Havanese: Το εθνικό σκυλί της Κούβα – Χαρακτήρας, Προσωπικότητα και ασθένειες, Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χρήσιμα

Η ράτσα Havanese συγκεντρώνει όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά για να γίνει ένα αξιόπιστο μέλος της οικογένειάς σας: φιλικός, παιχνιδιάρης, δεν μαδάει, αξιολάτρευτος και γεμάτος ζωντάνια.

Havanese : Αναλυτικός οδηγός για την φυλή

Συνιστάται για: Οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Χαμηλό – Μεσαίο
Διάρκεια ζωής: 12 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Κοινωνικός και δραστήριος σκύλος
Κίνδυνος για την υγεία: Αυτή η ράτσα έχει μέτριο κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Επισκόπηση φυλής και Γενικά χαρακτηριστικά

Το Havanese είναι μια μικρή (toy),εξημερωμένη φυλή . Τώρα το επίσημο σκυλί της Κούβας, το Χαβανέζικο ή «το σκυλί από την Αβάνα» είναι ένα ανθεκτικό μικρό σκυλί συντροφιάς ή σκύλος για κόλπα επίδειξης.
Έχει μακρύ και ίσιο τρίχωμα, αυτιά που γέρνουν στις πλευρές του προσώπου του και μια δυναμική προσωπικότητα. Τα κουτάβια Χαβανέζ έρχονται σε ποικιλία χρωμάτων όπως μαύρο ,λευκό μπεζ, καφέ με σκούρες ραβδώσεις ή παρδαλό.
Κατά μέσο όρο ένα Χαβανέζ ζυγίζει περίπου 3 έως 6 κιλά και έχει ύψος 20 με 28 εκατοστά. Το προσδόκιμο ζωής ενός υγιούς σκύλου είναι 12 με 15 χρόνια.

Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Το Havanese είναι ένα σκυλάκι με φιλική προσωπικότητα. Αλληλοεπιδρά εξαιρετικά με τους ανθρώπους και του αρέσει να είναι το κέντρο της προσοχής. Επειδή είναι μια ανθρωποκεντρική φυλή πολλές φορές βιώνουν άγχος του αποχωρισμούς. Εάν μείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνα τους θα εμφανίσουν προβληματικές συμπεριφορές όπως μάσημα επίπλων, καταστροφές στο σπίτι και γαύγισμα. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους ή δοκιμάστε να φέρετε έναν άλλο σκύλο στο σπίτι. Η φυλή απαιτεί μεγάλη ανθρώπινη επαφή και χρόνο παιχνιδιού για να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένη.
Είναι μια δραστήρια, στοργική φυλή και αρκετά παιχνιδιάρικη με τα παιδιά. Έχει μεγάλη υπομονή και αυτοσυγκράτηση αλλά πρέπει να παρακολουθείται όταν βρίσκεται με μικρά παιδιά. Είναι αρκετά ευαίσθητο και δεν δέχεται εύκολα παρενοχλήσεις και σωματική κακοποίηση. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μάθει να σέβονται τα ζώα, γνωρίζουν τα όρια και δεν θα παρενοχλήσουν το σκυλί ακόμα και στο παιχνίδι.
Έχει φοβερή αυτοπεποίθηση θέληση και ενέργεια. Είναι από τα πιο δημοφιλή ζώα συντροφιάς για οικογένειες.
Μπορεί να έχει μικρό μέγεθος αλλά έχει ζωηρή και ηχηρή προσωπικότητα. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανίσει το «σύνδρομο μικρού σκύλου», ειδικά εάν είναι λίγο καλομαθημένο. Αυτά τα σκυλιά απαιτούν ένα ισχυρό αφεντικό, σταθερό στις εντολές του. Εάν νιώσουν ότι μπορούν να σας κάνουν ότι θέλουν θα πάρουν τα ηνία και θα εξελιχθούν σε κυρίαρχα ζώα με προβληματική συμπεριφορά. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σωστή εκπαίδευση από κουτάβι. Οι καλές, σαφείς και απλές εντολές είναι απαραίτητες κατά την εκπαίδευση των Havanese. Δεν πρέπει να τα αφήνεται ανεξέλεγκτα και επιτρέπεται κακές συμπεριφορές.

Havanese: Ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει

Δυσπλασία ισχίου: Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια προβληματική σκελετική κατάσταση κατά την οποία το ισχίο δεν ταιριάζει σωστά με τον μηρό. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο, αστάθεια και χαλαρή εφαρμογή της άρθρωσης στο σκύλο.
Γλαύκωμα: Είναι μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τα μάτια και προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο. Το μαύρο στίγμα που δημιουργείται στο μάτι μπορεί να επιφέρει μείωση της όρασης κατά την πάροδο του χρόνου.
Πολυκυστική νεφρική νόσος (PKD): Είναι μια κληρονομική πάθηση και τα συμπτώματά της είναι εμφανή κατά την νεαρή ηλικία (όταν έιναι ακόμα κουτάβια). Δημιουργούνται κύστες με υγρό στα νεφρά και δεν λειτουργούν σωστά.
Επιγονατίδα: Επηρεάζει το Havanese αρκετά συχνά και είναι μια διαταραχή που προκαλεί την εξάρθρωση του γόνατος .

Ιστορικό υπόβαθρο της φυλής Hananese

Το σύγχρονο Havanese αναπαράχθηκε από το Blanquito de la Havana , επίσης γνωστό ως «The Havanese Silk Dog». Ήταν ένα αρκετά αγαπητό σκυλί κατά την διάρκεια του 18οθ και 19ου αιώνα. Ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν στην αριστοκρατίας της Κούβας ώς σκυλάκι για τις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας. Εάν και η φυλή προήλθε από την Ευρώπη, τα κουτάβια Χαβανέζ Μπισόν έγιναν κουβανέζικα σκυλιά, κατάλληλα για την υγρασία του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής.
Το τρίχωμα του προσαρμόστηκε με το πέρασμα των χρόνων, έγινε μακρύ ίσιο και μεταξένιο ώστε να προστατεύει τον σκύλο από το καυτό ήλιο, αλλά επέτρεπε στο δέρμα να αναπνέει.
Τα Μπισόν Χαβανέζ ταξίδεψαν σε όλων τον κόσμο από τους ταξιδιώτες που αγάπησαν το σκυλί και το μετέφεραν από την Κούβα. Η βασίλισσα Βικτώρια και ο Τσαρλς Ντίκενς φαίνεται να ήταν από τους φανατικούς θαυμαστές της ράτσας.
Τα Havanese παρέμεινε ένα δημοφιλές σκυλάκι μέχρι το 20 ο αιώνα, όπου, όπως πολλές φυλές των σκυλιών, που σχεδόν εξαφανίστηκαν. Τόσο ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος όσο και η Κουβανική επανάσταση το 1959 επηρέασαν την εκτροφή της φυλής. Μετά την επανάσταση οι πρόσφυγες που μετακινήθηκαν στις ΗΠΑ έφεραν μαζί τους μόλις έντεκα Χαβανέζ. Η συντονισμένη προσπάθεια και η εκτροφή βοήθησαν τα Χαβανέζ να πολλαπλασιάσουν τον πληθυσμό τους.
Ενώ τα Havanese που είναι διαθέσιμοι σήμερα είναι απόγονοι των έντεκα σκύλων που εγκατέλειψαν την Κούβα μετά την επανάσταση, οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι εργάζονται σήμερα σκληρά για να διευρύνουν την ομάδα γονιδίων της φυλής.
Το Havanese έγινε επίσημα αποδεκτό από το American Kennel Club το 1995. Η ευφυία τους αλλά και η προθυμία τους να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους έκανα τα Havanese αρκετά δημοφιλή κατοικίδια και πολύ ανταγωνιστικά.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή

• Τα Havanese υποφέρουν συχνά από ξηροδερμία. Αυτό το γεγονός ίσως οφείλεται στην προσαρμογή των γονιδίων τους όντας κάτοικοι της Κούβας.
Δεν αποβάλλουν πολύ τρίχωμα. Είναι το τέλειο μικρό σκυλί για τους ανθρώπους που βασανίζονται από πολλές αλλεργίες. Δεν απαιτούν πολλή άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
Διάσημοι ιδιοκτήτες Μπισόν Χαβανέζ ήταν/ είναι: Μπάρμπαρα Γουόλτερς, Τζέιν Φόντα, Venus Williams, Daniel Tosh.
• Έχουν καλή φήμη για την ειρηνική συμβίωση με άλλα κατοικίδια, ακόμα και με μια γάτα.

Τα Χαβανέζ είναι ένα μίνι σκυλί με μεγάλη και ζωηρή προσωπικότητα. Θα γίνει αμέσως μέλος της οικογένειάς σας και θα απολαύσετε παιχνίδι και αγκαλιές μαζί του. Προσέξτε όμως να του ξεκαθαρίσετε από τη αρχή ποιος είναι το αφεντικό.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top