Γιατί οι γάτες μαζεύουν τα πόδια τους κάτω από το σώμα τους; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Χρήσιμα

Έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να βάζει τα πόδια της κάτω από το σώμα της, ώστε να εξαφανίζονται εντελώς από το οπτικό πεδίο; Το να κρύβουν τις πατούσες τους οι γάτες είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που δεν το κάνουν όλες οι γάτες. Αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε μια γάτα που βάζει τις πατούσες της, μπορεί να αναρωτιέστε τι σημαίνει όταν η γατούλα σας παίρνει αυτή τη χαριτωμένη στάση.
Τι είναι το τέντωμα των ποδιών στις γάτες;

Τις περισσότερες φορές, όταν βλέπετε μια γάτα να βάζει τις πατούσες της κάτω από το σώμα της, τυλίγει επίσης την ουρά της σφιχτά γύρω ή κάτω από το σώμα της, κρύβοντάς την από το οπτικό πεδίο. Αυτή η στάση κάνει τη γάτα να μοιάζει λίγο με μια κότα που κάθεται πάνω σε αυγά, ή όπως μερικοί άνθρωποι αρέσκονται να λένε, με μια φρατζόλα ψωμί (μια “φρατζόλα γάτας”, αν θέλετε).

Οι γάτες δεν κρύβουν πάντα τις πατούσες τους, αλλά όταν το κάνουν είναι ένα αξιολάτρευτο θέαμα. Οι ειδικοί λένε ότι είναι ένα σημάδι ότι η γάτα σας αισθάνεται άνετα και ικανοποιημένη ή -ενδεχομένως- κρυώνει.


Γιατί οι γάτες κρύβουν τις πατούσες τους;

Μερικές φορές οι γάτες κρύβουν τις πατούσες τους όταν ξεκουράζονται και αισθάνονται εξαιρετικά άνετα και χαλαρά. Όπως ένας άνθρωπος μπορεί να στηρίξει τα πόδια του ενώ διαβάζει ένα αγαπημένο του βιβλίο ή βλέπει μια ταινία, έτσι και οι χαλαρές γάτες μερικές φορές βάζουν τα πόδια τους κάτω από το σώμα τους.

Τις περισσότερες φορές, οι γάτες βρίσκονται σε εγρήγορση. Όπως ένας μαφιόζος που δεν κάθεται ποτέ με την πλάτη στην πόρτα, έτσι και οι γάτες είναι πάντα άγρυπνες και προσεκτικές για τυχόν απειλές ή κινδύνους που βρίσκονται κοντά τους. Η αντίδραση μάχης ή φυγής υπάρχει στις οικόσιτες γάτες μας, ακόμη και αν μέσα στα σπίτια μας παραμονεύουν σχετικά λίγοι κίνδυνοι σε σύγκριση με την ύπαιθρο.

Για το λόγο αυτό, οι γάτες ακούνε πάντα με τα εξαιρετικά ευαίσθητα αυτιά τους, τα οποία κινούνται προς τα εδώ και προς τα εκεί, σαν μικρά δορυφορικά πιάτα. Οι γάτες παρακολουθούν επίσης το περιβάλλον τους με τα εξαιρετικά μάτια τους, τα οποία μπορούν να αντιληφθούν την παραμικρή κίνηση. Οι γάτες χρησιμοποιούν ακόμη και την όσφρησή τους για να καταλάβουν αν κάποιος γνωστός έχει μπει στο δωμάτιο, είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για ζώο.

Αν μια γάτα δεν είναι εντελώς ήρεμη για οποιονδήποτε λόγο, θέλει να μπορεί να αναλάβει αμέσως δράση αν ακούσει ή δει κάτι ύποπτο. Ακόμη και αν μια γάτα ξεκουράζεται, συνήθως κρατάει τα πόδια της σε μια θέση που της επιτρέπει να πηδήξει σε μια στιγμή και να φύγει ή να κάνει μια επιθετική κίνηση προς μια αντιληπτή απειλή.

Επιπλέον, οι γάτες χρησιμοποιούν τις πατούσες τους -με τα νύχια τους- ως όπλα. Εάν μια γάτα καταχωνιάσει τα όπλα της κάτω από το σώμα της, δεν μπορεί να χτυπήσει γρήγορα τα νύχια της εναντίον ενός επιτιθέμενου. Έτσι, μια γάτα που δεν είναι απόλυτα σίγουρη για την ασφάλεια και την ευημερία της δεν θα έβαζε ποτέ τις πατούσες της κάτω από το σώμα της.

Τελικά, μια γάτα ξαπλωμένη με τα πόδια της κάτω από το σώμα της βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση. Τα μέσα διαφυγής της γάτας, καθώς και τα μέσα άμυνας της, είναι παγιδευμένα κάτω από το βάρος του σώματός της. Αυτό σημαίνει ότι αν δείτε τη γάτα σας να βάζει τις πατούσες της, ξέρετε ότι η γάτα σας αισθάνεται περίπου όσο πιο ασφαλής και σίγουρη μπορεί να αισθάνεται μια γάτα και ότι χαλαρώνει ευτυχισμένη.

Ένας άλλος λόγος είναι η ζεστασιά

Έχετε νιώσει ποτέ τόσο κρύο που τραβήξατε τα χέρια σας μέσα στα μανίκια του μπουφάν σας για να τα ζεστάνετε; Οι γάτες δεν φορούν ρούχα (καλά, οι περισσότερες γάτες δεν φορούν), αλλά έχουν επίσης έναν τρόπο να ζεσταίνουν τα κρύα πατουσάκια τους – βάζοντάς τα κάτω από το σώμα τους. Όπως μια κότα κρατάει τα αυγά της ζεστά κάτω από το ζεστό της σώμα, έτσι και μια γάτα μπορεί να ζεστάνει τις πατούσες της κάτω από το ζεστό, γούνινο κάτω μέρος της.

Το να κρύβουν τα πόδια τους είναι μια αρκετά αθώα συμπεριφορά. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, είναι απίστευτα αξιολάτρευτη! Εάν βλέπετε τη γάτα σας να βάζει τα πόδια της περισσότερο το χειμώνα, η γάτα σας μπορεί να αισθάνεται κρυάδα. Αν είναι έτσι, μπορείτε να προσφέρετε μια ζεστή, χνουδωτή κουβέρτα ή ένα άνετο κρεβάτι για κατοικίδια ή να ανεβάσετε τον θερμοστάτη έναν ή δύο βαθμούς για να βοηθήσετε να διατηρηθούν οι πατούσες της γατούλας σας άνετες. Αν έχετε μια πολύ κοντότριχη γάτα ή μια άτριχη γάτα, μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε ένα πουλόβερ γάτας ή πιτζάμες γατούλας για να κρατήσετε τη γάτα σας άνετη. Πάντα να συζητάτε με τον κτηνίατρό σας πριν βάλετε στο κατοικίδιό σας ρούχα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top