Γιατί μαδάνε οι σκύλοι; Η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό

by Έφη Αθανασίου

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι σκύλοι μαδάνε; Είναι κάτι φυσιολογικό όπως και οι άνθρωποι, με μια μικρή λεπτομέρεια, έχουν περιοχές στο σώμα τους χωρίς καθόλου τρίχωμα ή περιοχές όπου το τρίχωμα τους λεπταίνει υπερβολικά, τότε αυτό είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.

Ως κάτοχοι ενός σκύλου πρέπει να προσέχουμε και να παρατηρούμε, ώστε να καταλάβουμε αν ο σκύλος μας, παρουσιάζει κάποια αλλαγή στο τρίχωμά του, η οποία πρέπει να μας ανησυχήσει.

Υπάρχουν διάφορα «σημάδια» τα οποία μας προειδοποιούν ότι η απώλειας τρίχας δεν είναι φυσιολογική, όπως:

 • Αδύναμη τρίχα σε όλο το σώμα
 • Αδύναμη τρίχα στην πλάτη και στα πλευρά
 • Αδύναμη τρίχα γύρω από τα αυτιά
 • Αδύναμη τρίχα στο λαιμό
 • Αδύναμη τρίχα στην κοιλιά
 • Πλήρης απώλεια τρίχας στα πλευρά και στην ουρά, όπου μένει μόνο μία φούντα τριχώματος στην άκρη της
 • Κυκλικά μπαλώματα χωρίς καθόλου τρίχα
 • Καραφλή κοιλιά
 • Μπαλώματα χωρίς τρίχα στα μπροστινά πόδια, στο ύψος του καρπού
 • Μπαλώματα χωρίς τρίχα στα πίσω πόδια, πάνω από τον αστράγαλο
 • Απώλεια τρίχας στην πίσω πλευρά των πίσω ποδιών, κοντά στα γεννητικά όργανα
 • Υπάρχουν τόσο ιατρικά προβλήματα, όσο και προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να ευθύνονται για την απώλεια τριχών στους σκύλους μας.
 • Αν η απώλεια τριχών συνοδεύεται από αλλαγές στη συμπεριφορά, ληθαργικότητα, απώλεια ή αύξηση βάρους, αυξημένη κατανάλωση νερού και αυξημένη ούρηση, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι, τα νεφρά κ.ά.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, ο σκύλος μπορεί να χάνει τρίχα από άγχος ή ακόμα μετά από χειρουργείο, λόγω παρασίτων ή εξαιτίας κάποιου εμβολίου ή φαρμάκου. Οι ψύλλοι μπορεί να προκαλέσουν ψώρα αλλά και ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλεί επίμονο γλείψιμο. Και τα δύο οδηγούν σε απώλεια τρίχας. Παράλληλα, ένας ακόμα λόγος για να χάνει το αγαπημένο μας ζώο τις τρίχες του, μπορεί να είναι μία αλλεργία, κάποια μόλυνση ή ακόμα και κάποια ορμονική διαταραχή.

Τι ακριβώς φταίει;

Ο λόγος που γίνεται αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην τριχόπτωση, εκτός από το λεπτομερές ιστορικό του ζώου, χρειάζονται και ιατρικές εξετάσεις (βιοψία δέρματος, ξύσμα, εξέταση αίματος, ούρων). Ο κτηνίατρος, ως πάντα ο απόλυτα αρμόδιος επίσης θα πρέπει να εντοπίσει πώς ακριβώς χάνονται οι τρίχες, δηλαδή αν πέφτουν από μόνες τους ή το ζώο δαγκώνεται λόγω φαγούρας ή πόνου.

Όταν η τρίχα φεύγει μόνη της, αυτό υποδεικνύει ασθένεια, ορμονικά ή ενδοκρινολογικά προβλήματα. Στην αντίθετη περίπτωση που ο σκύλος βγάζει με τα δόντια του τις τρίχες του σημαίνει ως συνήθως, ότι έχει παράσιτα, όπως για παράδειγμα ψύλλους, ή προβλήματα συμπεριφοράς όπως άγχος.

Τι θεραπεία χρειάζεται;

Η θεραπεία είναι διαφορετική σε κάθε τρίχα και συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά. Ακόμα, μπορεί να γίνει ορμονική θεραπεία με συμπληρώματα, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υποαλλεργικά σαμπουάν για το μπάνιο του.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ενισχύσουμε τον οργανισμό του, προσφέροντάς του Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία τα εντοπίζουμε στο λάδι σολωμού που μπορούμε να προμηθευτούμε από pet shops, αλλά και μία υγιεινή διατροφή με αντιοξειδωτικά, φρέσκο κρέας και λαχανικά. Το σημαντικό είναι να κάνουμε πάντα το καλύτερο για τους μικρούς μας φίλους ώστε να τους προσφέρουμε μια άνετη ζωή γεμάτη αγάπη και στοργή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr