Γιατί ο σκύλος μου θέλει να κοιμάται μαζί μου; – Τι είναι το σωστό, Τι κάνετε λάθος, Ποια τα οφέλη, Χρήσιμος οδηγός

σκύλος και κρεβάτι

Τα σκυλιά προτιμούν να κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους, όπως προστασία, εγγύτητα και ζεστασιά. Μπορεί ακόμη και να επιμένουν να κοιμούνται στο κρεβάτι σας μαζί σας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Οι πρόγονοί τους κυνηγούσαν και κοιμόντουσαν μαζί για προστασία και ασφάλεια. Με άλλα λόγια, λειτουργούσαν ως ζευγάρι.
Πρέπει να αφήνετε το σκύλο σας στο κρεβάτι μαζί σας; Αν ο σκύλος σας δεν θέλει να κοιμηθεί μαζί σας ή κοντά σας, αυτό σημαίνει ότι δεν σας αγαπά ή ότι δεν αισθάνεται μέλος της “οικογενειακής σας αγέλης”;
Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω άρθρο, και όλες οι ερωτήσεις σας θα απαντηθούν.

ύπνος σκύλου

Λόγοι που εξηγούν  τη συμπεριφορά

Αν έχετε δει ποτέ ένα σκυλί να γεννά ή να φροντίζει μια γέννα κουταβιών, θα παρατηρήσετε ότι αμέσως μετά τη γέννηση των κουταβιών συγκεντρώνονται όλα μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκυλιά από τη φύση τους αρέσκονται να κοιμούνται σε μεγάλες ομάδες ή αγέλες, σε μεγάλους κύκλους. Με αυτόν τον τρόπο τα κουτάβια αισθάνονται πιο σίγουρα και άνετα. Καθώς μεγαλώνουν, θα επιμείνουν σε αυτή την τακτική που τα κρατάει ζεστά και άνετα μαζί σας.
Τα σκυλιά θέλουν επίσης να κοιμούνται δίπλα σας επειδή σας αγαπούν και θέλουν να αισθάνονται μέλη της οικογένειας. Το να κοιμούνται μαζί σας δείχνει επίσης την αφοσίωση, την εμπιστοσύνη και την προθυμία τους να σας προστατεύσουν.
Αλλά αν δεν θέλετε να κοιμούνται μαζί σας όλη τη νύχτα, μην ανησυχείτε – και πάλι θα σας αγαπούν. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπούν ή ότι δεν σας βλέπουν ως αφέντη τους. Ίσως το κρεβάτι σας να είναι πολύ μαλακό για τον σκύλο σας και να μην έχει την υποστήριξη που αναζητά.
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει προσωπικός λόγος για τον οποίο δεν θέλει να κοιμάται μαζί σας.
Μελέτες δείχνουν ότι οι μισοί ιδιοκτήτες επιτρέπουν στο σκύλο τους να κοιμάται μαζί τους και οι άλλοι μισοί όχι. Σε ορισμένες ράτσες σκύλων αρέσει να κοιμούνται μαζί περισσότερο από άλλες. Τα ριτρίβερ, τα κόλεϊ και τα αγγλικά μπουλντόγκ, για παράδειγμα, αρέσκονται περισσότερο στην αγκαλιά από άλλες φυλές.

ύπνος σκύλου

Ενθαρρυντική συμπεριφορά

Είναι ασφαλές να πούμε ότι τα περισσότερα σκυλιά δεν χρειάζονται ενθάρρυνση για να ανέβουν στο κρεβάτι ή να ξαπλώσουν δίπλα σας. Αν ο ύπνος δίπλα στον σκύλο σας είναι σημαντικός για εσάς, μάθετε γιατί δεν θέλει να κοιμηθεί μαζί σας. Μπορεί να φταίει το μέγεθος ή το στρώμα. Αν καταστήσετε σαφές ότι δεν θέλετε να κοιμάστε μαζί, ο σκύλος σας θα κάνει το κρεβάτι απαγορευτικό.
Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το σκύλο σας να κοιμάται μαζί σας είναι να δοκιμάσετε πρώτα να τον αφήσετε να κοιμηθεί στο δωμάτιο. Στη συνέχεια, δώστε του μια λιχουδιά για να τον ενθαρρύνετε να το κάνει. Το κυριότερο είναι να καταλάβει ο σκύλος σας ότι ο ύπνος και το ξύπνημα στο κρεβάτι είναι κάτι θετικό. Μπορείτε να τον ταΐζετε δίπλα στο κρεβάτι του ή να βάζετε τα αγαπημένα του παιχνίδια δίπλα του.
Ωστόσο, δεν συνιστάται να παίζετε με το σκύλο σας στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί. Αν κατά τη διάρκεια του ύπνου ο σκύλος σας σας παρακαλάει να “παίξετε κι άλλο!” ή σας γαβγίζει ενώ κοιμάστε. Αν ο σκύλος σας είναι μικρός, βάλτε του ένα μικρό σκαμνί για να σκαρφαλώνει πάνω του.
Όσο κι αν τον ενθαρρύνετε, μπορεί να μην θέλει να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι μαζί σας. Να θυμάστε ότι τα κουτάβια έχουν το δικό τους χώρο και τα δικά τους όρια. Αν ο σκύλος σας δεν θέλει και έχετε δοκιμάσει τα πάντα, μην επιμείνετε άλλο.

Πώς απογαλακτίζετε το σκύλο σας από το κρεβάτι;

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να θέλετε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά από το να συμβεί στο σκύλο σας. Ίσως ο σκύλος σας καταλαμβάνει πολύ χώρο ή κοιμάται ανήσυχος, εμποδίζοντάς σας να κοιμηθείτε ήρεμα και άνετα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, να είστε συνεπείς στη διδασκαλία του σκύλου σας να μην κοιμάται στο κρεβάτι σας. Αποφασίστε σταθερά αν ο σκύλος σας επιτρέπεται να κοιμάται στο κρεβάτι σας, αντί να τον αποθαρρύνετε τη μία νύχτα και να τον ενθαρρύνετε την επόμενη. Αν έχετε ένα άνετο και ζεστό κρεβάτι, ο σκύλος σας δεν θα το προτιμήσει.

Άλλες εκτιμήσεις

Αν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να κοιμάται στο κρεβάτι σας και ξαφνικά σταματήσει, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Παρακολουθήστε όμως προσεκτικά τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Αν παρατηρήσετε άλλα σημάδια σωματικού πόνου ή δυσφορίας, όπως έλλειψη όρεξης, συνιστάται να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
Αν όλα φαίνονται εντάξει με την πρώτη ματιά, ίσως πρόκειται απλώς για μια αλλαγή προτίμησης. Μπορεί να μην τους αρέσουν ορισμένες μυρωδιές, μπορεί να μην κρυώνουν ή να μην αισθάνονται άνετα. Αν δεν κοιμούνται μαζί σας, δεν σημαίνει ότι δεν σας συμπαθούν.

Τα κουτάβια έχουν συνηθίσει να κουλουριάζονται και να κοιμούνται μαζί. Είναι ένα ένστικτο που συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση. Τα σκυλιά που μεγαλώνουν από τους ιδιοκτήτες τους μπορεί είτε να υιοθετήσουν είτε να απορρίψουν τη συνήθεια αυτή. Είναι σημαντικό να σέβεστε τα όρια του σκύλου σας και να αποδέχεστε τις προτιμήσεις του.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr