυακούς φίλους της τα ρούχα της και τα συνολάκια της. Έχει πάνω από ένα εκατομμύριο επισημάνσεις “μου αρέσει” στο Facebook.
• Η Μάρθα Στιούαρτ έχει πολλές γάτες που αποκαλεί με τα ονόματα γνωστών συνθετών όπως Μπαρτόκ και Βιβάλντι. Οι γάτες της έχουν εμφανιστεί σε διαφημίσεις για το Kmart, την τηλεοπτική εκπομπή της Martha Stewart Living και στο περιοδικό της.

Οι γάτες Ιμαλαΐων είναι όμορφα, ιδιαίτερα γατάκια με υπέροχη προσωπικότητα. Αυτές οι γάτες είναι ιδανικές για τη ζωή σε ένα σπίτι ή με μια οικογένεια.
Η υιοθεσία είναι κάτι θαυμάσιο. Ψάξτε για γατάκια προς υιοθεσία σε ένα τοπικό καταφύγιο ή έναν εκτροφέα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top