Γιατί η γάτα μου κουνάει το κεφάλι της; – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Μια γάτα που ξαφνικά άρχισε να κουνάει αδιάκοπα το κεφάλι της μπορεί να πάσχει από κάποια πάθηση που μπορεί να είναι από μικρή έως σοβαρή. Είτε πρόκειται για μια υποκείμενη μόλυνση του αυτιού είτε για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, θα πρέπει να το εντοπίσετε γρήγορα και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ώστε να ξεκινήσετε τη θεραπεία και η γάτα σας να αρχίσει να νιώθει ανακούφιση.

Λοιμώξεις του αυτιού και ακάρεα του αυτιού

Οι γάτες παθαίνουν λοιμώξεις του αυτιού, όπως ακριβώς και οι σκύλοι. Στην πραγματικότητα, από όλους τους λόγους που προκαλούν κούνημα του κεφαλιού σε μια γάτα, η λοίμωξη του αυτιού είναι η πιο συχνή αιτία. Όταν φέρνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για κούνημα του κεφαλιού, ο κτηνίατρος θα ελέγξει πρώτα τους ακουστικούς πόρους της γάτας σας με τη βοήθεια ενός ωτοσκόπιου. Αυτό του επιτρέπει να αξιολογήσει τυχόν φλεγμονή μέσα στο κανάλι καθώς και να διαπιστώσει αν η τυμπανική μεμβράνη, γνωστή και ως τύμπανο του αυτιού, είναι άθικτη ή όχι. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό, καθώς ορισμένα φάρμακα για το αυτί μπορεί να είναι τοξικά για το εσωτερικό αυτί.

Μόλις ο κτηνίατρός σας μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση των τυμπάνων του αυτιού της γάτας σας, θα πάρει δείγματα από το έκκριμα από τα αυτιά της γάτας σας. Από εκεί και πέρα, θα το αξιολογήσει. Στο μικροσκόπιο, ο κτηνίατρός σας μπορεί να δει είτε κοκκοειδή (σε σχήμα κύκλου) είτε ραβδόμορφα βακτήρια ή ακάρεα του αυτιού.

Τι είναι τα ακάρεα του αυτιού;

Τα ακάρεα του αυτιού (Otodectes cynotis) είναι ένας τύπος εκτοπαράσιτου που, αν και δεν είναι συνηθισμένο στις γάτες εσωτερικού χώρου, παρατηρείται συχνότερα στις γάτες απ’ ό,τι στους σκύλους. Μπορούν να προκαλέσουν έντονη αίσθηση κνησμού που μπορεί να κάνει τη γάτα σας να κουνάει το κεφάλι της για ανακούφιση.

Ανάλογα με το τι φαίνεται στο μικροσκόπιο (και αν τα τύμπανα του αυτιού της γάτας σας είναι άθικτα ή όχι), ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει ποιο φάρμακο θα δώσει για να αντιμετωπίσει την υποκείμενη λοίμωξη ή την προσβολή από ακάρεα του αυτιού.

Αλλεργίες

Ακριβώς όπως και εμείς, οι γάτες μπορεί να είναι οι ατυχείς πάσχοντες από αλλεργίες. Στις γάτες, οι αλλεργίες μπορεί να προέλθουν είτε από επαφή, είτε από εισπνοή, είτε από τροφή, είτε από έντομα (ειδικά από τσιμπήματα ψύλλων) και τις περισσότερες φορές εκδηλώνονται ως έντονος κνησμός γύρω από το κεφάλι, το λαιμό, τα αυτιά και μπορεί να περιλαμβάνουν κούνημα του κεφαλιού.4

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να ανακουφιστεί λίγο η φαγούρα, αλλά θα θελήσει επίσης να προσπαθήσει να βρει το υποκείμενο αλλεργιογόνο που προκαλεί το πρόβλημα. Εάν παρατηρηθούν ψύλλοι ή βρωμιά από ψύλλους, μπορεί να συστηθεί ένα διαφορετικό μηνιαίο τοπικό προληπτικό κατά των ψύλλων. Εάν υπάρχει υποψία τροφικής αλλεργίας, η αλλαγή της διατροφής της γάτας σας σε τροφή περιορισμένων συστατικών ή αραιωμένη τροφή για να εκτελέσετε μια αυστηρή δοκιμή τροφής μπορεί να καθορίσει εάν αυτό είναι το πρόβλημα.

Οι δοκιμές τροφής είναι απίστευτα αυστηρές – τίποτα δεν μπορεί να περάσει από τα χείλη της γάτας σας εκτός από τη συνταγογραφούμενη τροφή για έξι έως οκτώ εβδομάδες. Αυτό περιλαμβάνει λιχουδιές, τροφές για ανθρώπους και αρωματισμένα συμπληρώματα. Εάν είστε σε θέση να επιμείνετε, η επιτυχής ολοκλήρωση μιας δοκιμής τροφής θα διαγνώσει οριστικά εάν η γάτα σας πάσχει από τροφική αλλεργία ή όχι.

Πολύποδες

Οι γάτες μπορεί μερικές φορές να αναπτύξουν πολύποδες στο αυτί, που ονομάζονται επίσης φλεγμονώδεις πολύποδες της γάτας. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που προέρχονται από την επιφάνεια του μέσου αυτιού, του εξωτερικού αυτιού ή της ρινικής κοιλότητας της γάτας. Τα συμπτώματα ενός πολύποδα ποικίλλουν ανάλογα με το πού βρίσκεται, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κούνημα του κεφαλιού
  • Ξύσιμο στα αυτιά
  • Φτέρνισμα
  • Κλίση του κεφαλιού
  • Χαμηλωμένο βλέφαρο
  • Ανώμαλη κίνηση των ματιών
  • Θορυβώδης αναπνοή
  • Λοίμωξη του αυτιού
  • Ρινικές ή οφθαλμικές εκκρίσεις

Οι πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική αφαίρεση.

Τσιμπήματα εντόμων

Οι γάτες, ως θηρευτές, είναι επιρρεπείς σε τσιμπήματα εντόμων, κυρίως στο πρόσωπο και στις πατούσες. Ορισμένες γάτες εμφανίζουν αντίδραση εντοπισμένη στο σημείο του τσιμπήματος που μπορεί να περιλαμβάνει πρήξιμο, φλεγμονή, κνησμό, κνίδωση, αλλά και κούνημα του κεφαλιού. Εάν ο κτηνίατρός σας υποπτεύεται ότι η γάτα σας δέχθηκε τσίμπημα εντόμου, μπορεί να σας χορηγήσει αντιισταμινικά ή στεροειδή για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η γάτα σας μπορεί να παρουσιάσει αναφυλακτική αντίδραση και αυτό απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top