Καινούριο ζωάκι στο σπίτι; Η γνωριμία με τα άλλα ζώα, η προσαρμογή και πιθανά προβλήματα

by Έφη Αθανασίου
καινούργιο ζωάκι

Έχετε σκεφτεί να πάρετε καινούργιο ζωάκι στο σπίτι; Υπάρχουν τόσα αδέσποτα στον δρόμο, που σίγουρα θα θέλουν ένα σπίτι και ένα μικρό χάδι. Η αγάπη που θα δώσετε και σε αυτό το ζωάκι θα σας επιστραφεί στο πολλαπλάσιο, ενώ ταυτόχρονα το πρώτο σας κατοικίδιο θα έχει παρέα, για να μη νιώθει μοναξιά όταν εσείς λείπετε από το σπίτι. Ωστόσο, η προσαρμογή των δύο καινούριων φίλων και η συμβίωση στο σπίτι πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες, για να μπορέσουν τα δύο ζώα να ζήσουν αρμονικά, να αγαπηθούν και όλοι να είναι ευτυχισμένοι.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε ήδη ζώο

#1 Φέρτε τα δύο ζώα σταδιακά σε επαφή

Αν έχετε στο σπίτι ήδη ένα ζώο, πρέπει να το φέρετε πρώτα σε επαφή. Αν η γάτα σας μένει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, βάλτε το καινούριο γατάκι σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα και αφήστε τα να γνωριστούν μέσα από τη χαραμάδα. Έτσι, θα έχουν την ευκαιρία να μυριστούν και να συνηθίσουν την ιδέα ότι έχουν το ένα το άλλο χωρίς να νιώσουν σε καμία φάση ότι απειλούνται. Το ίδιο θα συμβεί και με το σκύλο σας, ο οποίος μπορεί να είναι κυριαρχικός. Το παν είναι να μην φέρετε το πρώτο σας ζωάκι προ τετελεσμένων καταστάσεων και νιώσει ότι η κυριαρχία του καταβαραθρώνεται.

#2 Φροντίστε για την ασφάλεια και των δύο

Αν το δεύτερο ζωάκι είναι μικρό ή αν έχετε φέρει ένα γατάκι σε σπίτι που έχει σκύλο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την ασφάλεια των δυο σας ζώων. Τσακωμοί μπορεί να επέλθουν πολύ εύκολα και ειδικά αν πρόκειται για σκύλο με γάτα, δυστυχώς το ένστικτο μπορεί να υπερισχύσει. Για αυτό το λόγο, πρέπει να είστε συνεχώς μαζί τους το πρώτο διάστημα και να μην τα αφήνετε μόνα τους στο ίδιο δωμάτιο χωρίς επιτήρηση.

#3 Σεβαστείτε και εσείς την ιεραρχία

Πρέπει να προσέξετε να φέρετε την ισορροπία, μεταξύ στα δυο νέα ζώα. Το πιθανότερο είναι ότι το δεύτερο ζωάκι θα υποταχθεί πλήρως στο πρώτο για να κερδίσει την εύνοιά του. Αυτό θα συμβεί ακόμα και αν το δεύτερο έχει πιο δυναμικό χαρακτήρα από το πρώτο. Μην δείτε αυτή τη συμπεριφορά σαν αδικία και θελήσετε να φέρετε την ισότητα ανάμεσα στα δύο κατοικίδια σας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά και αγαπημένα, ενώ αν το νεοφερμένο ζωάκι δεν σεβαστεί την ιεραρχία, θα υπάρξουν προβλήματα και τσακωμοί.

#4 Μην εκπλήσσεστε με τη ζήλια του πρώτου σας ζώου

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα, μπορεί να νιώσουν ανασφάλεια και ζήλια. Ακόμα και αν το πρώτο σας ζωάκι δεχτεί με αγάπη το δεύτερο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ζηλεύει που πλέον θα πρέπει να σας μοιράζεται. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να δείξετε μεγάλη τρυφερότητα στο ζωάκι που νιώθει ότι χάνει την πρωτοκαθεδρία. Αγκαλιές, χάδια και λιχουδιές είναι ο καλύτερος τρόπος αν του δώσετε να καταλάβει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην αγάπη σας για αυτό.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr