Γιατί φτερνίζεται η γάτα μου; Αιτία και τι μπορείτε να κάνετε για να την βοηθήσετε

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να φτερνίζεται; Όπως οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα, το φτέρνισμα είναι κάτι φυσιολογικό, αν συμβαίνει κάθε τόσο. Είναι ακόμη και φυσιολογικό για μια γάτα να έχει μια περιστασιακή κρίση φτερνίσματος. Αλλά δεν είναι φυσιολογικό για μια γάτα να φτερνίζεται πολλές φορές την ημέρα για αρκετές συνεχόμενες ημέρες. Ενώ το φτέρνισμα μπορεί να είναι ακίνδυνο, μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικό μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας στη γάτα σας, και αν δεν αντιμετωπιστεί, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει πιο σοβαρή βλάβη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε ασυνήθιστο φτέρνισμα στη γάτα σας. Το φτέρνισμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ράτσα γάτας και η πιο προφανής αιτία του είναι μια αντίδραση σε σκόνη ή αλλεργιογόνο ή ένα ξένο σώμα στους αεραγωγούς της, αλλά άλλες αιτίες θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές, όπως μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή ακόμη και καρκίνος.

Γιατί φτερνίζονται οι γάτες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γάτα φτερνίζεται. Ορισμένοι μπορεί να είναι πιο σοβαροί από άλλους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να περάσει χωρίς θεραπεία. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας φτερνίζεται περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να οφείλεται σε:

  • Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού
  • Έκθεση σε τοξίνη
  • Αντίδραση σε σκόνη, γύρη ή άλλο αλλεργιογόνο
  • Ξένο σώμα στους αεραγωγούς (όπως ένα χορταράκι)
  • Δομική ανωμαλία
  • Καρκίνος (συχνά πλακώδες καρκίνωμα ή λέμφωμα)

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας φτερνίζεται

Εάν η γάτα σας φτερνίζεται περιστασιακά και κατά τα άλλα φαίνεται υγιής, τότε μάλλον δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Φροντίστε να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για ετήσια εξέταση ή όπως συνιστά ο κτηνίατρός σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας πριν αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο. Μεταξύ των επισκέψεων στον κτηνίατρο, μπορείτε να ελέγχετε το κεφάλι και το πρόσωπο της γάτας σας στο σπίτι για να αναζητήσετε ανωμαλίες.

Εάν έχετε λάβει όλα τα μέτρα για να αποκλείσετε περιβαλλοντικά αίτια και η γάτα σας εξακολουθεί να φτερνίζεται, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια εξέταση και ενδεχομένως κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για να αναζητήσει μια υποκείμενη πάθηση.

Εάν η γάτα σας που φτερνίζεται παρουσιάζει, επίσης, ρινική συμφόρηση, εκκρίσεις από τα μάτια ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, τότε μπορεί να πρόκειται για λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή παρόμοιο πρόβλημα. Οι ουρολοιμώξεις συχνά προκαλούν το φτέρνισμα της γάτας με βλέννα που μπορεί να έχει κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα. Τα μάτια μπορεί να είναι γυάλινα, δακρυσμένα ή ακόμη και να εκκρίνουν κίτρινη ή πράσινη βλέννα. Μπορεί να παρατηρήσετε δυνατή αναπνοή και δυσκολία να περάσει ο αέρας από τα ρουθούνια. Μπορεί να μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα που παθαίνουμε εμείς οι άνθρωποι, με τη διαφορά ότι οι υγιείς γάτες δεν “κρυολογούν” συχνά. Οι ουρολοιμώξεις στις γάτες προκαλούνται συχνά από τον ερπητοϊό των αιλουροειδών ή τον calicivirus. Φροντίστε να φέρετε τη γάτα σας σύντομα στον κτηνίατρο για θεραπεία.


Θεραπεία για το φτέρνισμα

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα εάν υποπτεύεται ιογενή συνιστώσα ή μερικές φορές μια σειρά αντιβιοτικών εάν υπάρχει υποψία βακτηριακής λοίμωξης. Άλλα φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη, μπορεί να δικαιολογούνται ή να μην δικαιολογούνται. Ορισμένοι κτηνίατροι συνιστούν ρινικές σταγόνες με φυσιολογικό ορό.

Εάν η γάτα σας δεν βελτιωθεί μετά τη βασική θεραπεία για την ουρολοίμωξη, τότε ο κτηνίατρός σας μπορεί να αναζητήσει υποκείμενες ασθένειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας σας, όπως ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV) ή ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV). Αυτές οι ασθένειες δεν μπορούν να θεραπευτούν, αλλά συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν, επιτρέποντας στις γάτες να ζουν σχετικά υγιείς. Άλλες, πιο σοβαρές ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις στις γάτες. Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να σας συστήσει εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν υπάρχει υποκείμενη ασθένεια.

Εάν όλα τα άλλα έχουν αποκλειστεί, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ρινοσκόπηση. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής κάμερας στις ρινικές διόδους για την αναζήτηση ανωμαλιών ενώ η γάτα βρίσκεται υπό αναισθησία. Οι γάτες μερικές φορές εισπνέουν μικροσκοπικά ξένα σώματα στους αεραγωγούς τους, όπως φύλλα χόρτου. Αυτό μπορεί συχνά να ανακαλυφθεί και να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια μιας ρινοσκόπησης. Άλλα πράγματα που μπορεί να βρεθούν κατά τη διάρκεια μιας ρινοσκόπησης περιλαμβάνουν ρινικούς πολύποδες, όγκους, πρήξιμο των ανώτερων αεραγωγών ή ανατομικές παραμορφώσεις. Οι πολύποδες και οι όγκοι μπορεί να αφαιρούνται ή να μην αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται ξεχωριστή χειρουργική επέμβαση ή προηγμένη απεικόνιση, όπως αξονική τομογραφία.


Πώς να προλάβετε το φτέρνισμα

Εάν η γάτα σας φτερνίζεται συχνά για μερικές ημέρες, αλλά δεν έχει άλλα σημάδια ασθένειας, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να αποτρέψετε το φτέρνισμα στο μέλλον.

Η σκονισμένη ή/και αρωματική άμμος μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα στις γάτες. Δοκιμάστε να αλλάξετε σε μια άμμο για γάτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε σκόνη χωρίς άρωμα.

Χρησιμοποιείτε νέα προϊόντα στο σπίτι σας; Ορισμένες γάτες είναι ευαίσθητες στη μυρωδιά των καθαριστικών, των κεριών, των αρωματικών ελαίων, της εισπνοής καπνού, των απορρυπαντικών και των αρωμάτων. Αλλάξτε σε προϊόντα που δεν έχουν άρωμα ή είναι ήπια. Εξετάστε το ενδεχόμενο καθαρισμού με απλά προϊόντα όπως αραιωμένο ξύδι και μαγειρική σόδα.

Χρειάζεται καθαρισμό το σπίτι σας; Ίσως υπάρχει σκόνη ή γύρη στο σπίτι σας στην οποία αντιδρά η γάτα σας. Να θυμάστε ότι οι γάτες περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους κοντά στο έδαφος. Ξεσκονίστε και σκουπίστε το σπίτι σας σχολαστικά με ηλεκτρική σκούπα. Καθαρίστε τις επιφάνειες με ένα μη τοξικό, μη αρωματικό καθαριστικό.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr