Η επιστήμη μίλησε: Τελικά πόσο έξυπνες είναι οι γάτες;

by Έφη Αθανασίου

Όταν ακούτε για ζώα που εκπαιδεύονται ώστε να βοηθήσουν τον άνθρωπο, οι ιστορίες συχνά αφορούν σκύλους… Εξάλλου, είναι σπάνιο να ακούσει κανείς ιστορίες για γάτες που μυρίζονται βόμβες ή γάτες-οδηγούς για τυφλούς.

Γιατί; Είναι άλλα είδη, όπως οι σκύλοι, πιο έξυπνα από τις οικόσιτες γάτες; Αυτό είναι ένα πολύπλοκο ερώτημα χωρίς εύκολη απάντηση.

Πληροφορίες για την νοημοσύνη της γάτας

Η αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων της γάτας παρουσιάζει μια σειρά από μοναδικές προκλήσεις. Ενώ οι σκύλοι είναι συνήθως πρόθυμοι να είναι ευχαριστημένοι και μπορούν να εκπαιδευτούν να εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών με αντάλλαγμα έπαινο ή ανταμοιβές τροφής, οι γάτες μας συχνά ενδιαφέρονται λιγότερο για την εκμάθηση εργασιών από ό,τι οι σκύλοι. Στην πραγματικότητα, οι γάτες είναι πασίγνωστα μη δεκτικές στην ιδέα της συμμετοχής σε ερευνητικές μελέτες!

Η γνωστή εσωστρεφής φύση των γατών μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές προκλήσεις στην αξιολόγηση της νοημοσύνης τους. Αυτό απαιτεί από τους ερευνητές να είναι λίγο πιο δημιουργικοί στην προσέγγισή τους, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση της νοημοσύνης των γατών με άλλα είδη.

Τι γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο της γάτας;

Ο μέσος εγκέφαλος της γάτας έχει μήκος περίπου 5 cm (2 in) και ζυγίζει 5-30 g (0,88-1,06 oz). Παρόλο που το μέγεθος του εγκεφάλου μιας γάτας είναι μικρότερο, τόσο αντικειμενικά όσο και ως ποσοστό της σωματικής μάζας, από τον εγκέφαλο ενός σκύλου και από τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου, η δομή του εγκεφάλου μιας γάτας είναι πολύ παρόμοια με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Όπως και οι άνθρωποι, οι εγκέφαλοι των γατών έχουν πολύπλοκα μοτίβα επιφανειακής αναδίπλωσης που αυξάνουν τη σχετική επιφάνεια του εγκεφάλου τους. Αυτή η αυξημένη επιφάνεια θεωρείται ότι βελτιώνει τη νόηση (σύνθετη σκέψη) και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι οι γάτες πιο έξυπνες από τους σκύλους;

Όταν αξιολογούμε τη νοημοσύνη από διάφορα είδη ζώων, συχνά εξετάζουμε τον αριθμό των νευρώνων στον εγκέφαλο ενός ζώου.

Μια μελέτη του 2016 υπολόγισε τον αριθμό των νευρικών κυττάρων στον εγκεφαλικό φλοιό του εγκεφάλου (την περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ότι συμβάλλει πιο άμεσα στη νοημοσύνη) σε διάφορα είδη ζώων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες έχουν σχεδόν διπλάσιους νευρώνες του εγκεφαλικού φλοιού (300 εκατομμύρια) σε σχέση με τους σκύλους (160 εκατομμύρια), γεγονός που θεωρήθηκε ως απόδειξη ότι οι γάτες είναι πιο έξυπνες από τους σκύλους.

Αν και έχουν παρατηρηθεί αντικρουόμενα αποτελέσματα σε άλλες μελέτες, αυτές οι αμφιλεγόμενες μελέτες αφορούσαν μικρά μεγέθη δειγμάτων και επομένως δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως η τελευταία λέξη στη συζήτηση για τη νοημοσύνη των σκύλων έναντι των γατών. Αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή, συνεπή αποτελέσματα.

Ρεαλιστικά, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στον υπολογισμό του ακριβούς αριθμού των νευρώνων στον εγκέφαλο ενός συγκεκριμένου είδους. Η καταμέτρηση των νευρώνων είναι απίθανο να λύσει ποτέ την πανάρχαια συζήτηση για το ποιο είδος είναι εξυπνότερο, οι γάτες ή οι σκύλοι.

Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι οι γάτες έχουν πολύπλοκο εγκέφαλο που έχει αρκετές ομοιότητες με τον δικό μας εγκέφαλο. Η δομή του εγκεφάλου των γατών υποδηλώνει ότι πρόκειται για ευφυή ζώα που είναι ικανά να επιλύουν προβλήματα.

Πόσο έξυπνες είναι οι γάτες σε σύγκριση με τους ανθρώπους;

Έχουν υποβληθεί διάφορες δοκιμασίες στο σπίτι για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες γατών να αξιολογήσουν τη νοημοσύνη των ζώων.Οι δοκιμασίες αυτές συγκρίνουν τις επιδόσεις μιας γάτας σε ορισμένα καθήκοντα με τις αναμενόμενες επιδόσεις ενός ανθρώπινου παιδιού συγκεκριμένης ηλικίας.

Πόσο έξυπνη είναι η γάτα σας;

Η πρώτη δοκιμή πρέπει να γίνει σε ένα ήσυχο δωμάτιο, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο παιχνίδι της γάτας σας.

Αφήστε τη γάτα σας να δει ότι έχετε το παιχνίδι και, στη συνέχεια, κρύψτε το πίσω από ένα στερεό αντικείμενο (όπως ένα χαρτόκουτο). Νομίζει η γάτα σας ότι το παιχνίδι έχει εξαφανιστεί ή ψάχνει το παιχνίδι πίσω από το κουτί; Αν η γάτα σας πάει να ψάξει για το παιχνίδι, επιδεικνύει κατανόηση του αντικειμένου.

Αυτό παραπέμπει στην ιδέα ότι τα αντικείμενα συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμη και όταν δεν τα βλέπουμε- το παιχνίδι δεν εξαφανίζεται απλώς επειδή δεν είναι πλέον ορατό. Στους ανθρώπους, αυτή η έννοια γίνεται κατανοητή σε ηλικία περίπου ενός έως δύο ετών, οπότε, αν η γάτα σας περάσει αυτό το τεστ, είναι τουλάχιστον τόσο έξυπνη όσο ένας άνθρωπος ενός έτους.

Στη συνέχεια, πάρτε ένα παιχνίδι που μπορεί να κινείται (όπως μια μπάλα που μπορείτε να κυλήσετε ή ένα κουρδιστό παιχνίδι) και δείξτε το στη γάτα σας.

Αφήστε τη γάτα σας να δει πώς κινείται και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το παιχνίδι σε σημείο όπου θα ταξιδέψει πίσω ή κάτω από ένα στερεό αντικείμενο.

Μπορεί η γάτα σας να προβλέψει σωστά πού θα βγει το παιχνίδι ή συνεχίζει να κοιτάζει το σημείο όπου εξαφανίστηκε το παιχνίδι; Εάν η γάτα σας προβλέπει σωστά το σημείο όπου θα εμφανιστεί ξανά το παιχνίδι και το περιμένει σε αυτό το σημείο, η γάτα σας είναι τόσο έξυπνη όσο και ο μέσος όρος των δίχρονων παιδιών!

Ενώ αυτές οι δύο δοκιμασίες είναι διασκεδαστικές, οι ανθρώπινες ικανότητες γίνονται λιγότερο προβλέψιμες μετά την παιδική ηλικία.

Όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον καθορισμό τυποποιημένων ηλικιών για τις επιδόσεις σε νοητικά τεστ.

Πώς να εξετάσετε τη νοημοσύνη της γάτας

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες άλλες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να αξιολογήσετε τη νοημοσύνη της γάτας σας.

  1. Είναι η γάτα σας απρόθυμη να μπει στο χώρο μεταφοράς της; Αν ναι, αυτό υποδηλώνει ότι η γάτα σας έχει τη μακροπρόθεσμη μνήμη να ανακαλεί προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες που σχετίζονται με το μεταφορέα (όπως επισκέψεις σε κτηνίατρο ή μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο).
  2. Ξύνει ποτέ η γάτα σας μια συγκεκριμένη εξωτερική πόρτα, θέλοντας να βγει έξω, παρόλο που δεν την έχετε αφήσει ποτέ στο παρελθόν να βγει από τη συγκεκριμένη πόρτα; Αν ναι, αυτό υποδηλώνει ότι η γάτα σας έχει μάθει το σκοπό της συγκεκριμένης πόρτας παρατηρώντας εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας.
  3. Έχει ανοίξει ποτέ η γάτα σας ένα ντουλάπι για να αποκτήσει πρόσβαση σε τροφή γάτας ή σε κάποιο άλλο επιθυμητό αντικείμενο; Αν ναι, αυτή η συμπεριφορά αποδεικνύει τις ικανότητες της γάτας σας να επιλύει προβλήματα.
  4. Σας έχει εκπαιδεύσει η γάτα σας να την ταΐζετε μια συγκεκριμένη ώρα, χρησιμοποιώντας νιαουρίσματα ή κάποια άλλη συμπεριφορά που τραβάει την προσοχή; Αν ναι, αυτό δείχνει ότι κατανοεί την αιτία και το αποτέλεσμα (το νιαούρισμα ή κάποια άλλη συμπεριφορά σας αναγκάζει να βάλετε την τροφή στο μπολ!) και ότι κατανοεί την έννοια του χρόνου.
pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr