Γνωρίστε τις μέδουσες: Χρήσιμες πληροφορίες για αυτό το ιδιαίτερο ζώο-Τι λένε οι επιστήμονες

μέδουσα

Οι μέδουσες παρασύρονται από τα ωκεάνια ρεύματα εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ακόμη και πριν από τη γέννηση των δεινοσαύρων στη Γη. Τα πλάσματα που μοιάζουν με μέδουσες αφθονούν σε κρύα και ζεστά ωκεάνια ύδατα, σε βαθιά νερά και κατά μήκος των ακτογραμμών. Όμως, παρά το όνομά τους, οι μέδουσες δεν είναι στην πραγματικότητα ψάρια – είναι ασπόνδυλα, δηλαδή ζώα χωρίς σπονδυλική στήλη.

Νέες έρευνες θεωρούν τη µέδουσα, το αρχαιότερο πολυοργανικό ζώο στον πλανήτη και καταρρίπτουν την επικρατούσα άποψη ότι πρόκειται για έναν οργανισµό χωρίς ιδιαίτερη σηµασία. Παρά τα όσα πίστευαν έως τώρα, οι µέδουσες δεν είναι καθόλου απλά πλάσµατα. Οχι µόνο έχουν ένα κεντρικό νευρικό σύστηµα – κι ας µην τους φαίνεται – αλλά διαθέτουν και εγκέφαλο, σύµφωνα µε κάποιους ειδικούς. Στην πραγµατικότητα, αυτό που συµβαίνει είναι ότι τα κύτταρα του νευρικού συστήµατος είναι διάχυτα σε όλο το σώµα της µέδουσας, σε αντίθεση µε έναν οργανισµό που είµαστε σίγουροι ότι διαθέτει εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη, σηµειώνει ο Σάτερλι.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη µέδουσας σε όλο τον κόσµο

Μία από τις τελευταίες έρευνες για τις µέδουσες δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology» από τον Αντερς Γκαρµ, που µελετά το είδος στο Πανεπιστήµιο της Κοπεγχάγης. Μαζί µε τους συνεργάτες του, περιγράφει το καταπληκτικό οπτικό σύστηµα της µέδουσας, που διαθέτει ένα πλέγµα από 24 µάτια τεσσάρων διαφορετικών τύπων.

Λεπτοµερείς µελέτες των νευρώνων και της δραστηριότητάς τους φανερώνουν «νευρωνική συµπύκνωση», δηλαδή σηµεία όπου οι νευρώνες συναντώνται κι ενώνονται για να σχηµατίσουν διακριτές δοµές, που λαµβάνουν δεδοµένα από τον εξωτερικό κόσµο και τα µεταφράζουν για να εκµαιεύσουν την κατάλληλη αντίδραση της µέδουσας.

«Οι τσούχτρες κάνουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι νοµίζουν οι άνθρωποι, κι αν διαβάσετε κάπου ότι δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστηµα, να ξέρετε ότι είναι λάθος», λέει ο Σάτερλι. Ο Ντέιβιντ Αλµπερτ µάλιστα, πιστεύει ότι οι µέδουσες έχουν και εγκέφαλο. Ο επιστήµονας έχει µελετήσει το είδος για πολλά χρόνια στον Κόλπο Ρόσκο του ∆υτικού Καναδά. Με έκπληξή διαπίστωσε πως όταν έρχεται η παλίρροια ή πολύ ισχυρά ρεύµατα, οι µέδουσες βουτάνε στα βαθιά για να βρουν ήρεµα νερά. Το ίδιο κάνουν για να βρουν νερά µε πολύ αλάτι, όταν καταλήγει στη θάλασσα φρέσκο νερό από τα γύρω βουνά, άρα ς έχουν κάποιου είδους «µετρητή αλατότητας».

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr