Γιατί τα σκυλιά φοβούνται τις αστραπές; Απαντήσεις και οδηγός επιβίωσης

by Δήμητρα Τουρλίδα

Η φοβία των σκυλιών απέναντι στις αστραπές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλούς τετράποδους φίλους μας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό άγχος και αναστάτωση στα ζώα. Αν και η ακριβής αιτία γιατί τα σκυλιά φοβούνται τις αστραπές δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί πλήρως, υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις. Ένας από τους λόγους είναι η υπερευαισθησία του ακοής τους, καθώς τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν ήχους που είναι αόρατοι για εμάς. Οι αστραπές συνοδεύονται συνήθως από ένα δυνατό ηλεκτρικό θόρυβο, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός και τρομακτικός για τα σκυλιά. Επιπλέον, η φοβία μπορεί να έχει εκτιναχθεί από προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες που συνδέονται με καταιγίδες. Για να βοηθήσετε ένα σκυλί που φοβάται τις αστραπές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές αποσαφήνισης, ψυχολογική υποστήριξη και θετική ενίσχυση για να μειώσετε το άγχος του.

Γιατί ο σκύλος μου φοβάτε τις αστραπές;

Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τόσο πολύ τη βροντή και πώς μπορώ να τον κάνω να φοβάται λιγότερο; Πολλοί σκύλοι φοβούνται τη βροντή απλώς επειδή δεν καταλαβαίνουν τι είναι. Τα σκυλιά ακούν αυτόν τον δυνατό θόρυβο και τον αντιλαμβάνονται ως κάτι απειλητικό.

Μερικά σκυλιά προσπαθούν να πάνε κάτω από τραπέζια, σε μπανιέρες ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια. Δεν πειράζει να τους επιτρέψετε να το κάνουν αυτό.

Η σωστή ισορροπία

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην προσπαθείτε να ηρεμήσετε υπερβολικά το κατοικίδιό σας. Κάτι τέτοιο μπορεί στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει το φόβο του, αν αισθανθεί οποιαδήποτε ανασφάλεια στη φωνή σας.

Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, προσπαθήστε να παρέχετε θόρυβο υποβάθρου για τα σκυλιά σας, όπως τηλεόραση ή ραδιόφωνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να πνίξει κάπως το θόρυβο της βροντής. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αποσπάσετε το μυαλό του σκύλου σας από την καταιγίδα παίζοντας μαζί του.

Υπάρχουν ορισμένα σκυλιά που χρειάζονται καταστολή όταν υπάρχει καταιγίδα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να σας συνταγογραφήσει κάτι για να ηρεμήσει ο σκύλος σας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr