Ιδρώνουν οι γάτες; -Χρήσιμες πληροφορίες, τι να κάνετε για να τη δροσίσετε

by Μ. Καραμάνδου

Οι άνθρωποι έχουν εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες στο δέρμα τους. Αυτοί οι αδένες συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα πέλματα των ποδιών και οι μασχάλες και συχνά εφαρμόζονται αντιιδρωτικά και αποσμητικά για να βοηθήσουν στη διαχείριση της υγρασίας και της οσμής που δημιουργείται. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες που να καλύπτουν το σώμα τους, γι’ αυτό και συχνά τίθεται το ερώτημα αν οι γάτες ιδρώνουν ή όχι. Αυτή η σωματική λειτουργία μπορεί να είναι λίγο διαφορετική στις γάτες από ό,τι στους ανθρώπους, αλλά οι γάτες σίγουρα ιδρώνουν.


Πώς ιδρώνουν οι γάτες;

Οι γάτες ιδρώνουν κυρίως από τα πέλματα των ποδιών τους και από τη μύτη τους, όπου υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες. Ενώ τεχνικά υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες στο δέρμα μιας γάτας, πρόκειται για διαφορετικούς τύπους ιδρωτοποιών αδένων που ονομάζονται αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες. Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες εκκρίνουν τυχαία μια ουσία σε μια γάτα που λειτουργεί σαν φερομόνη.

Στις πατούσες των ποδιών μπορεί να δείτε ιδρώτα καθώς περπατάει σε ένα σκληρό πάτωμα ή τραπέζι. Οι υγρές πατημασιές μπορεί να είναι απόδειξη ότι η γάτα σας ιδρώνει και μπορεί να εμφανιστούν ιδιαίτερα κατά τους θερμότερους μήνες και αν η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη.


Γιατί ιδρώνουν οι γάτες;

Ο ιδρώτας εμφανίζεται σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος της γάτας σας σε φυσιολογικά επίπεδα ή επειδή η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι το καλοκαίρι, αν η γάτα ζεσταθεί πολύ, θα αρχίσει να ιδρώνει. Όταν ο ιδρώτας αρχίζει να εξατμίζεται, παρέχει μια αίσθηση ψύξης στα μαξιλαράκια των ποδιών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Επειδή όμως τα μαξιλαράκια των ποδιών των γατών δεν καταλαμβάνουν μεγάλη επιφάνεια, οι γάτες χρησιμοποιούν άλλα μέσα για να δροσιστούν.

Οι γάτες μπορεί επίσης να ιδρώνουν όταν είναι αγχωμένες. Αυτό παρατηρείται συχνά όταν η γάτα σας βρίσκεται στον κτηνίατρο, ταξιδεύει ή στο σπίτι σε μια αγχωτική κατάσταση, εάν πηδήξει πάνω σε έναν πάγκο ή ένα τραπέζι και αφήσει πίσω της υγρά αποτυπώματα από τις πατούσες της.

Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν λαχανιάζουν, εκτός εάν είναι πολύ στρεσαρισμένες, δεν μπορούν να αναπνεύσουν ή έχουν υπερθερμανθεί υπερβολικά. Το λαχάνιασμα δεν είναι όμως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δροσίσει το σώμα της η γάτα, οπότε αν η γάτα σας λαχανιάζει μπορεί να χρειάζεται άμεση βοήθεια για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της, την ηρεμία της ή την αναπνοή της. Το λαχάνιασμα επιτρέπει στον καυτό αέρα από το στήθος να διαφύγει από το στόμα, αλλά όπως ακριβώς και ο ιδρώτας, δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ψύξη μιας γάτας. Μια γάτα που λαχανιάζει χρειάζεται συνήθως άμεση κτηνιατρική φροντίδα και δεν πρέπει να αγνοείται.


Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία της γάτας;

Οι γάτες έχουν φυσιολογική θερμοκρασία σώματος μεταξύ περίπου 100 και 102,5 βαθμών Φαρενάιτ. Μπορεί να εμφανιστεί εφίδρωση στα πέλματα των ποδιών και ενδεχομένως ακόμη και λαχάνιασμα εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας ξεπεράσει τους 102,5 βαθμούς, οπότε αυτά είναι σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελέγξετε τη θερμοκρασία της γάτας σας με θερμόμετρο.


Πώς να δροσίσετε τη γάτα σας

Δεδομένου ότι το λαχάνιασμα και η εφίδρωση μέσω των πατουσών δεν είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για να δροσιστούν, οι γάτες συχνά γλείφουν τον εαυτό τους για να επιτρέψουν στην υγρασία να εξατμιστεί από το σώμα τους. Αυτό μπορεί να το βλέπετε να συμβαίνει συχνότερα τους θερμότερους μήνες, όταν η γάτα μπορεί φυσικά να παλεύει με τη ζέστη του καλοκαιριού. Αυτό μπορεί να προσφέρει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αλλά αν θέλετε να βοηθήσετε τη γάτα σας να δροσιστεί, υπάρχουν επίσης πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Οι ανεμιστήρες μπορούν να στραφούν πάνω στη γάτα σας για να παρέχουν ένα δροσερό αεράκι, αλλά μπορείτε επίσης να δώσετε στη γάτα σας κρύο νερό να πιει, να τοποθετήσετε τη γάτα σας στη σκιά, στον κλιματισμό ή σε μια δροσερή επιφάνεια όπως ένα δάπεδο με πλακάκια και εφόσον η γάτα σας δεν μισεί το νερό, να της δώσετε ένα ξέπλυμα με δροσερό νερό ή ένα μεγάλο μπολ για να παίξει μέσα ή μαζί του. Η ενθάρρυνση περισσότερου χρόνου παιχνιδιού τη νύχτα και όχι κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρηθεί η γάτα σας πιο δροσερή. Τέλος, αν η γάτα σας έχει μακρύ τρίχωμα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τα ξυρίσετε, αν η καλοκαιρινή ζέστη είναι υπερβολική για εκείνη.

Αν νομίζετε ότι η γάτα σας υπερθερμαίνεται, μη χάνετε χρόνο στην προσπάθειά σας να τη δροσίσετε, ενώ τη μεταφέρετε στον κτηνίατρό σας. Επιληπτικές κρίσεις, μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τα όργανα, ακόμη και θάνατος μπορεί να προκληθούν στις γάτες εάν η θερμοκρασία του σώματός τους αυξηθεί πολύ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr