Γλαύκωμα στα μάτια του σκύλου – Αιτίες, συμπτώματα & θεραπεία- Χρήσιμες πληροφορίες

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που προκαλεί πόνο και τύφλωση ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης μέσα στο μάτι. Αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς μας και συχνά οδηγεί σε χρόνια θεραπεία ή χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου ματιού. Τα πρώιμα σημάδια του γλαυκώματος μπορεί να μην τα προσέξετε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε. Όπως και με άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα, η άμεση κτηνιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Τι είναι το γλαύκωμα στους σκύλους;

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που οδηγεί σε αυξημένη πίεση εντός του οφθαλμού. Το γλαύκωμα μπορεί να είναι κληρονομικό ή να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα άλλης οφθαλμικής νόσου. Ενώ υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες γλαυκώματος στους σκύλους, όλες μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο και τύφλωση.

Το γλαύκωμα αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, καθώς η τύφλωση θα επέλθει γρήγορα χωρίς θεραπεία. Το γλαύκωμα σε κουτάβια μπορεί να εμφανιστεί, αλλά είναι πιο συχνό σε σκύλους μέσης ηλικίας. Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, το γλαύκωμα μπορεί να απαιτεί ισόβια θεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αφαίρεση του ματιού.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα μάτια των σκύλων περιέχουν ένα διαυγές υγρό που ονομάζεται υδατοειδές υγρό. Αυτό το υγρό παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στις δομές του ματιού. Το υδατοειδές υγρό κυκλοφορεί συνεχώς στο μάτι. Αφού παρέχει θρεπτικά συστατικά, βρίσκεται μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως η γωνία του προσθίου θαλάμου.

Σε ένα υγιές μάτι, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της αποστράγγισης του υδατοειδούς υγρού. Εάν η αποστράγγιση αυτού του υγρού δεν μπορεί να συμβαδίσει με την παραγωγή, η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται και αναπτύσσεται γλαύκωμα.

Η τύφλωση επέρχεται λόγω βλάβης του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου από αυτή την αυξημένη πίεση. Όταν η ΕΟΠ είναι αυξημένη μακροπρόθεσμα, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη τύφλωση. Επομένως, η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία είναι ουσιώδους σημασίας για τη διαχείριση του γλαυκώματος.

Τύποι γλαυκώματος στους σκύλους

Το γλαύκωμα προκαλείται από πρόβλημα στην αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού που οδηγεί σε αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση στο μάτι. Τα αίτια του γλαυκώματος μπορούν να ταξινομηθούν ως πρωτογενή ή δευτερογενή.

Το πρωτογενές γλαύκωμα εμφανίζεται σε ένα κατά τα άλλα “υγιές μάτι”
Το δευτεροπαθές γλαύκωμα προκαλείται από άλλη ασθένεια στο μάτι.

Τέλος, όταν το γλαύκωμα διαγιγνώσκεται, μπορεί να είναι είτε οξύ (εμφανίζεται εντός των τελευταίων 12-24 ωρών) είτε χρόνιο (η ΕΟΠ είναι αυξημένη για αρκετές ημέρες ή και περισσότερο). Οι σκύλοι με χρόνιο γλαύκωμα είναι απίθανο να ανακτήσουν την όρασή τους.

Αυτές οι ταξινομήσεις του γλαυκώματος μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε συνδυασμό και βοηθούν τον κτηνίατρό σας να καθορίσει τις καλύτερες συστάσεις θεραπείας και πρόγνωσης για το κουτάβι σας.

Τι προκαλεί γλαύκωμα στους σκύλους;

Πρωτοπαθές γλαύκωμα

Το πρωτοπαθές γλαύκωμα προκαλείται από κληρονομικές ανωμαλίες της γωνίας γωνία του προσθίου θαλάμου. Καθώς πρόκειται για γενετική πάθηση, είναι πιο συχνή σε καθαρόαιμους σκύλους. Ορισμένες φυλές σκύλων προσβάλλονται συχνότερα, συμπεριλαμβανομένων των Cocker Spaniel, Beagle, Basset, Akita, Chow Chow, Samoyed, Bouvier de Flandres, Shih Tzu και Chinese Shar Pei. Τελικά, θα προσβληθούν και τα δύο μάτια, αν και μπορεί να μεσολαβήσουν χρόνια.
Πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (POGA)

Το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι μια κληρονομική πάθηση που προκαλεί σταδιακή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και αργή απώλεια της όρασης με την πάροδο του χρόνου (μήνες έως χρόνια).
Πρωτοπαθές γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Οι σκύλοι με αυτόν τον κληρονομικό παράγοντα κινδύνου είναι πιθανό να αναπτύξουν γλαύκωμα κλειστής γωνίας στο μέλλον. Αυτοί οι σκύλοι μπορούν να εντοπιστούν με εξέταση DNA και θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Όταν εμφανίζεται γλαύκωμα, αυτό συμβαίνει ξαφνικά.
Δευτεροπαθές γλαύκωμα

Το δευτεροπαθές γλαύκωμα εμφανίζεται λόγω άλλης νόσου στο μάτι. Είναι πιο συχνό στους σκύλους από το πρωτοπαθές γλαύκωμα και μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Τα συνήθη υποκείμενα αίτια περιλαμβάνουν:

Οφθαλμοπάθεια: Η φλεγμονή του εσωτερικού του ματιού (ραγοειδίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε ουλώδη ιστό ή συντρίμμια που εμποδίζουν τη γωνία αποστράγγισης. Η ραγοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί λόγω ποικίλων υποκείμενων αιτιών, όπως λοιμώξεις, ανοσοδιαμεσολαβούμενη νόσος, διαβήτης, καρκίνος κ.λπ.
Εξάρθρωση φακού: Ο φακός κανονικά βρίσκεται πίσω από την ίριδα. Εάν μετατοπιστεί, μπορεί να φράξει φυσικά τη γωνία αποστράγγισης.
Όγκοι: Οι όγκοι στο μάτι μπορούν επίσης να μπλοκάρουν φυσικά τη γωνία αποστράγγισης.
Καταρράκτης: Ο καταρράκτης επηρεάζει τον φακό του ματιού και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και συντρίμμια που παρεμποδίζουν την αποστράγγιση.
Ενδοφθάλμια αιμορραγία: Ένας θρόμβος αίματος μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την αποστράγγιση.

Συμπτώματα γλαυκώματος σε σκύλους

Τα συμπτώματα του γλαυκώματος μπορεί να είναι οξέα ή να αναπτύσσονται πιο αργά με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν έως ότου η νόσος έχει προχωρήσει σημαντικά.

  • Πόνος στα μάτια: Το σκυλί σας μπορεί να αλληθωρίζει, να τρίβει / να πατάει το πρόσωπό του, να αποφεύγει το άγγιγμα και να αποφεύγει το φως.
  • Πρήξιμο ή διόγκωση του ματιού
  • Διαυγές έκκριμα από το μάτι
  • Ερυθρότητα του σκληρού χιτώνα (λευκό του ματιού) ή κατακόκκινο μάτι
  • Γαλάζια, θολή ή θολή εμφάνιση του ματιού
  • Τυφλότητα ή μειωμένη όραση: προσκρούετε σε πράγματα, περπατάτε αργά κ.λπ.
  • Αλλαγές στο μέγεθος της κόρης του ματιού και στην απόκριση στο φως
  • Συστηματικά συμπτώματα όπως μειωμένη όρεξη και λήθαργος

Πώς να διαγνώσετε το γλαύκωμα στους σκύλους

Ο κτηνίατρός σας θα διαγνώσει το γλαύκωμα με βάση το ιστορικό, τη φυσική εξέταση, την οφθαλμολογική εξέταση και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε κτηνιατρικό οφθαλμίατρο για να σας βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Τονομέτρηση: Η ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να μετρηθεί με ένα εργαλείο που είναι γνωστό ως τοόμετρο. Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα εφαρμόσει αναισθητικές σταγόνες στα μάτια και στη συνέχεια θα αγγίξει απαλά την επιφάνεια του ματιού πολλές φορές με ένα τονωτικό στυλό. Υπάρχουν επίσης άλλοι τύποι τονομέτρων που δεν αγγίζουν το μάτι για να μετρήσουν την πίεση. Ο κτηνίατρός σας θα μετρήσει και θα συγκρίνει τις πιέσεις και στα δύο μάτια. Το φυσιολογικό εύρος της ΔΟΠ είναι 15-25 mmHg. Εάν η ΔΑΠ είναι αυξημένη είναι ενδεικτικό γλαυκώματος. Επιπλέον, μια διαφορά άνω των 10 mmHG στη ΔΑΠ μεταξύ των δύο ματιών μπορεί επίσης να υποδεικνύει γλαύκωμα. Η ΔΑΠ μπορεί να είναι μειωμένη σε οφθαλμικές παθήσεις όπως η ραγοειδίτιδα.
Γωνιοσκόπηση: Ο οφθαλμίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν ειδικό φακό για να απεικονίσει την ιριδοκερατοειδής γωνία.
Άλλα: Ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει άλλους τύπους εξετάσεων, όπως υπερηχογράφημα, για την περαιτέρω αξιολόγηση των οφθαλμών.

Θεραπεία του γλαυκώματος σε σκύλους

Η ενδοφθάλμια πίεση πρέπει να μειωθεί το συντομότερο δυνατό για να μειωθεί ο πόνος και να αποφευχθεί περαιτέρω μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές και χειρουργικές επιλογές. Το δευτερογενές γλαύκωμα απαιτεί επίσης διάγνωση και θεραπεία της υποκείμενης αιτίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση του οφθαλμού μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπευτική αγωγή.

Φάρμακα κατά του πόνου: Τα αναλγητικά είναι ζωτικής σημασίας για τη βοήθεια στη διαχείριση του πόνου που σχετίζεται με αυτή την πάθηση.
Φάρμακα για τη μείωση της ΔΑΠ: Διατίθενται πολλά φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της παραγωγής υγρών και προάγουν την αποστράγγιση για τη μείωση των πιέσεων εντός του οφθαλμού. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν ωσμωτικά διουρητικά, ανάλογα προσταγλανδινών, αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης και  β-αποκλειστές. Πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι τοπικά και πρέπει να εφαρμόζονται στο μάτι δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Ορισμένα είναι φάρμακα από το στόμα. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα ενδέχεται να μην είναι ασφαλή σε σκύλους με συγκεκριμένες υποκείμενες παθήσεις- ως εκ τούτου, η θεραπεία μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο.
Θεραπεία υποκείμενης οφθαλμικής νόσου: Εάν ο σκύλος σας έχει δευτερογενές γλαύκωμα, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την υποκείμενη οφθαλμική νόσο που προκάλεσε το γλαύκωμα.
Μακροπρόθεσμη διαχείριση: Το πρωτοπαθές γλαύκωμα απαιτεί δια βίου θεραπεία για τη διαχείριση των αυξημένων πιέσεων στο μάτι. Ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει συχνές παρακολουθήσεις και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης με βάση τον τύπο και την αιτία του γλαυκώματος του σκύλου σας.
Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει επιτυχώς την υποκείμενη αιτία του δευτερογενούς γλαυκώματος, όπως ο καταρράκτης ή η εξάρθρωση του φακού. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να εκτελέσει εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στη μείωση της ΔΑΠ, συχνά σε συνδυασμό με φάρμακα. Τελικά, πολλοί σκύλοι με γλαύκωμα καταλήγουν να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προσβεβλημένου οφθαλμού. Εάν το μάτι του σκύλου σας είναι τυφλό και επώδυνο, η αφαίρεση είναι η καλύτερη επιλογή.

Φροντίδα τυφλού κατοικίδιου ζώου

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση. Το 40% των σκύλων με γλαύκωμα θα τυφλωθεί στο πάσχον μάτι εντός ενός έτους, ανεξάρτητα από τη θεραπεία. Εάν το τριχωτό μέλος της οικογένειάς σας χάσει την όρασή του λόγω γλαυκώματος, μπορεί ακόμα να έχει μια ευχάριστη και εξαιρετική ποιότητα ζωής. Μπορεί να είναι μια προσαρμογή και για τους δυο σας, αλλά υπάρχουν πολλές συμβουλές για τη φροντίδα ενός τυφλού κατοικίδιου.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr