Γιατί οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους; – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Χρήσιμα

Οι περισσότερες γάτες είναι περιποιητικές και ξοδεύουν έως και το 50% του χρόνου τους για να επιδοθούν σε κάποια μορφή περιποίησης. Ωστόσο, η περιποίηση μαθαίνεται με την αντιγραφής της γάτας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα γατάκια μαθαίνουν να γλείφουν τον εαυτό τους σε πολύ νεαρή ηλικία και το κάνουν μέχρι να απογαλακτιστούν.

Κατανόηση του γιατί οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους

Η περιποίηση κάνει περισσότερα από το να διατηρεί τη γάτα σε καλή κατάσταση. Η δραστηριότητα αυτή διατηρεί υγιές δέρμα διεγείροντας την παραγωγή σμήγματος, μιας λιπαρής έκκρισης που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στη βάση κάθε τρίχας. Το γλείψιμο απλώνει το σμήγμα στο τρίχωμα για να λιπαίνει και να προστατεύει το τρίχωμα και να το κάνει να λάμπει. Αφαιρεί επίσης τις χαλαρές τρίχες και απομακρύνει τη βρωμιά και τα παράσιτα, όπως οι ψύλλοι.

Η περιποίηση είναι επίσης ένα βαρόμετρο για την υγεία των αιλουροειδών. Μια ατημέλητη εμφάνιση μπορεί να σηματοδοτεί ασθένεια σε μια γάτα, ενώ οι ηλικιωμένες γάτες με αρθρίτιδα ή οι παχύσαρκες γάτες μπορεί να μην είναι σε θέση να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Συναισθηματικές ή σωματικές ασθένειες μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν υπερβολική συμπεριφορά περιποίησης, όπως το γλείψιμο μιας συγκεκριμένης περιοχής φαλακρής, είτε λόγω πόνου είτε λόγω άγχους. Αν η ηλικιωμένη ή άρρωστη γατούλα σας δεν περιποιείται τακτικά, το απαλό βούρτσισμα του τριχώματός της μπορεί να τη βοηθήσει να νιώσει λίγο καλύτερα, καθώς και να αποτρέψει την επώδυνη τριχοφυΐα. Εάν υπάρχουν ήδη κόμποι, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία για την αφαίρεσή τους, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς στο δέρμα της γάτας.

Τέλος, οι γάτες δεν μπορούν να ιδρώσουν για να δροσιστούν και βασίζονται στην εξάτμιση του σάλιου που απλώνεται στο τρίχωμα μέσω του καλλωπισμού για να διατηρούνται δροσερές. Ενώ οι σκύλοι λαχανιάζουν για να δροσιστούν, μια γάτα που λαχανιάζει (αναπνοή με ανοιχτό στόμα) είναι πολύ ανησυχητικό και θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο.

Πώς περιποιούνται οι γάτες τον εαυτό τους

Κάθε γάτα έχει το δικό της τελετουργικό περιποίησης. Κάποιες γλείφουν πρώτα το πηγούνι, και τα μουστάκια, ακολουθούμενες από κάθε ώμο και μπροστινό πόδι. Στη συνέχεια πλένει και τις δύο πλευρές και τα πίσω πόδια, τα γεννητικά όργανα και μετά την ουρά της.

Η γάτα χρησιμοποιεί το μπροστινό πόδι για να τρίψει το πρόσωπο, το κεφάλι και τα αυτιά και ξαναβρέχει το πόδι της γλείφοντας το. Αλλάζει τα πόδια της ανάλογα με το ποια πλευρά πλένει.

Στη συνέχεια, μπορεί να ξύσει με τα πίσω νύχια για να καθαρίσει και να περιποιηθεί το λαιμό και τα αυτιά. Μασουλάει τα πίσω νύχια για να τα διατηρεί περιποιημένα.

Η γλώσσα της γάτας έχει πολυάριθμες ακίδες ή θηλές που κάνουν την επιφάνεια της γλώσσας τραχιά. Μπορεί να το παρατηρήσετε αυτό όταν μια γάτα γλείφει το δέρμα σας και το αισθάνεστε σαν γυαλόχαρτο. Αυτές οι θηλές βοηθούν στο να πιάσουν το τρίχωμα και να το χτενίσουν, κάνοντας την περιποίηση ακόμα πιο αποτελεσματική.

Αμοιβαία περιποίηση

Η αμοιβαία περιποίηση εκφράζει τη φιλική σχέση μεταξύ των γατών. Βοηθάει επίσης τις γάτες να λάβουν προσοχή στην περιποίηση των δυσπρόσιτων περιοχών του σώματος, συνήθως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στις περιοχές του λαιμού.

Ωστόσο, ο αμοιβαίος καλλωπισμός είναι περισσότερο κοινωνική δραστηριότητα παρά υγιεινή. Η περιποίηση μιας άλλης γάτας εκφράζει άνεση, συντροφικότητα, ακόμα και αγάπη. Οι γάτες που περιποιούνται το τρίχωμα του ιδιοκτήτη τους, γλείφουν το χέρι σας και δέχονται το χάιδεμα του ιδιοκτήτη, στην πραγματικότητα επιδίδονται σε αμοιβαία περιποίηση που εκφράζει εμπιστοσύνη και στοργή.

Οι γάτες χρησιμοποιούν επίσης την περιποίηση για να νιώσουν καλύτερα συναισθηματικά

Οι γάτες χρησιμοποιούν την περιποίηση για να νιώσουν καλύτερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά. Η γατούλα σας μπορεί ξαφνικά να περιποιείται τον εαυτό της όταν αισθάνεται φόβο, για να εκτονώσει την ένταση ή όταν δεν είναι σίγουρη για το πώς να αντιδράσει σε μια κατάσταση.

Για παράδειγμα, μια γάτα που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα επιθετικό ζώο μπορεί (αντί να τρέξει) να αρχίσει ξαφνικά να περιποιείται μανιωδώς. Ή ίσως η γάτα σας εκτιμά λανθασμένα ένα άλμα και πέφτει και στη συνέχεια αρχίζει να περιποιείται μανιωδώς σαν να ντρέπεται. Σε αυτή την περίπτωση, η περιποίηση χρησιμεύει ως μηχανισμός αυτοϊκανοποίησης (γατίσιο μασάζ).

Οι συμπεριφοριστές των ζώων πιστεύουν ότι η αυτο-περιποίηση ως τέτοιου είδους συμπεριφορά  βοηθά τη γάτα να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση. Ίσως η αίσθηση του αγγίγματος έχει άμεση επίδραση στη χημεία του εγκεφάλου ή σε νευρολογικά ερεθίσματα που κάνουν τη στενοχωρημένη γάτα να αισθάνεται καλύτερα. Με άλλα λόγια, η αυτο-περιποίηση μπορεί να είναι αυτο-καταπραϋντική. Ή ίσως είναι απλώς ένας ασυνείδητος τρόπος της γάτας να αποσπάσει την προσοχή της, όπως μερικοί άνθρωποι δαγκώνουν τα νύχια τους για να εκτονώσουν την ένταση.

Κάποια περιποίηση εκτόνωσης είναι απολύτως φυσιολογική για τις γάτες. Αλλά αν η γάτα σας γίνει εμμονική με την περιποίηση, ώστε να παρεμποδίζει άλλη φυσιολογική συμπεριφορά ή να προκαλεί σωματική βλάβη (απώλεια τριχών ή τραυματισμό του δέρματος, για παράδειγμα), ζητήστε τη συμβουλή κτηνιάτρου.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top