Γιατί ο σκύλος μου κοιμάται στα πόδια μου; Προστασία, ένστικτο ή αγάπη; Λόγοι και μυστικά, Τι να κάνετε, Χρήσιμες πληροφορίες

σκύλος πόδια

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν κάθεστε σε ένα παγκάκι μετά από μια βόλτα ή στον καναπέ απολαμβάνοντας την αγαπημένη σας ταινία, ο σκύλος σας προτιμά να μετακινείται ή να κάθεται στην αγκαλιά σας; Βέβαια, μετά από λίγη ώρα χωρίς να κουνηθεί, ο σκύλος σας θα χαλαρώσει και θα ξαπλώσει στην αγκαλιά σας.

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι κάτι κακό, αρκεί να μην σας ενοχλεί. Αν όμως έχετε ετοιμάσει ένα ωραίο κρεβάτι για το σκύλο σας και αυτός έρχεται να ξαπλώσει στην αγκαλιά σας, θα έχετε πρόβλημα.

σκύλος πόδια

Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε γιατί ο σκύλος σας προσπαθεί να κοιμηθεί στα πόδια σας.

Ένστικτο

Οι σκύλοι είναι στενά συνδεδεμένοι με τη φύση τους και διατηρούν κάποια ένστικτα, ακόμα κι αν δεν έχουν ζήσει ως άγρια πλάσματα ούτε λεπτό. Η πράξη του να ξεκουράζονται στα πόδια τους είναι συχνά απλώς άλλο ένα ένστικτο που έχει μείνει στο DNA τους από τους προγόνους τους.

Στην άγρια φύση, τα σκυλιά δούλευαν σε αγέλες. Αυτό γινόταν για λόγους προστασίας, συνεργασίας και επιβίωσης. Ακόμη και όταν κοιμόντουσαν και ξεκουράζονταν, λειτουργούσαν σε αγέλες και ομάδες. Ο αρχηγός καταλάμβανε το πιο άνετο μέρος και τα άλλα σκυλιά συγκεντρώνονταν γύρω του για να ζεσταθούν.

Στο σπίτι σας εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης. Τα κουτάβια μαθαίνουν την έννοια από νωρίς και κοιμούνται κοντά στην ουρά της μητέρας τους. Αυτό γίνεται για να μην τραυματιστούν ή ποδοπατηθούν αν η μητέρα κινείται ενώ κοιμούνται. Τα νεαρά κουτάβια επαναλαμβάνουν αυτή τη συμπεριφορά επειδή έτσι έχουν διδαχθεί.

σκύλος

Ασφάλεια

Ως ο αρχηγός της οικογένειας, έχετε διάφορους ρόλους να παίξετε στα μάτια του σκύλου σας. Ένας από αυτούς, και ίσως ο πιο σημαντικός, είναι ο ρόλος του προστάτη. Όταν το κουτάβι σας νιώθει ανασφάλεια, θα έρθει σε εσάς για να το προστατέψετε.Αυτό είναι χαρακτηριστικό των υπάκουων σκύλων. Ακόμα και οι μεγάλες, ατρόμητες ράτσες έρχονται σε εσάς όταν νιώθουν ανασφάλεια.

Αιτίες άγχους στα σκυλιά μπορεί να είναι οι δυνατοί θόρυβοι, οι ξένοι άνθρωποι ή πράγματα στα οποία δεν είναι συνηθισμένος ο σκύλος σας. Ο σκύλος σας θα ηρεμήσει αν καθίσει ή ξαπλώσει στην αγκαλιά σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγγίξετε τον σκύλο σας και να τον κάνετε να νιώσει άνετα και ασφαλής.

Εάν ο σκύλος σας αποκοιμηθεί στα γόνατά σας, παρατηρήστε τη θέση του σκύλου σας.

Αν ο σκύλος σας αποκοιμηθεί στο πλάι, ανάμεσα στα πόδια σας, θα νιώσει ασφάλεια. Αν ένας σκύλος κοιμάται στο πλάι, νιώθει ασφάλεια. Αυτή η στάση δείχνει ότι ο σκύλος σας σας εμπιστεύεται και αισθάνεται ότι θα τον κρατήσετε ασφαλή.

Προστασία

Βεβαίως ο σκύλος σας μπορεί να κάθεται στα πόδια σας για να σας προστατεύσει από μια απειλή. Θέλουν να αποτρέψουν το να σας συμβεί κάτι κακό, κάποια ζημιά μπαίνοντας ανάμεσα στην πιθανή απειλή και εσάς. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Όμως τα σκυλάκια πολύ πιθανό να θέλουν να σας προστατεύσουν όταν νομίζουν πως χρειάζεται.

Διεκδίκηση – Κυριαρχία

Εάν ο σκύλος σας κάθεται στα πόδια σας ενώ βρίσκεστε έξω, σε κάποιο πάρκο, πιθανώς να θέλουν να κάνουν αισθητή την κυριαρχία τους. Ουσιαστικά δηλώνουν στα άλλα σκυλιά πως εσείς είστε ο ηγέτης τους και πρέπει να υποχωρήσουν.

Εσείς μπορεί να αντιμετωπίζετε τον σκύλο σας ως δικό σας, αλλά εκείνος δεν το βλέπει έτσι.

Στοργή

Ο σκύλος σας μπορεί να κάθεται ή να ξαπλώνει στα πόδια σας επειδή σας αγαπάει. Επιδιώκουν να βρίσκονται κοντά σας, να νιώθουν την αφή σας, να σας μυρίζουν και να ακούν τη αναπνοή σας. Εάν λείπετε όλη μέρα ο σκύλος σας με αυτό τον τρόπο θα θελήσει να σας δείξει πως δεν θέλει να φύγετε ξανά. Επίσης, ορισμένα σκυλιά αντιδρούν έτσι όταν θέλουν να σας παρηγορήσουν. Τα σκυλιά είναι πραγματικά έξυπνα όντα και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά σας. Εάν κλαίτε, είστε άρρωστος ή αγχωμένος το σκυλάκι σας θέλει να σας παρηγορήσει και να σας ηρεμήσει.Αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως λογική. Εάν το σκυλάκι σας κάθεται στα πόδια σας επειδή σας αγαπά και σας νοιάζεται, να είστε σίγουροι ότι είστε ο καλύτερος ιδιοκτήτης και το φροντίζετε σωστά.

Ο σκύλος είναι πραγματικά ευγνώμων για ό,τι κάνετε για αυτόν και για αυτό δεν θέλει να φύγει από το πλευρό σας.

σκύλος πόδια

Πως μπορώ να σταματήσω αυτή την συμπεριφορά;

Γενικά, το να θέλει το σκυλί σας να κάθεται στα πόδια σας δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μάλιστα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το λατρεύουν. Είναι μια όμορφη στιγμή εκδήλωσης συναισθημάτων και σύνδεσης με τον σκύλο σας.

Ωστόσο, μερικοί ιδιοκτήτες βρίσκουν αυτή την συμπεριφορά ενοχλητική και δεν θέλουν να βρίσκεται ο σκύλος του κάθε στιγμή στα πόδια τους. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει τρόπος να σταματήσετε αυτή την συμπεριφορά. Μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνετε, έχει υιοθετηθεί μετά από θετική ενίσχυση. Εάν δεν αντιδράτε ή δείχνετε οτι δεν σας πειράζει να κάθεται ο σκύλος στα πόδια σας ή να σας γρατζουνάει τότε το σκυλάκι θα νομίζει πως αυτή η συμπεριφορά είναι εντάξει.

Εάν θέλετε να σταματήσει σταματήστε να δείχνετε στοργή και αγάπη σε αυτή την πράξη. Φυσικά δεν θα χτυπήσετε ή θα κλωτσήσετε τον σκύλο σας. Ο σωστός τρόπος είναι να ενθαρρύνεται τον σκύλο σας να χρησιμοποιεί το κρεβάτι του. Δημιουργήστε ένα φιλόξενο και άνετο περιβάλλον, επιβραβεύοντας τον σκύλο σας με πολλές λιχουδιές.

Θέσεις ύπνου του σκύλου

Αφού αναλύσαμε πλήρως τους πιθανούς λόγους που το σκυλί σας κοιμάται στα πόδια σας, θα δούμε και τις στάσεις ύπνου. Ο τρόπος που κοιμάται ο σκύλος σας δείχνει πολλά για την συνολική προσωπικότητά του αλλά και για το πως νιώθει. Τα σκυλιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά μαζί μας , για αυτό χρειάζεται να παρατηρούμε την στάση σώματος τους για να κατανοούμε τι τους συμβαίνει.

Στάσεις ύπνου

Κουλουριασμένος

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη στάση ύπνου του σκύλου και θα την βλέπετε καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής του σκύλου. Το σκυλάκι βρίσκεται σε εμβρυακή στάση: τα πόδια τους είναι κρυμμένα κάτω από το σώμα τους και η ουρά με το κεφάλι κυρτώνουν προς τα μέσα. Ουσιαστικά είναι σφιχτά κουλουριασμένος. Αυτή η στάση μπορεί να υποδηλώνει ότι κρυώνει ή νιώθει άβολα για κάτι. Με αυτή την στάση διατηρεί το σώμα του προστατευμένο.

Ύπνος στα πλάγια

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, αυτή είναι μια στάση που θα θέλατε να δείτε. Το σκυλί ξαπλώνει στο πλάι αφήνοντας ακάλυπτη την κοιλία του. Αυτή η στάση δείχνει ότι ο σκύλος νιώθει ασφαλής και σας εμπιστεύεται. Κοιμάται χωρίς να ανησυχεί για κάτι.

Ύπνος ανάσκελα

Αυτή μπορεί να είναι μια διασκεδαστική στάση, ειδικά αν περιλαμβάνει λίγη κίνηση των ποδιών. Ο σκύλος σας ξαπλώνει ανάσκελα με τα πόδια του να δείχνουν προς τα πάνω. Πρόκειται για μια υποτακτική στάση, καθώς το σώμα δεν καλύπτεται. Ο σκύλος αισθάνεται ήρεμος, άνετος και ασφαλής.

Η αναστροφή είναι η στάση του “λιπόθυμου σκύλου”

Αυτή η στάση ύπνου είναι παρόμοια με την παραπάνω, με μόνη διαφορά τη θέση των ποδιών. Τα πόδια είναι επίπεδα σε αυτή τη στάση. Οι σκύλοι μπορεί να ζεσταίνονται και αυτή η στάση τους επιτρέπει να δροσιστούν.

Η χαλαρή στάση είναι η στάση “μύγα”

Είναι μια στάση υπερήρωα όπου η κοιλιά ακουμπάει στο έδαφος και τα τέσσερα πόδια είναι τεντωμένα και ανοιχτά. Τα κουτάβια και τα νεαρά, ζωηρά σκυλιά κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο επειδή μπορούν να ξυπνήσουν γρήγορα και να παίξουν.

Κουλουριασμένα στην κοιλιά τους

Μπορεί να μοιάζει με σκύλο που κουλουριάζεται, αλλά δεν είναι. Τα σκυλιά δεν κοιμούνται συχνά με αυτόν τον τρόπο, επειδή οι μύες τους δεν χαλαρώνουν σωστά.

σκύλος πόδια

Ο σκύλος σας θέλει να κοιμάται ή να ξεκουράζεται στην αγκαλιά σας επειδή νοιάζεται για εσάς. Για προφανείς ή όχι και τόσο προφανείς λόγους, ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να νιώθει ασφάλεια.Αν αυτή η συμπεριφορά δεν σας ενοχλεί και τη βρίσκετε αρκετά ευχάριστη, χρησιμοποιήστε την ως ευκαιρία για να ενισχύσετε τον δεσμό αγάπης ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr