Κάντο μόνος σου: Εκπαίδευση σκύλου και βασικές εντολές, Μυστικά και χρήσιμες συμβουλές – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

εκπαίδευση σκύλου

Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να μάθει να υπακούει σε βασικές εντολές υπακοής. Ένας σκύλος που ανταποκρίνεται στις βασικές εντολές είναι πιο πιθανό να αποφύγει έναν πιθανό κίνδυνο. Αν ο σκύλος σας εκπαιδευτεί να ανταποκρίνεται και να συμπεριφέρεται σωστά, αυτό θα τον κρατήσει ασφαλή. Αν ο σκύλος σας είναι χωρίς λουρί ή τείνει να τρέχει μόνος του έξω από την πόρτα στον κήπο, είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα.

Οι βασικές εντολές και η υπακοή μπορούν να σώσουν τη ζωή του σκύλου σας από επιθετικά ζώα καθώς και να τον προστατεύσουν από τους δρόμους και τα αυτοκίνητα. Ένας σκύλος με καλή συμπεριφορά είναι και καλός γείτονας. Δεν θέλετε ο σκύλος σας να γίνει ευερέθιστος και ανεξέλεγκτος κοντά σε παιδιά, άλλα σκυλιά ή ηλικιωμένους γείτονες.

σκύλος

Πότε πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση;

Για τα κουτάβια, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την ελαφριά εκπαίδευση πριν από την ηλικία των τριών μηνών. Η εύκολη βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει τους πρώτους μικρούς κανόνες του σπιτιού, όπως πού κοιμάται το κουτάβι, πού επιτρέπεται να τρώει, πού επιτρέπεται να πηγαίνει και αν επιτρέπεται να σκαρφαλώνει στο κρεβάτι ή στον καναπέ.

Μέχρι την ηλικία των τριών ή τεσσάρων μηνών περίπου, ο σκύλος σας θα έχει αναπτύξει τη νοητική συγκέντρωση και την προσοχή που απαιτούνται για να μάθει τις βασικές εντολές. Μπορείτε να διδάξετε στον παλιό σας σκύλο νέα κόλπα, αλλά είναι πάντα ευκολότερο να του διδάξετε νέες εντολές από το να τον απογαλακτίσετε από τις παλιές του συνήθειες.
Με την εκπαίδευση μπορείτε να θέσετε όρια για το σκύλο σας και να ξεκαθαρίσετε ποιος είναι ο αρχηγός και ο μέντορας σε αυτή τη σχέση. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε το δέσιμο.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα καλό λουρί και κολάρο για την εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και το βάρος του σκύλου σας. Θα χρειαστείτε επίσης μερικές λιχουδιές που μπορείτε να βάλετε στην τσέπη σας για να βελτιώσετε την εκμάθηση και τις θετικές αντιδράσεις. Σπάνια ένας σκύλος δεν παρακινείται όταν του προσφέρονται λιχουδιές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικές εντολές που πρέπει να μάθει ο σκύλος σας είναι με την εξής σειρά: “Κάτσε”, “Περίμενε” και “Έλα εδώ”.

εκπαίδευση σκύλου

Εκπαίδευση σκύλου: ανάλυση των βασικών εντολών

«Κοντά ή Πήγαινε ή Μαζί»

Η εντολή είναι η ίδια και η αντίδραση είναι η ίδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια φράση θέλετε. Ο σκύλος σας πρέπει να βρίσκεται στο αριστερό σας πόδι, κρατώντας το λουρί. Στην αρχή της εκπαίδευσης ο σκύλος σας θα πρέπει να περπατάει δίπλα σας, δίνοντας εντολές και χρησιμοποιώντας το όνομά του. Δώστε την εντολή όταν κινείται το αριστερό σας πόδι. Αν ο σκύλος σας δεν καταλάβει αμέσως, τραβήξτε το λουρί ελαφρώς προς τα πίσω και ξεκινήστε. Οι εντολές “Σταμάτα” και “Έλα σε μένα” βασίζονται στην εντολή “Κάτσε”, οπότε μην παραλείψετε καμία από τις δύο. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό ή αν ο σκύλος σας δεν ανταποκρίνεται στην εντολή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή.

«Κάτσε»

Απλά κρατήστε μια λιχουδιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας και δώστε την εντολή μαζί με το όνομα του σκύλου σας. τα περισσότερα σκυλιά κάθονται αυτόματα. Εάν δεν το κάνει, τοποθετήστε τον στην θέση σπρώχνοντας ελαφρώς την άκρη του προφέροντας την εντολή. Τότε δώστε μια λιχουδιά και επαινέστε τον.

«Μείνε»

Ξεκινήστε με τον σκύλο να βρίσκετε σε καθιστή θέση. Σταθείτε μπροστά του και προτάξτε το χέρι σας με την ανοιχτή παλάμη ενώ λέτε την εντολή και το όνομά του. Κρατήστε την επαφή με τα μάτια και αφήστε τον να παραμείνει στη θέση παραμονής για 30 δευτερόλεπτα και μετά αφήστε τον με τη λέξη “Εντάξει!” η εξάσκηση της εντολής απαιτεί την παραμονή του σε καθιστή θέση μεγαλύτερες περιόδους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σταδιακά ενώ εσείς στέκεστε όλο και πιο μακριά από τον σκύλο σας.

«Έλα»

Βάλτε του ένα ανασυρόμενο λουρί, σε μήκος τουλάχιστον 1.5 μέτρο. Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται σε καθιστή θέση. Τραβήξτε απαλά το λουρί και πείτε την εντολή αλλά και το όνομα του σκύλου σας με ενθουσιασμό και χαρά. Όταν ο σκύλος έρχεται και κάθεται μπροστά σας, επαινέστε τον και προσφέρετε μια λιχουδιά.

εκπαίδευση σκύλου

Περισσότερες συμβουλές από έναν εκπαιδευτή σκύλων

Για να αποφύγετε την σύγχυση του σκύλου πείτε την ίδια εντολή και το όνομά του κάθε φορά. Οι προπονήσεις πρέπει να είναι σύντομες καθώς η διάρκεια προσοχής του σκύλου είναι μικρή. Για τις βασικές εντολές, προπονηθείτε 3-5 φορές την ημέρα, με κάθε συνεδρία να διαρκεί όχι περισσότερο από 10 ή 15 λεπτά.

Ο σκύλος σας θα θέλει να σας ευχαριστήσει θα ανταποκριθεί στον έπαινο ενώ θα τρομάξει με την τιμωρία. Χρειάζεται να έχετε υπομονή, αγάπη και να κάνετε συνεχώς πρακτική. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση του σκύλου σας και στην γρήγορη ανταπόκρισή του.

εκπαίδευση σκύλου

Αυτή ήταν η βασική εντολή. Η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινά νωρίς και να ακολουθεί επίσης τη σειρά για την οποία μιλήσαμε. Οι εντολές “Σταμάτα” και “Έλα σε μένα” βασίζονται στην εντολή “Κάτσε” και δεν πρέπει να παραλείψετε καμία από αυτές. Αν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα προβλήματα ή αντιδράσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr