Γιατί δεν πρέπει να χαϊδεύετε ένα άγνωστο σκύλο στο κεφάλι; Απαντήσεις, κίνδυνοι και χρήσιμος οδηγός

by Δήμητρα Τουρλίδα

Μια από τις πιο φυσικές ενέργειες που κάνουμε όταν βλέπουμε έναν σκύλο είναι να δείξουμε στοργή χαϊδεύοντας το κεφάλι του. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ακίνδυνη έκφραση στοργής, στην πραγματικότητα, το χάιδεμα του κεφαλιού ενός σκύλου μπορεί να κάνει τον σκύλο να νιώσει άβολα, να απειληθεί ή ακόμα και να γίνει επιθετικός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ο σκύλος δεν σας έχει ξαναδεί ποτέ πριν. Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χαϊδεύετε το κεφάλι του σκύλου σας και τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού.

Μπορεί να αισθανθεί απειλή και να αντιδράσει με επιθετικότητα

Πρώτον, οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Ορισμένα σκυλιά χαίρονται να τα χαϊδεύετε στο κεφάλι, ενώ άλλα όχι. Το χάιδεμα στο κεφάλι ενός σκύλου χωρίς να γνωρίζετε τις προτιμήσεις του μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή άγχος, ειδικά αν ο σκύλος έχει προηγούμενη εμπειρία από χάιδεμα στο κεφάλι. Οι σκύλοι έχουν επίσης το ένστικτο να προστατεύουν το κεφάλι τους, το οποίο είναι μια ευαίσθητη περιοχή. Εάν πλησιάσετε το σκύλο πολύ γρήγορα και αγγίξετε το κεφάλι του χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να αισθανθεί απειλή και να αντιδράσει επιθετικά.

Μπορεί να ερμηνευτεί ως επίδειξη κυριαρχίας

Δεύτερον, το χάιδεμα ενός σκύλου στο κεφάλι θεωρείται κυρίαρχη χειρονομία και μπορεί να αμφισβητήσει την εξουσία του. Οι σκύλοι ζουν σε αγέλες και ενστικτωδώς κατανοούν την ιεραρχία. Το χάιδεμα ενός σκύλου στο κεφάλι σημαίνει ότι αγγίζετε την κορυφή του, περπατώντας προς το μέρος του, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη κυριαρχίας. Ειδικά σε φοβισμένους ή επιθετικούς σκύλους, η ξαφνική ή απροσδόκητη σωματική επαφή μπορεί να εκληφθεί ως απειλή και να αντιδράσουν ανάλογα.

Πώς να χειρίζεστε και να χαϊδεύετε άγνωστους σκύλους;

Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στοργή σε έναν άγνωστο σκύλο είναι να τον αφήσετε να έρθει κοντά σας και να αρχίσετε να επικοινωνείτε. Όταν ο σκύλος έρθει κοντά σας και πει “ΟΚ”, χαϊδέψτε τον απαλά κάτω από το πηγούνι, στο στήθος και στην πλάτη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κάνετε τον σκύλο σας να νιώσει άβολα ή απειλητικά και εκείνος θα νιώσει ότι είστε φιλικοί.

Ενώ το χάιδεμα του σκύλου σας στο κεφάλι μπορεί να φαίνεται σαν μια φιλική και στοργική ενέργεια, μπορεί να κάνει το σκύλο σας να αισθάνεται άβολα, απειλημένος ή ακόμα και επιθετικός. Η κατανόηση των αναγκών και της γλώσσας του σώματος του σκύλου σας θα σας βοηθήσει να του δείξετε τον σεβασμό και τη στοργή που του αξίζει. Αντί να χαϊδεύετε το κεφάλι του σκύλου σας, φέρτε τον πιο κοντά και χαϊδέψτε απαλά το στήθος του και κάτω από το πηγούνι του. Αυτό θα δημιουργήσει μια θετική και ευχάριστη εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr