H πρώτη βόλτα με το κουτάβι: Πότε πρέπει, Εμβόλια, κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

βόλτα με κουτάβι

Προσμονή, χαρά, παιχνίδι και φυσικά υποχρεώσεις. Η υιοθεσία ενός κουταβιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα πρώτα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για την εκπαίδευση του σκύλου σας και την σωστή οριοθέτηση εντός και εκτός σπιτιού. Όμως πότε ένα κουτάβι μπορεί να αρχίσει να βγαίνει βόλτες έξω και υπό ποιες συνθήκες;

βόλτα με κουτάβι

Πότε μπορώ να βγάλω βόλτα το κουτάβι μου;

Όταν φέρνετε ένα νέο κουτάβι σπίτι ο ενθουσιασμός και η χαρά σας θα είναι σίγουρα στα ύψη. Θα θέλετε να δείξετε τον νέο σας φίλο και να ξεκινήστε τις νέες περιπέτειες και την εξερεύνηση του κόσμου.
Είναι μια συναρπαστική για όλη την οικογένεια και εξίσου σημαντικό είναι να το κοινωνικοποιήσετε αλλά και να συνηθίσει το περιβάλλον και ότι περιλαμβάνει αυτό.
Αλλά πότε μπορεί ένα κουτάβι να βγει έξω, να πάει την πρώτη του βόλτα και να τρέξει ανέμελο σε ένα πάρκο;
Θα πρέπει να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις ώστε να διασφαλίσετε ότι το κουταβάκι θα παραμείνει ευτυχισμένο και υγιές. Με τα σωστά βήματα και την σωστή προετοιμασία θα μπορέσετε να κοινωνικοποιήσετε τον μικρό σας φιλαράκο χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του.

βόλτα με κουτάβι

Τι περιλαμβάνουν οι πρώτες μέρες;

Ιατρικοί περιορισμοί και βόλτα

Συνήθως, ο κτηνίατρος δεν θα σας επιτρέψει να βγάλετε βόλτα το κουτάβι μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως. Τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην προστασία του κουταβιού από ασθένειες. Τα κουτάβια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ορισμένες ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν άλλα σκυλιά ή ζώα, όπως ο τύφος.
Το πρόγραμμα του εμβολιασμού ξεκινάει περίπου όταν ο τετράποδος σύντροφος σας είναι περίπου 8 μηνών και χρειάζεται μερικά set εμβολίων για προστατευθεί πλήρως. Το δεύτερο set εμβολίων γίνεται 2 έως 4 εβδομάδες μετά την χορήγηση των πρώτων εμβολίων, όταν είναι περίπου 11-12 μηνών. Ορισμένοι κτηνίατροι μπορεί να σας προτείνουν και τρίτο set εμβολίων, ανάλογα το ιστορικό του κουταβιού, τον κίνδυνο που διατρέχει και την περιοχή που ζείτε.
Εάν έχετε υιοθετήσει ένα κουταβάκι κάποιων μηνών από ένα καταφύγιο ή ίσως από έναν εκτροφέα, τα πρώτα εμβόλια πιθανότατα να έχουν γίνει. Ανάλογα και την ηλικία που θα πάρετε το κατοικίδιο ζωάκι μπορεί να του έχουν χορηγήσει και το δεύτερο set εμβολίων.
Μαζί με το κουταβάκι μην ξεχάσετε να πάρετε και το βιβλιάριο του, τα πλήρη έγγραφα που πιστοποιούν την χορήγηση εμβολίων ώστε να τα δείξετε στον κτηνίατρό σας.

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση από τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι αρκετά σημαντική ώστε να διασφαλίσετε ότι το σκυλάκι σας θα εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα χωρίς φοβίες και προβλήματα συμπεριφοράς.
Μερικές φορές η ισορροπία κοινωνικοποίησης και υγείας είναι περίεργη.
Είναι σημαντικό να εκθέσετε το κουταβάκι σας σε νέες εμπειρίες με ασφαλή τρόπο χωρίς κίνδυνο.

Καινούργιοι φίλοι

Στην διαδικασία της κοινωνικοποίησης περιλαμβάνεται και η γνωριμία με νέους ανθρώπους αλλά και ζώα.
Οι έρευνες λένε πως ένα κουτάβι πρέπει να συναντάει 100 άτομα σε χρονική διάρκεια 16 εβδομάδων. Οι φίλοι και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις θα διασφαλίσουν πως θα γίνουν ευτυχισμένοι και ατρόμητοι ενήλικες.
Ωστόσο όταν αφήνεται το σκυλάκι σας να γνωρίσει νέους σκυλίσιους φίλους και να παίξει μαζί τους βεβαιωθείτε πως και τα άλλα σκυλάκια είναι εμβολιασμένα.

βόλτα με κουτάβι

Πρώτες βόλτες χωρίς κίνδυνο για την υγεία

Παρόλο που δεν συνίσταται να βγάλτε βόλτα το σκυλάκι σας σε δημόσιο χώρο τις πρώτες μέρες μπορείτε να κάνετε μικρές εξόδους καθημερινά έχοντας το αγκαλιά.
Μια βόλτα αγκαλιά με το κουταβάκι σας θα του δώσει την δυνατότητα να δει καινούργια πράγματα και να γνωρίσει τον περιβάλλον που σε λίγους μήνες θα τρέχει και θα παίζει. Έτσι μια βόλτα στο πάρκο είναι ιδανική πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο.
Προσέξτε όμως μην αφήσετε περαστικούς να χαϊδεύουν το κουταβάκι ,όσο και δύσκολο εάν είναι. Οι περαστικοί ή οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να μεταδώσουν στο κουτάβι μικρόβια και παράσιτα.

βόλτα με κουτάβι

Εκπαίδευση τουαλέτες

Αυτές οι πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής του κουταβιού σας είναι απαραίτητες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση δια βίου συνηθειών.
Μια πρώτη βασική δεξιότητα και εκπαίδευση που πρέπει να λάβει το κουτάβι είναι η τουαλέτα. Είναι όμως αδύνατο να μάθουν να κάνουν τα απορρίμματα τους «έξω», κατά την διάρκεια της βόλτας, διότι δεν επιτρέπεται η βόλτα τις πρώτες εβδομάδες για λόγους υγείας.
Προμηθευτείτε με πάνες και πανάκια για τις ακαθαρσίες του και διδάξτε του ,δια μέσου αυτών, πως πρέπει να πειθαρχεί και να οριοθετείτε στο κομμάτι της τουαλέτας. Η αναμονή και ο καθαρισμός των απορριμμάτων τους θα διαρκέσει περίπου 190- 12 εβδομάδες.
Εάν έχετε ιδιωτικό κήπο μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση από εκεί. Στον κήπο όμως δεν πρέπει να κυκλοφορούν άλλα ανεμβολίαστα σκυλιά.

βόλτα με κουτάβι

Τελικά, πότε μπορούν τα κουτάβια να πάνε έξω για περιπάτους;

Πριν ξεκινήστε να πηγαίνετε βόλτες με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο θα πρέπει να του έχετε κάνει όλα τα εμβόλια.
Οι πρώτες βόλτες πρέπει να είναι μικρής χρονικής διάρκειας. Μια μεγάλη και πιθανό κουραστική βόλτα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του. Μπορεί να δημιουργήσετε μια αρνητική σχέση με το περπάτημα και να βλάψετε το κουτάβι προκαλώντας προβληματικές συμπεριφορές. Τα οστά του σκύλου δεν αναπτύσσονται πλήρως ως ότου πάει 1 έτους, η υπερβολική άσκηση και εξάντληση μπορεί να βλάψει την σκελετική τους δομή.
Ένας καλός κανόνας για το κουτάβι σας είναι να στοχεύετε σε περίπου 5 λεπτά άσκησης ανά μήνα ηλικίας έως ότου μεγαλώσει πλήρως. Έτσι, αν τους φέρετε σπίτι στις 8 εβδομάδες, θέλετε να περιορίσετε τον χρόνο παιχνιδιού σε 20 λεπτά – ιδανικά 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

βόλτα με κουτάβι

Η βόλτα σε εξωτερικό χώρο είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για παιχνίδι και χαρούμενες εξορμήσεις αλλά και για μπορέσει το κουταβάκι σας να εκπαιδευτεί, να μάθει νέους κανόνες και να μάθει που και πότε πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα. Μιλήστε διεξοδικά με τον κτηνίατρό σας για τις πρώτες βόλτες ώστε να είστε βέβαιοι ότι το σκυλάκι σας θα είναι υγιές και ασφαλές.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr