Γιατί η γάτα μου χάνει βάρος;- Αιτίες και Θεραπεία-Χρήσιμος οδηγός

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Χάνει βάρος η γάτα σας; Η ακούσια απώλεια βάρους είναι συνήθως σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι φυσιολογική για τις ηλικιωμένες γάτες, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση εάν παρατηρήσετε ανεξήγητη απώλεια βάρους στη γάτα σας. Μάθετε περισσότερα για τις υποκείμενες αιτίες της απώλειας βάρους, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.


Αιτίες απώλειας βάρους στις γάτες

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γάτες χάνουν βάρος όταν δεν τρώνε αρκετά. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες προκαλούν απώλεια βάρους παρά την επαρκή πρόσληψη τροφής. Ανάλογα με την αιτία, η απώλεια βάρους μπορεί να συνοδεύει ή να μην συνοδεύει άλλα σημάδια ασθένειας. Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους στις γάτες, ορισμένα πιο σοβαρά από άλλα.


Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια σχετικά συχνή ασθένεια που πλήττει συχνότερα τις ηλικιωμένες γάτες. Οι γάτες με υπερθυρεοειδισμό παράγουν υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης λόγω διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η διεύρυνση προκαλείται συνήθως από έναν καλοήθη όγκο που αναπτύσσεται στον θυρεοειδή.

Τα συνήθη σημάδια του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη και αυξημένη δίψα και ούρηση. Ορισμένες γάτες παρουσιάζουν επίσης εμετό, διάρροια και υπερκινητικότητα. Ορισμένες φωνάζουν και συμπεριφέρονται ανήσυχα. Οι γάτες με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν τρίχωμα που φαίνεται ατημέλητο και λιπαρό. Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με ραδιενεργό ιώδιο ή φάρμακα από το στόμα.

Χρόνια νεφρική νόσος

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες που παρατηρούνται στις ηλικιωμένες γάτες. Οι νεφροί παράγουν σημαντικές ορμόνες, φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και διευκολύνουν την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα νεφρά μιας γάτας σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, αυτό οδηγεί σε μια ποικιλία άλλων προβλημάτων.

Η αυξημένη δίψα και ούρηση είναι από τα πρώτα σημάδια που παρατηρούνται όταν μια γάτα έχει προβλήματα με τα νεφρά, ακολουθούμενα από απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και λήθαργο. Η χρόνια νεφρική νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί, συχνά αντιμετωπίζεται ιατρικά με φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή διατροφής και χορήγηση υγρών.


Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια άλλη κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τις γάτες. Αυτή η ενδοκρινική διαταραχή επηρεάζει την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που απαιτείται για τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

Τα σημάδια του διαβήτη περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη, δίψα και ούρηση και λήθαργο. Ο διαβήτης συνήθως αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη και αλλαγή της διατροφής. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα φάρμακα. Ορισμένες γάτες μάλιστα επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας.


Γαστρεντερικά προβλήματα

Οποιοδήποτε πρόβλημα στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να επηρεάσει το βάρος της γάτας. Πρώτον, τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να μειώσουν την όρεξη. Δεύτερον, ορισμένα προβλήματα εμποδίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα να χωνέψει σωστά την τροφή και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Ορισμένα γαστρεντερικά προβλήματα που παρατηρούνται στις γάτες περιλαμβάνουν εντερικά παράσιτα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, παγκρεατίτιδα και άλλα παγκρεατικά προβλήματα, ακόμη και καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, εμετό, διάρροια, λήθαργο και πολλά άλλα. Η θεραπεία των γαστρεντερικών παρασίτων μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η αποπαρασίτωση της γάτας. Άλλα γαστρεντερικά προβλήματα απαιτούν συνήθως φάρμακα και υποστηρικτική φροντίδα.

Οδοντικά προβλήματα

Τα στοματικά και οδοντικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ακραίο πόνο, μειώνοντας την όρεξη και οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Τα συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα στις γάτες περιλαμβάνουν περιοδοντική νόσο, αλλοιώσεις και κατάγματα δοντιών. Ορισμένες γάτες αναπτύσσουν στοματίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή του στόματος και των ούλων της γάτας.

Τα σημάδια των οδοντικών προβλημάτων περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, σάλια, πιάσιμο του στόματος ή ακόμη και αιμορραγία από το στόμα. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι να θέσει ο κτηνίατρος τη γάτα σας υπό αναισθησία και να κάνει έναν επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό, εξέταση και θεραπεία, εφόσον χρειάζεται. Ορισμένες γάτες θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση στο στόμα ή/και εξαγωγή δοντιών.


Καρκίνος

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα τους. Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί ή να μην εμφανιστεί με τη μορφή όγκου. Το λέμφωμα είναι ένας από τους συνήθεις καρκίνους που παρατηρούνται στις γάτες και μπορεί να ζει στον γαστρεντερικό σωλήνα, στο στόμα, στο λεμφικό σύστημα και αλλού. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου θα προκαλέσουν τελικά λήθαργο, πόνο, μυϊκή εξασθένιση, απώλεια όρεξης και συνολική απώλεια βάρους.


Στρες

Οι γάτες μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες στις αλλαγές στο σπίτι τους. Επειδή συχνά είναι εξαιρετικές στο να κρύβουν τα εξωτερικά σημάδια του στρες, μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερα συμπτώματα αργότερα. Οποιοσδήποτε περιβαλλοντικός στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και στρες στη γάτα σας. Η μειωμένη όρεξη είναι συνηθισμένο σημάδι στρες και τελικά θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Υπάρχει ένας αριθμός άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Εάν η γάτα σας έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, μπορεί να παρατηρήσετε ή να μην παρατηρήσετε άλλα σημάδια ασθένειας. Επιπλέον, πολλές ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε η διάγνωση απαιτεί κτηνίατρο.


Τι να κάνετε αν η γάτα σας χάνει βάρος

Κατ’ αρχάς, προσδιορίστε αν η γάτα σας όντως χάνει βάρος. Είναι δύσκολο να καταλάβετε αν η γάτα σας χάνει πραγματικά βάρος αν αυτό συμβαίνει σταδιακά. Εάν η γάτα σας έχει πολλές τρίχες ή ήταν κάποτε ελαφρώς υπέρβαρη, τότε μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καταλάβετε πότε έχει συμβεί απώλεια βάρους. Μερικές φορές, οι ιδιοκτήτες παρατηρούν ότι μια γάτα έχει χάσει βάρος όταν την παίρνουν στα χέρια τους και την αισθάνονται ελαφρύτερη. Άλλες φορές έχουν φωτογραφίες που μπορούν να κοιτάξουν μπορούν να αισθανθούν ότι έχουν χάσει βάρος όταν τις χαϊδεύουν.

Για να αξιολογήσετε την κατάσταση του σώματος της γάτας σας, ξεκινήστε κοιτάζοντας το σώμα της γάτας σας από ψηλά. Σε ένα ιδανικό βάρος, θα πρέπει να υπάρχει ένα τέντωμα στη μέση που να είναι αισθητό αλλά όχι ακραίο. Στη συνέχεια, περάστε τα χέρια σας κατά μήκος των πλευρών της γάτας σας. Τα πλευρά θα πρέπει να είναι ψηλαφητά με ένα λεπτό κάλυμμα λίπους. Εάν τα πλευρά είναι πολύ ευδιάκριτα και ορατά, η γάτα σας είναι πιθανότατα λιποβαρής.

Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας χάνει βάρος, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία.


Θεραπεία για την απώλεια βάρους

Η θεραπεία για την απώλεια βάρους στις γάτες εξαρτάται από την αιτία. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας χάνει βάρος, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας θα κάνει πρώτα μια φυσική εξέταση. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις ή/και ακτινογραφίες ή απεικονίσεις για να προσδιοριστεί το πρόβλημα. Με βάση τα ευρήματα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή διατροφής, χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία.

Εάν ο κτηνίατρός σας δώσει στη γάτα σας ένα καθαρό πιστοποιητικό υγείας, τότε η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη τροφής ή σε κάποια άγνωστη ή μη ανιχνεύσιμη πάθηση. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε μια πηγή άγχους για τη γάτα σας, ξεκινήστε να εργάζεστε για να μειώσετε αυτό το άγχος. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει μια διατροφή που είναι σωστή σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, βοηθώντας ενδεχομένως τη γάτα σας να πάρει βάρος.

Εάν η απώλεια βάρους της γάτας σας συνεχίζεται παρά τις αλλαγές που κάνετε, τότε φροντίστε να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό κτηνίατρο για προηγμένες διαγνώσεις.


Πώς να αποτρέψετε την απώλεια βάρους

Μπορείτε να αποτρέψετε την απώλεια βάρους στη γάτα σας παρακολουθώντας τακτικά την κατάσταση του σώματος και επισκεπτόμενοι τακτικά τον κτηνίατρο για εξετάσεις ευεξίας. Οι γάτες είναι ειδικοί στο να κρύβουν ασθένειες και τραυματισμούς, αλλά ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει ένα πρόβλημα πριν αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο. Φροντίστε να αναφέρετε αμέσως στον κτηνίατρό σας τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα υγείας στα αρχικά στάδια από το να περιμένετε μέχρι η γάτα σας να αρρωστήσει πολύ.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr