Γιατί η γάτα σας κυλιέται ανάσκελα: Το κατοικίδιο ζώο σας προσπαθεί να σας πει κάτι

Χρήσιμα

Οι γάτες κυλιούνται ανάσκελα όταν αισθάνονται παιχνιδιάρες, όταν έχουν φαγούρα ή όταν χρειάζονται ένα καλό τέντωμα. Μερικές φορές το κύλισμα συνοδεύεται από γουργουρητό, τρίψιμο του κεφαλιού της στο πάτωμα και νιαούρισμα. Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο η γάτα σας κυλιέται ανάσκελα, αυτή η κίνηση είναι συχνά ένα θετικό μήνυμα. Σημαίνει συνήθως ότι η γάτα αισθάνεται ασφαλής και ίσως θέλει λίγη προσοχή από εσάς.


Ασφάλεια και προστασία

Μια γάτα δεν κυλιέται ανάσκελα αν δεν αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά. Στην πραγματικότητα, μια γάτα γυρίζει ανάσκελα όταν βρίσκεται στην πιο χαλαρή της κατάσταση. Σκεφτείτε το ως λειτουργία ζεν της γατούλας. Αν μια γάτα γυρίσει μπροστά σας, είναι ένα καλό σημάδι. Αυτός είναι ο τρόπος που η γάτα σας λέει: “Σας εμπιστεύομαι”. Η έκθεση της κοιλιάς και/ή των ευαίσθητων σημείων είναι μια πολύ ευάλωτη στιγμή για τη γάτα σας, η οποία είναι μια ευκαιρία και για τους δυο σας να δεθείτε.

Επιδίωξη προσοχής

Εξετάστε τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες που μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να κυλιέται ανάσκελα. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας γυρνάει ανάσκελα κάθε πρωί και μάλιστα ακριβώς μπροστά σας καθώς ετοιμάζεστε για τη μέρα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλει λίγη προσοχή. Περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο με τη γάτα σας, αν τη βλέπετε να κυλιέται πάνω στην πλάτη της, στα πόδια σας ή στο πάτωμα.

Ζευγάρωμα και Catnip

Αν έχετε δώσει ποτέ στη γάτα σας λίγο catnip, μπορεί να έχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά κυλίσματος. Το βότανο catnip προκαλεί συνήθως μια έντονη αντίδραση στις γάτες. Η δραστική του ένωση νεπεταλακτόνη είναι ένα ισχυρό άρωμα που πυροδοτεί τις σεξουαλικές επιθυμίες μιας γάτας. Αυτό είναι που τις κάνει να απολαμβάνουν να κυλιούνται στο έδαφος μετά την εισπνοή.

Θα διαπιστώσετε επίσης ότι πολλές θηλυκές γάτες κυλιούνται και τρίβονται πάνω σε αντικείμενα όταν είναι σε έξαψη ή μετά το ζευγάρωμα. Πιθανόν αυτό να σχετίζεται με τις ορμόνες και την ωορρηξία. Τυχόν φρενήρεις κινήσεις μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι η γάτα σας προσπαθεί να απομακρύνει τη μυρωδιά ενός αρσενικού γάτου πριν μετακομίσει ενδεχομένως σε έναν άλλο αρσενικό γάτο.
Δεν είναι υποτακτική όπως οι σκύλοι

Πολλοί σκύλοι κυλιούνται ανάσκελα ως ένδειξη σεβασμού ή υποταγής, σε αντίθεση με τις γάτες. Όταν οι γάτες κυλιούνται, συνήθως πρόκειται περισσότερο για ένα αίτημα προσοχής παρά για υποταγή. Αν έχετε άλλο ζώο στο σπίτι, όπως έναν σκύλο, η γάτα σας μπορεί να κάνει ένα γύρισμα ανάσκελα όταν το άλλο κατοικίδιο δεν είναι κοντά, ώστε να ξέρετε ότι θέλει λίγη αγάπη.

Ποτέ μην υποθέτετε ότι η γάτα σας ζητάει να της τρίψετε την κοιλιά, όπως κάνουν οι σκύλοι όταν γυρνάνε. Διαφορετικά, μπορεί να αρπάξει το χέρι σας και να το κλωτσήσει για να υποταχθεί. Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν ένα ξύσιμο πίσω από τα αυτιά, γι’ αυτό καλύτερα να ξεκινήσετε με αυτό.


Ατελείωτες δυνατότητες

Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας κυλιέται στο έδαφος. Δεδομένου ότι οι γάτες έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, είναι πιθανό να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να κοιμούνται κοντά σε θερμάστρα. Εξαιτίας αυτού, οι γάτες μπορεί εύκολα να συγκλονιστούν από την αίσθηση και να έχουν ανάγκη να δροσιστούν. Αυτό περιλαμβάνει το να πίνουν πολύ νερό, να ξεκουράζονται σε δροσερά μέρη και να τρίβονται σε δροσερά πατώματα. Η γάτα σας θα μπορούσε επίσης να προστατεύει το πεπτικό της σύστημα κυλιόμενη στο χώμα, καλύπτοντας το τρίχωμά της με βακτήρια και καταπίνοντας τα γλείφοντας το τρίχωμά της. Ό,τι κι αν κάνει η γάτα σας, είναι πιθανότατα για καλό λόγο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top