Καλλωπισμός σκύλου: Είδη τριχώματος και σωστή φροντίδα, Τα βήματα, συμβουλές και χρήσιμος οδηγός

καλλωπισμός σκύλου

Είτε είστε κάτοχος καθαρόαιμου, διασταυρωμένου ή καθαρόαιμου σκύλου, το τρίχωμά του πρέπει να παρακολουθείται και να φροντίζεται. Ο τύπος, το χρώμα και το μοτίβο του τριχώματος κάθε κουταβιού είναι διαφορετικά και συνήθως αλλάζει καθώς μεγαλώνει. Η γνώση αυτού του γεγονότος θα σας δώσει μια ιδέα για το τι θα συμβεί στο μέλλον.
Ο τύπος του τριχώματος διαφέρει από φυλή σε φυλή. Η ποσότητα του τριχώματος και ο τρόπος που το φροντίζετε διαφέρει επίσης.

καλλωπισμός σκύλου

Τύπος τριχώματος

Ορισμένοι τύποι τριχώματος διαφέρουν μεταξύ τους και έχουν διαφορετικά επίπεδα περιποίησης.

Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι τριχώματος

Μαλακό τρίχωμα

Το μαλακό τρίχωμα απαιτεί τη λιγότερη περιποίηση, αλλά δεν πρέπει να παραμελείται. Όπως και το ντάτσχουντ, αυτό το τρίχωμα είναι κοντά στο σώμα και απαιτεί συχνό βούρτσισμα και μπάνιο. Ωστόσο, όχι τόσο συχνά όσο οι άλλοι τύποι τριχώματος. Αν ο σκύλος σας μαδάει συχνά, αγοράστε ένα ειδικό σαμπουάν για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Εφαρμόστε μια βούρτσα με κοντές τρίχες προς την κατεύθυνση του τριχώματος και βουρτσίστε προς την κατεύθυνση του τριχώματος. Μια βούρτσα με λεπτά δόντια μπορεί να αφαιρέσει την πιτυρίδα από το δέρμα του σκύλου σας και να του δώσει λαμπερό φινίρισμα.
Όταν κάνετε μπάνιο το σκύλο σας, χρησιμοποιήστε μαλακτικό ή σαμπουάν για να διατηρήσετε το τρίχωμα καθαρό και λαμπερό. Σκουπίστε το τρίχωμα με μια πετσέτα και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς φυσικά.

Διπλό τρίχωμα

Ορισμένες φυλές έχουν διπλό τρίχωμα, ένα μαλακό υπόστρωμα που συγκρατεί τη θερμότητα και ένα σκληρό τρίχωμα που απωθεί το νερό και τη βρωμιά. Αυτό το τρίχωμα μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ και απαιτεί περισσότερη φροντίδα από τα άλλα τρίχωμα.
Χρησιμοποιήστε πρώτα μια λεπτή βούρτσα για το εσωτερικό τρίχωμα. Βουρτσίστε το εξωτερικό τρίχωμα και, στη συνέχεια, βουρτσίστε το εσωτερικό τρίχωμα. Τα σκυλιά με μακριά μαλλιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την περιποίηση, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια μεγάλη βούρτσα για να χαλαρώσετε τις τρίχες.
Βουρτσίστε τις μακριές τρίχες που είναι αρκετά χαλαρές και προεξέχουν. Στη συνέχεια χτενίστε το υπόστρωμα με μια βούρτσα με μακριά δόντια. Μπορεί να υπάρχουν κάποια μπερδέματα, οπότε χρησιμοποιήστε μια ειδική βούρτσα για να τα ξεμπερδέψετε. Τέλος, χτενίστε το εξωτερικό τρίχωμα και πλύντε το με ένα ειδικό σαμπουάν.

Μακρύ τρίχωμα

Τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα, όπως οι γερμανικοί ποιμενικοί, απαιτούν καθημερινό βούρτσισμα. Το μακρύ τρίχωμα μπορεί να είναι πυκνό ή μεταξένιο. Το μακρύ τρίχωμα μπορεί να είναι τραχύ, τραχύ ή πυκνό.
Ένα χοντρό μακρύ τρίχωμα απαιτεί μια μαλακή, λεία βούρτσα για το κάτω τρίχωμα. Τα σκυλιά με μεταξένιο τρίχωμα, όπως τα σπανιέλ και τα σέττερ, δεν έχουν υποκείμενο τρίχωμα και είναι επιρρεπή στο σχηματισμό μπερδέματος στο τρίχωμα.
Η χρήση ενός conditioner στο μπάνιο θα ενισχύσει επίσης το τρίχωμα και θα το κάνει πιο λαμπερό. Εάν είναι δυνατόν, στεγνώστε το υπόστρωμα με στεγνωτήρα μαλλιών ή στεγνωτήρα ρούχων για να το κάνετε πιο λαμπερό και φωτεινό

καλλωπισμός σκύλου

Σκληρό – “συρμάτινο” τρίχωμα

Ορισμένα τεριέ και ιρλανδικά λυκόσκυλα έχουν μαλακό, αδιάβροχο τρίχωμα. Αυτό το άκαμπτο τρίχωμα σχηματίζει συχνά μπερδέματα και απαιτεί ειδική λεπτή χτένα περιποίησης.

Χρησιμοποιήστε μια χτένα (μια χτένα κουρέματος) για να χτενίσετε τις τρίχες κατά μήκος της πλάτης του σκύλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα χτενίσματος για να απομακρύνετε τα μπερδέματα. Ένα τέτοιο τρίχωμα απαιτεί συνήθως επαγγελματική περιποίηση. Η επαγγελματική περιποίηση είναι απαραίτητη, ειδικά αν δεν έχετε τα απαραίτητα εργαλεία και το χρόνο για να φροντίσετε το τρίχωμα.

ιρλανδικά λυκόσκυλα

Σγουρό τρίχωμα

Τα σκυλιά με σγουρό τρίχωμα, όπως τα κανίς και τα bichon frise, έχουν πυκνές, μαλακές μπούκλες κοντά στο δέρμα. Οι μπούκλες πρέπει να διατηρούνται κοντές για να αποφεύγεται ο σχηματισμός μπερδεμάτων. Αυτό το τρίχωμα τείνει να μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή, σγουρή βούρτσα για να χαλαρώσετε το τρίχωμα κατά το βούρτσισμα. Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό, καθώς το σαμπουάν τείνει να καταστρέφει το τρίχωμα. Μετά το μπάνιο, στεγνώστε το σκύλο σας με μια πετσέτα και μια βούρτσα.

Bichon-frise-dog
Αυτοί είναι οι βασικοί τύποι τριχώματος του σκύλου. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια περιποίηση είναι κατάλληλη για εσάς, ρωτήστε τον κτηνίατρο ή τον κομμωτή σας. Ορισμένα σκυλιά δεν χρειάζονται τακτικό μπάνιο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα έλαια που εκκρίνει το δέρμα διατηρούν το τρίχωμα λαμπερό και το κρατούν επίσης καθαρό. Η τριχόπτωση μπορεί να ενταθεί, ιδίως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται πιο εντατική περιποίηση και βούρτσισμα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr