Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τα πυροτεχνήματα; 11 λόγοι και απαντήσεις

Χρήσιμα

Τα πυροτεχνήματα τρομάζουν τον σκύλο σας; Δεν είναι ο μόνος. Ενώ είναι διασκεδαστικά για τους ανθρώπους, οι δυνατοί, απροσδόκητοι ήχοι των πυροτεχνημάτων προκαλούν στρες και άγχος σε πολλούς σκύλους. Δείτε εδώ έντεκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το γιατί ο σκύλος σας αγχώνεται και τι μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε.

1.Είναι φυσιολογικό εάν ο σκύλος σας φοβάται

“Ενώ εμείς οι άνθρωποι έχουμε μάθει να περιμένουμε τα πυροτεχνήματα γ, ο ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικός για τους σκύλους”, δήλωσε ο επιστήμονας συμπεριφοράς σκύλων.

2. Ο σκύλος έχει έντονες αισθήσεις που κάνουν τα πυροτεχνήματα ακόμα πιο έντονη εμπειρία

Η οξεία ακοή του σκύλου σας τον καθιστά πιο ευαίσθητο στους ήχους των πυροτεχνημάτων από ό,τι εσείς. “Τα πυροτεχνήματα παράγουν επίσης μια οσμή στην οποία οι σκύλοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι”, δήλωσε ο McGowan.

3. Κατά την διάρκεια των πυροτεχνημάτων, ο σκύλος βιώνει την ίδια αντίδραση τρόμου που βιώνετε και εσείς όταν εκπλήσσεστε από έναν δυνατό θόρυβο

Αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του καρδιακού ρυθμού, έξαρση της αδρεναλίνης και αύξηση των ορμονών του στρες που κυκλοφορούν στο σώμα.

4. Για τον σκύλο σας τα πυροτεχνήματα δεν είναι μια εμπειρία αλλά μια καταιγίδα

Οι καταιγίδες συνοδεύονται από πολλά προειδοποιητικά σημάδια, όπως αλλαγές στη βαρομετρική πίεση και ισχυρούς ανέμους, οπότε οι σκύλοι τις προβλέπουν. Δεδομένου ότι τα πυροτεχνήματα είναι ξαφνικά και συμβαίνουν λιγότερο συχνά από ό,τι οι καταιγίδες, τα σκυλιά μπορεί να τρομάζουν περισσότερο από αυτά.

5. Υπάρχουν πολλά σκυλιά που δεν φοβούνται τα πυροτεχνήματα

Μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι από τη φύση τους χαλαρά, ή μπορεί να οφείλεται στο ότι εκτέθηκαν σε αρκετούς θορύβους όταν ήταν μικρά και κατάλαβαν ότι τα πυροτεχνήματα δεν αποτελούν απειλή.

6. Αν ξεκινήσετε νωρίς μπορείτε να βοηθήσετε να μειωθεί η ευαισθησία του σκύλου σας στον ήχο των πυροτεχνημάτων

Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να γίνουν πυροτεχνήματα στην περιοχή σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην προετοιμασία του σκύλου σας εκθέτοντάς τον σε καταγεγραμμένους ήχους πυροτεχνημάτων. Σημειώστε ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί μήνες προσπάθειας που περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της έντασης του ήχου, ενώ επιβραβεύετε το σκύλο σας για τη διατήρηση της ψυχραιμίας του. Δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση.

7. Αν ξεκινήσετε νωρίς, ίσως καταφέρετε να απευαισθητοποιήσετε τον σκύλο σας σε πολλού θορύβους

Αν εκθέσετε το σκύλο σας σε θορύβους όπως πυροτεχνήματα, κεραυνούς, κόρνες αυτοκινήτων και σφυρίγματα τρένων με θετικό τρόπο όταν είναι μεταξύ 3 εβδομάδων και 3 μηνών, είναι πιο πιθανό να μην τον ενοχλούν οι θόρυβοι αργότερα στη ζωή του.

8. Δεν έχετε χρόνο: Δημιουργήστε έναν χώρο στο σπίτι σας όπου ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και προσατατευμένος

“Αν ο σκύλος σας είναι εκπαιδευμένος στο κλουβί, τότε μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής στη δημιουργία του με ένα ωραίο παιχνίδι για να μασάει το χρόνο του”. Αν δεν είναι εκπαιδευμένος σε κλουβί, μπορεί να λειτουργήσει η τοποθέτηση του κρεβατιού του σε ένα ήρεμο μέρος κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων. Δοκιμάστε να κλείσετε τα παράθυρα και να παίξετε μουσική.

9.Βοήθηστε τον σκύλο σας να αισθανθεί χαρούμενος κατά την διάρκεια των πυροτεχνημάτων

Γιατί να μην δώσετε στον σκύλο σας μια ειδική λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι; Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία θετικών συνειρμών με τα πυροτεχνήματα.

10.Τα ηρεμιστικά και βοηθητικά αντικείμενα μπορεί να τους ηρεμήσουν

Αυτά λειτουργούν όπως λειτουργεί η περιτύλιξη για τα βρέφη – κάνουν το σκύλο σας να αισθάνεται ασφάλεια κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.

11. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι

“Το να κάνετε μεγάλη φασαρία γύρω από τον σκύλο το μόνο που κάνει είναι να τον καθησυχάζει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος πανικού” “Τα σκυλιά μας κοιτάζουν για επιβεβαίωση, οπότε το να τους δείχνουμε ότι είμαστε ήρεμοι και χαλαροί είναι πιθανό να βοηθήσει το σκυλί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος”.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top