Οι ειδικοί απαντούν:Είναι φυσιολογικό ο σκύλος μου να κοιμάται 14 ώρες την ημέρα; Ύπνος σκύλου, συμβουλές και πληροφορίες

σκύλος ύπνος

Τα σκυλιά κοιμούνται συνήθως 12-14 ώρες τη νύχτα, αν και τα κουτάβια κοιμούνται περισσότερο. Ορισμένες φυλές κοιμούνται έως και 18 ώρες τη νύχτα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν διαφέρουν πολύ από τους ανήσυχους γονείς. Ενδιαφέρονται για το νέο μέλος της οικογένειάς τους και βεβαιώνονται ότι όλα πάνε καλά. Αυτή η φροντίδα, μαζί με την αγάπη, είναι ένα σημάδι ότι γνωρίζετε τις συνήθειες του σκύλου σας.
Αναπνέει πολύ αργά; Αξίζει να τον αφήσετε να κοιμηθεί για λίγες ώρες ή να τον ξυπνήσετε για να φάει; Αναπνέει το κουτάβι σας πολύ γρήγορα;

Πόσες ώρες κοιμούνται τα σκυλιά; Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;

Όπως κάθε καλός γονιός, ειδικά ένας πρωτοεμφανιζόμενος ιδιοκτήτης σκύλου, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για την υγεία του κουταβιού σας. Τα σκυλιά δεν είναι ζώα με μεγάλη συντήρηση όπως τα παιδιά, οπότε δεν χρειάζεται να τα εκπαιδεύσετε να κοιμούνται πολύ ή να τους βάζετε ξυπνητήρια για τον ύπνο και το φαγητό.
Συνήθως ακολουθούν το πρόγραμμά σας. Παίζουν, τρώνε και κοιμούνται αρκετές φορές την ημέρα εναλλάξ. Μπορείτε να τα αφήσετε να συμπεριφέρονται όπως επιθυμούν χωρίς κινδύνους για την υγεία τους. Τα σκυλιά μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Εφόσον έχουν καθαρό νερό, δεν χρειάζονται συνεχή προσοχή.

Σκύλος και ύπνος: Πόσες ώρες κοιμούνται τα κουτάβια;

Τα κουτάβια κοιμούνται μεταξύ 18 και 20 ωρών την ημέρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νεογέννητα κουτάβια, δηλαδή τα κουτάβια ηλικίας κάτω των τεσσάρων εβδομάδων. Τα κουτάβια ηλικίας κάτω των τεσσάρων εβδομάδων δεν έχουν ακόμη απογαλακτιστεί και δεν μπορούν να φάνε στερεά τροφή.
Ωστόσο, τα κουτάβια ηλικίας κάτω των τεσσάρων εβδομάδων μπορεί να μην είναι με τη μητέρα τους επειδή έχουν χωριστεί, εγκαταλειφθεί ή παραμεληθεί από τη μητέρα τους.
Οι σκύλες είναι συνήθως πολύ περιποιητικές, αλλά μερικές φορές μπορεί να μην θέλουν να ταΐζουν τα κουτάβια τους. Μπορεί να υποφέρουν από μαστίτιδα ή ερεθισμό των μαστών. Για τους λόγους αυτούς, το τάισμα μπορεί να είναι επώδυνο για τη μητέρα σκύλα.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουν να ταΐζουν τα κουτάβια με μπιμπερό ή σύριγγα, ανάλογα με τη φυλή και το μέγεθος των κουταβιών. Αυτό απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα κουτάβια κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους πρέπει να ταΐζονται κάθε δύο ώρες, όπως τα νεογέννητα μωρά.
Ωστόσο, όπως ακριβώς ένα νεογέννητο πλάσμα, πρέπει να κοιμούνται, να τρώνε και να διατηρούνται ζεστά. Αφήστε τα να κοιμηθούν όσο θέλουν και μην τα ενοχλείτε χαϊδεύοντας ή σηκώνοντάς τα.
Σηκώστε το κουτάβι σας μόνο όταν χρειάζεται, δηλαδή τις ώρες του γεύματος. Τις πρώτες μέρες και εβδομάδες, το κουτάβι θέλει μόνο να κοιμηθεί. Σταδιακά το κουτάβι θα αρχίσει να ανοίγει τα μάτια του και να εξερευνά το περιβάλλον του.
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και μπορούν να κοιμούνται έως και 20 ώρες τη νύχτα.

Σκύλος και ύπνος:Πόσο κοιμούνται οι ενήλικοι σκύλοι;

Τα σκυλιά κοιμούνται 12 έως 14 ώρες την ημέρα. Ορισμένες φυλές κοιμούνται ως και 18 ώρες.
Μόλις το σκυλί μεταβεί από το στάδιο του κουταβιού σε ενήλικο σκύλο, οι ώρες ύπνου θα αρχίσουν να μειώνονται σε 12 με 14.
Ο ακριβής ύπνος που χρειάζεται ένας σκύλος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φυλή του σκύλου, το μέγεθος του σκύλου, η διατροφή, η συνολική υγεία του σκύλου και οι τακτικές καθημερινές δραστηριότητες ή η άσκηση του σκύλου.
Οι μεγαλύτερες φυλές τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τις μικρότερες.
Επίσης τα σκυλιά εργασίας όπως τα Κόλεϊ που βρίσκονται σε συνεχή δράση σε αγρόκτημα ή ο Γερμανικός ποιμενικός που είναι σε δράση κοιμούνται λιγότερο καθώς έχουν μια γεμάτη και πολυάσχολη μέρα.
Φυσικά ένας σκύλος που είναι μόνος του στο σπίτι ή στην αυλή επιλέγει να κοιμηθεί και περισσότερο.

Σκύλος και ύπνος: Πόσο κοιμούνται οι ηλικιωμένοι σκύλοι;

Εάν και είναι διαφορετικό ανά φυλή, ένας σκύλος 7 ετών θεωρείται ηλικιωμένος.
Οι μικρόσωμες φυλές, όπως τα Τεριέ, τα μίνι poodle και τα chihuahua έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, οπότε θεωρούνται ηλικιωμένα περίπου στην ηλικία των 10 ετών.
Αντίθετα τα μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως ο μεγάλος Δανός, το Λαμπραντόρ, το Malamute , και το Golden Retriever θεωρούνται ηλικιωμένα μετά το 5 έτος της ζωής τους.
Τα ηλικιωμένα σκυλιά κοιμούνται περισσότερο καθώς πλήττουν ή δεν έχουν διέγερση. Μόλις ένα σκυλί μπει στο τελευταίο ηλικιακό στάδιο της ζωής τους δεν έχει την ίδια ζωντάνια αλλά και όρεξη για παιχνίδι και για διασκέδαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αγάπη και αφομοίωση.
Ένας ηλικιωμένος σκύλος δεν χρειάζεται πολλά. Δεν χρειάζεται έντονη δραστηριότητα και βόλτες για να εκτονώσει την ενέργεια του. Μπορεί να ΄έχει κάποια κινητικά προβλήματα, όπως αρθρίτιδα ή δυσπλασία του ισχίου και αυτό να τον κάνει να προτιμά να είναι ήρεμος και σιωπηλός δίπλα σας.
Ο ύπνος θα επιστρέψει στα επίπεδα που είχε όταν ήταν κουτάβι, μπορεί να κοιμάται από 16 έως 18 ώρες την ημέρα.
Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας έχει ένα άνετο, μαλακό και ζεστό κρεβάτι για να μην πονάει και να μπορεί να ξεκουράζεται.
Μην σταματήσετε να του παρέχετε σωματική ή ψυχική διέγερση.

Σκύλος και ύπνος

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν διαφορετικά επίπεδα ύπνου, με διαφορετικές περιόδους REM κατά την είσοδό τους στον ύπνο.
Οι άνθρωποι κοιμούνται πιο συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι σκύλοι κοιμούνται για αρκετές ώρες, αλλά μόνο προσωρινά. Μπορεί να κοιμούνται ελαφρά ή βαθιά.
Ο καρδιακός παλμός του σκύλου μειώνεται και η αναπνοή επιβραδύνεται. Μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, ο σκύλος εισέρχεται στον ύπνο REM, έναν βαθύ ύπνο, και αρχίζει να ονειρεύεται. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι τα μάτια του αναδιπλώνονται κάτω από τα βλέφαρα. Αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι σκύλοι είναι συνεχώς σε εγρήγορση και μπορεί να αρχίσουν να στριφογυρίζουν. Τεντώνουν και προστατεύουν συνεχώς τις αισθήσεις και τα ένστικτά τους, οπότε ακόμα και ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τους.

σκύλος και κρεβάτι

Το σκυλί σας κοιμάται πάρα πολύ; Πότε να ανησυχείτε

Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας, μπορεί να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας κοιμάται πάντα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Εάν αισθάνεστε ότι ο σκύλος σας χάνει ενέργεια ή γίνεται ληθαργικός, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Η νωθρότητα, η οποία μπορεί να συγχέεται με την υπνηλία, μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σειράς ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη. Αν το παρατηρήσετε αυτό, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας.
Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι μεγάλες αλλαγές και οι διαταραχές στη ζωή και τη ρουτίνα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή σκύλου, ένα νέο περιβάλλον, η ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση, η ζήλια κ.ο.κ. μπορεί να διαταράξουν τις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας. Οι συνθήκες και οι ώρες ύπνου θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Οι σκύλοι με μικρά πρόσωπα, όπως τα Παγκ, τα Μπουλντόγκ και τα Πεκινουά, συνήθως υποφέρουν από υπνική άπνοια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και ανήσυχο ύπνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και απώλεια όρεξης.

Σκύλος και ύπνος: Πως να βελτιώσετε τον ύπνο του σκύλου σας

Η ποιότητα του ύπνου τους είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο το πόσες ώρες κοιμούνται, αλλά και το αν είναι άνετοι, αν μπορούν να ασκούνται αποτελεσματικά και να απελευθερώνουν ενέργεια.
Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παίρνει αρκετή τροφή. Μην αγοράζετε καλές τροφές, μην ταΐζετε υπερβολικά και μην μειώνετε τη συνιστώμενη ποσότητα.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι άνετα όπου κι αν κοιμάται, είτε με τον ιδιοκτήτη του είτε σε κλουβί, και ότι έχει άφθονο χώρο για να τεντώνεται και να κινείται όσο κοιμάται. Δώστε του τις δικές του κουβέρτες και τα δικά του παιχνίδια για μάσημα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αγοράσετε ένα αδιάβροχο κρεβάτι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr