«Τα τυφλά σκυλιά έχουν κατάθλιψη και δεν κάνουν τίποτα»: Μύθοι και αλήθειες για τους τυφλούς σκύλους

by Δήμητρα Τουρλίδα

Τα τυφλά σκυλιά βλέπουν με την καρδιά τους. Όλοι το έχουμε ακούσει, αλλά τι σημαίνει αυτό; Κοιτάζω το νεότερο ανάδοχό μου – ένα φοβισμένο και τελείως τυφλό ηλικιωμένο μείγμα Yorkshire Terrier από ένα από τα πιο πολυσύχναστα καταφύγια της χώρας. Καθώς ξεπλένω απαλά τα σωματικά και συναισθηματικά σημάδια από το σώμα και το μυαλό του, μια διαδικασία που μπορεί να μην τελειώσει ποτέ εντελώς, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με βλέπει εξίσου καθαρά, ίσως και περισσότερο, από κάθε σκύλο με όραση. Μπορεί να μην βλέπει το πρόσωπό μου, αλλά μπορεί να διαβάσει την καρδιά μου.

Ποιοι είναι μερικοί από τους μύθους για τους τυφλούς σκύλους και ποια είναι η πραγματική ιστορία;

Μύθος: Τα τυφλά σκυλιά δεν μπορούν να υιοθετηθούν.

Πραγματικότητα: Ένας τυφλός σκύλος είναι πρώτα απ’ όλα σκύλος! Μπορεί να είναι πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός, πολύ σκληρός ή πολύ χαλαρός, πολύ ανεξάρτητος ή πολύ στοργικός, αλλά πρώτα είναι σκύλος και μετά τυφλός. Η τύφλωσή του δεν τον καθιστά μη υιοθετήσιμο. Οι τυφλοί σκύλοι είναι ιδιαίτερα υιοθετήσιμοι και είναι εξίσου γλυκοί, φιλικοί, στοργικοί και ευγενικοί, όπως και οι σκύλοι με όραση.

Μύθος: Τα τυφλά σκυλιά είναι ιδιαίτερα συντηρητικά.

Πραγματικότητα: Οι τυφλοί σκύλοι δεν απαιτούν εξαιρετικές ποσότητες φροντίδας, ούτε είναι δύσκολοι στη φροντίδα τους, εκτός αν υπάρχει κάποιο ιατρικό ή συμπεριφορικό πρόβλημα που είναι ανεξάρτητο από την τύφλωσή τους. Κατά πάσα πιθανότητα δεν απαιτούν περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια από ό,τι ένας σκύλος με όραση.

Μύθος: Οι τυφλοί σκύλοι είναι αβοήθητοι και η εκπαίδευση ενός τυφλού σκύλου είναι πιο δύσκολη.

Πραγματικότητα: Οι τυφλοί σκύλοι είναι απολύτως εκπαιδεύσιμοι. Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η όραση δεν είναι η πρωταρχική αίσθηση στους σκύλους. Μπορεί να είναι για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τους σκύλους! Το γεγονός είναι ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται βλέποντα μάτια για να ζήσουν μια φυσιολογική, υγιή και διασκεδαστική ζωή. Οι τυφλοί σκύλοι μπορούν ακόμη και να συμμετέχουν σε εκπαίδευση!

Μύθος: Οι τυφλοί και οι τυφλοί και κωφοί σκύλοι δεν μπορούν να απολαύσουν τη ζωή, οπότε είναι ανθρωπιστικό να τους θανατώσουμε.

Πραγματικότητα: Αν μπορούν να μυρίσουν, να γευτούν, να ακούσουν τη φωνή σας να μιλάει και να νιώσουν ότι τα χαϊδεύετε, απολαμβάνουν τη ζωή. Απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα που απολαμβάνουν και τα βλέποντα σκυλιά: βόλτες, τρίψιμο της κοιλιάς, γεύμα, παιχνίδι και πολλά άλλα!

Μύθος: Δεν μπορείτε να μετακινήσετε τα έπιπλα. Πέφτουν συνέχεια πάνω σε πράγματα και τα αντικείμενα σπάνε συνέχεια.

Πραγματικότητα: Οι τυφλοί σκύλοι χαρτογραφούν τους χώρους τους αρκετά γρήγορα, μερικές φορές σε μία μόνο ημέρα. Μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, να τρέχουν στην αυλή, ακόμα και να πηδούν πάνω στα έπιπλα για να βρουν το καλύτερο μέρος για να κοιμηθούν! Φυσικά, οι σκάλες και άλλες περιοχές όπου μπορεί να τραυματιστούν θα πρέπει να είναι περιφραγμένες.

Μύθος: Τα τυφλά σκυλιά είναι βαρετά και απλά κάθονται επειδή δεν μπορούν να δουν για να τρέξουν και να παίξουν. Δεν θα παίξουν με τα παιχνίδια επειδή δεν μπορούν να τα δουν.

Πραγματικότητα: Τα τυφλά σκυλιά τρέχουν και παίζουν εξίσου με τα βλέποντα σκυλιά. Υπάρχουν επίσης αρωματικά παιχνίδια ή παιχνίδια που κουδουνίζουν, ώστε να μπορούν να απολαύσουν και αυτά ένα υπέροχο παιχνίδι “φέρε”! Έχουμε δει τυφλούς σκύλους να κλέβουν παιχνίδια από βλέποντες σκύλους, και να εφευρίσκουν ακόμη και παιχνίδια (να πετούν ένα παιχνίδι σε όλο το δωμάτιο και να το μυρίζουν!)

Μύθος: Τα τυφλά σκυλιά έχουν κατάθλιψη και δεν κάνουν τίποτα.

Πραγματικότητα: Οι τυφλοί σκύλοι απολαμβάνουν τις βόλτες, την έξοδο και τις βόλτες με το αυτοκίνητο! Ακριβώς όπως και οι σκύλοι με όραση, τους αρέσει να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους και άλλους σκύλους. Και όπως κάθε άλλος σκύλος, θα γίνουν ο καλύτερος φίλος σας! Οι τυφλοί σκύλοι επωφελούνται επίσης πολύ από τη συμβίωση με άλλους σκύλους που βλέπουν. Χρησιμοποιούν το σύντροφό τους ως οδηγό για να βρίσκουν το δρόμο τους και αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί μεταξύ τους.

Μύθος: Τα τυφλά κατοικίδια δεν είναι πλέον φύλακες του σπιτιού.

Πραγματικότητα: Εξακολουθούν να γνωρίζουν πότε ο ταχυδρόμος ή οποιοσδήποτε άλλος βρίσκεται στην πόρτα και μπορούν να σας το γνωστοποιήσουν. Στην πραγματικότητα, έχω βλέποντες και τυφλούς σκύλους στο σπίτι μου και ο τυφλός σκύλος μου είναι ο μόνος που με ειδοποιεί για τους ξένους που βρίσκονται κοντά.

Μύθος: Τα τυφλά σκυλιά κοστίζουν περισσότερο ή/και τα τυφλά σκυλιά δεν είναι υγιή.

Πραγματικότητα: Ορισμένα τυφλά σκυλιά μπορεί να κοστίζουν περισσότερο επειδή μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ματιών ή οφθαλμικές σταγόνες, αλλά πολλά σκυλιά, τυφλά ή μη, έχουν κάτι για το οποίο τελικά θα χρειαστούν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Οι τυφλοί σκύλοι, όπως και οι βλέποντες σκύλοι, διατρέχουν το φάσμα των προβλημάτων υγείας.

Τα τυφλά κατοικίδια ζώα είναι πραγματικά ακριβώς όπως τα αντίστοιχα με όραση!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr