Η επιστήμη απαντά: Είναι οι τρίχρωμες γάτες πάντα θηλυκές; – Πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία

by Έφη Αθανασίου
τρίχρωμες γάτες

Γνωρίζετε τα πάντα για τις τρίχρωμες γάτες; Λένε ότι οι γάτες που έχουν τρία χρώματα στο τρίχωμα τους (πορτοκαλί, μαύρο, άσπρο) είναι συνήθως θηλυκού γένους και αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός συγκεκριμένου χρωμοσώματος. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει τρίχρωμη αρσενική γάτα;

Έρευνες σχετικά με τις τρίχρωμες γάτες

Μπορεί οι αρσενικές τρίχρωμες γάτες να είναι πολύ σπάνιες, αλλά δεν είναι… εντελώς απίθανο να βρείτε ένα τέτοιο κουκλί. Υπολογίζεται ότι μόλις 1 σε κάθε 3.000 τρίχρωμες (ή αλλιώς calicο) γάτες είναι αρσενική, σύμφωνα με έρευνα από την Κτηνιατρική του Πανεπιστημίου του Μισούρι (College of Veterinary Medicine, University of Missouri).

Το γονίδιο που ελέγχει το πορτοκαλί χρώμα στις γάτες είναι στο χρωμόσωμα Χ. Κάθε γάτα, θηλυκιά ή αρσενική, μπορεί να είναι φυσικά πορτοκαλί αλλά στα αρσενικά το χρώμα αυτό εμφανίζεται σχεδόν πάντα στο τιγρέ σχέδιο (συνήθως με άσπρο).

Τα θηλυκά, όμως, μπορεί να έχουν πορτοκαλί σε τρεις διαφορετικές εκδοχές:

  1. «tabbies» (τάμπις): αυτές που είναι άσπρο με πορτοκαλί (τιγρέ) και δεύτερο χρωματισμό (επίσης τιγρέ)
  2. «torties» (τόρτις): αυτές που έχουν πορτοκαλί με καφέ ή πορτοκαλί με μαύρο
  3. «calicoes» (κάλικο): αυτές που έχουν πορτοκαλί, καφέ και μαύρο ή απλά οι τρίχρωμες

Tabby

Torty

Calico

Tο γεγονός ότι το πορτοκαλί στα αρσενικά συναντάνται σχεδόν πάντα στην tabby έκδοση είναι ενδεχομένως και ο λόγος που συναντάμε περισσότερα αρσενικά πορτοκαλί -άσπρα απ’ ότι θηλυκά.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις τρίχρωμες γάτες

Μείξη χρωμάτων

Οι τρίχρωμες «βγαίνουν» σε πολλές αποχρώσεις. Συνήθως έχουν λευκή γούνα με μεγάλες κεραμιδί και μαύρες κηλίδες. Μπορεί όμως αυτές οι κηλίδες να είναι επίσης γκρι και ανοιχτές πορτοκαλί. Επιπλέον, υπάρχουν τρίχρωμες γάτες με τιγρέ γκρι και κεραμιδί ρίγες.

Ποιες οι διαφορές

Άλλο γάτα ταρταρούγα, άλλο τρίχρωμη. Σε αντίθεση με τις τρίχρωμες γάτες, οι ταρταρούγες δεν έχουν λευκό τρίχωμα αλλά συνδυάζουν μόνο το μαύρο και το κεραμιδί χρώμα.

Φυλές

Κάποιες φυλές είναι πιθανότερο να είναι τρίχρωμες. Όπως η Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Κοντότριχη γάτα, η Μέιν Κουν, η Μάντσκιν, η Τουρκική Αγκύρας και η Περσική.

τρίχρωμες γάτες

Αγγλικός ορισμός

Στα αγγλικά οι τρίχρωμες αποκαλούνται και «καλίκο». Η ονομασία αυτή προέρχεται από έναν τύπο εμπριμέ υφάσματος.

Η τύχη είναι με το μέρος τους

Οι τρίχρωμες θεωρείται ότι φέρνουν τύχη. Η γιαπωνέζικη γάτα που φέρνει γούρι, η λεγόμενη maneki neko, συχνά είναι τρίχρωμη. Μάλιστα στο παρελθόν οι Ιάπωνες ναύτες ταξίδευαν με τρίχρωμες γάτες για να τους προστατεύουν από τις καταιγίδες και τα οργισμένα πνεύματα!

.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr