Κατοικίδιο χελωνάκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, Πόσο ζει, Τροφή, Φροντίδα ,Στέγαση και συμπεριφορά

χελώνες

Τόσο οι υδρόβιες όσο και οι μη υδρόβιες χελώνες είναι δημοφιλείς ως κατοικίδια ζώα.
Το πιο διάσημο είδος είναι η κοκκινοπρόσωπη χελώνα, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη που συνήθως διατηρούνται ως κατοικίδια. Ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλες μπορούν να γίνουν οι χελώνες τους. Οι χελώνες μπορούν να φτάσουν τα 25-35 εκατοστά και απαιτούν ένα αρκετά μεγάλο κλουβί.
Με την κατάλληλη φροντίδα, οι χελώνες μπορούν να ζήσουν αρκετά χρόνια.

χελώνες
Συμπεριφορά και ιδιοσυγκρασία

Εκτός από το κατάλληλο περιβάλλον και την τροφή, αυτές οι χελώνες δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η τακτική κοινωνικοποίηση μπορεί να τις βοηθήσει να ηρεμήσουν και να βελτιώσουν την κοινωνικοποίησή τους.

Όπως και να έχει, με την κατάλληλη φροντίδα, αυτές οι χελώνες μπορούν να μείνουν μαζί μας για δεκαετίες.
Στη δεκαετία του 1970, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε την πώληση χελωνών μικρότερων από 10 εκατοστά λόγω της σύνδεσης μεταξύ των χελωνών και της μόλυνσης από σαλμονέλα (ειδικά στα παιδιά).
Ο λόγος δεν ήταν ότι οι μικρότερες και μικρότερες χελώνες ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τη σαλμονέλα, αλλά ότι το μικρό τους μέγεθος διευκόλυνε τα παιδιά να τις χειριστούν ή να προσπαθήσουν να τις βάλουν στο στόμα τους.
Οι υδρόβιες χελώνες απαιτούν μεγάλα ενυδρεία που χρειάζονται φωτισμό, βάθος και τακτικό καθαρισμό.

Υδρόβιες χελώνες και παιδιά

Οι υδρόβιες χελώνες δεν είναι ιδανικά κατοικίδια για παιδιά. Είναι πολύ εύκολο να τις φροντίσετε αλλά φιλοξενούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα , η οποία μπορεί να μεταδοθεί στα παιδιά που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη της υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.
Επίσης τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα και το ενδιαφέρον για να προσφέρουν την απαραίτητη φροντίδα και τον καθαρισμό στην υδρόβια χελώνα. Είναι πολύ πιθανό να χάσουν το ενδιαφέρον τους γρήγορα και να χρειαστεί ο γονιός να αναλάβει το βάρος της φροντίδας και της καθαριότητας.

χελώνες

Στέγαση υδρόβιων χελωνών

Οι υδρόβιες χελώνες χρειάζονται ειδικά περιβλήματα και λαμπτήρες ειδικά σχεδιασμένος για ερπετά. Οι λαμπτήρες παράγουν τόσο UVA όσο και UVB φως και θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από την δεξαμενή της χελώνας.
Χωρίς αυτό το φως, μπορούν να υποφέρουν από μεταβολική οστική νόσο (σύνδρομο μαλακών κελυφών).
Επίσης οι υδρόβιες χελώνες είναι ακατάστατες και χρειάζεται να καθαρίζεται συχνά την δεξαμενή τους αλλά και να έχετε εφαρμόσει μια μονάδα φιλτραρίσματος για την διατήρηση καλής ποιότητας του νερού.
Θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο βάθος για να κολυμπάνε και να μπορούν να βγαίνουν στην επιφάνεια για να απολαύσουν το ζεστό φως. Πρέπει να διατηρούνται σωστές θερμοκρασίες νερού και περιβάλλοντος.

Τρόφιμα και νερό

Παρόλο που τα ειδικά σκευάσματα τροφής των υδρόβιων χελωνών έχουν αλλάξει με την πάροδο των χρόνων, προς το καλύτερο, δεν αποτελούν την μοναδική πηγή τροφής της χελώνας.
Οι χελώνες είναι παμφάγα ζώα και φαίνεται να έχουν και ιδιαίτερες προτιμήσεις που αλλάζουν κατά την διάρκεια της ζωής τους. Είναι καλό να τους προσφέρεται ποικιλία τροφίμων.

χελώνες

Τι μπορεί να φάει;

Τα πράσινα χόρτα, όπως το μαρούλι και ο φρέσκος μαϊντανός είναι εξαιρετικά σνακ για τις χελώνες. Δεδομένου ότι βυθίζονται στο νερό τις περισσότερες φορές, ο καλύτερος τρόπος για να ταΐσετε χόρτα στη χελώνα σας είναι είτε να τοποθετήσετε το φαγητό απευθείας στο νερό και να τα αφήσετε να επιπλέουν στην επιφάνεια.
Επίσης ψιλοκομμένα μήλα και κατεψυγμένες γαρίδες μπορούν να δοθούν ως περιστασιακή απόλαυση, αλλά δεν είναι κατάλληλα για καθημερινά γεύματα.
Ορισμένες ποικιλίες χελωνών τρώνε και έντονα, αλλά το κύριο μέρος της διατροφής του πρέπει να είναι τα φυτά.
Οι χελώνες είναι ιδιαίτερα βρώμικες όταν τρώνε, τόσο οι ίδιες όσο και τα υπολείμματα που μένουν στο νερό. Μπορείτε να την τροφοδοτείται σε μια διαφορετική δεξαμενή και να αποτρέψετε το χάος που δημιουργείται κατά την σίτιση.
Επιτρέπει επίσης στους ιδιοκτήτες να παρακολουθούν την πρόσληψη τροφής κάθε χελώνας όταν ζουν μαζί πολλές χελώνες.

Επιλέγοντας την υδρόβια χελώνα σας

Εάν είστε έτοιμος να δεσμευτείτε και να παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα στην χελώνα σας, οι χελώνες μπορούν να γίνουν όμορφα, συναρπαστικά και ευχάριστα κατοικίδια.
Το πρώτο βήμα για την επιλογή είναι η έρευνα των διαθέσιμων ειδών και η απαιτούμενη φροντίδα κάθε είδους.
Ενώ τα βασικά στοιχεία της φροντίδας της υδατικής χελώνας είναι παρόμοια για όλα τα είδη, είναι καλό να εξετάσετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη στέγαση και την διατροφή τους.
Για αρχάριους συνιστώνται τα πιο ανθεκτικά είδη χελωνών όπως οι χελώνες με τα κόκκινα σημάδια, η χελώνα musk, η χελώνα cooter και η χελώνα λάσπης.
Οι χελώνες με τα κόκκινα σημάδια αλλά και οι χελώνες cooters μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 35 εκατοστά ενώ οι άλλες δύο έχουν σχεδόν το μισό τους μέγεθος.
H βαμμένη χελώνα και η χελώνα Map, δεν είναι τόσο κοινά είδη αρα και λιγότερο ανθεκτικά ως κατοικίδια ζώα. Οι χελώνες Softshell και snapping έχουν τη φήμη ότι είναι μεγάλες, επιθετικές και γενικά πιο δύσκολες στη φροντίδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καλές επιλογές για αρχάριους.

Γενικά θέματα υγείας

Η διατήρηση υδρόβιων χελωνών ως κατοικίδια ζώα ήταν πάντα πολύ δημοφιλής.
Το πιο συνηθισμένο είδος, η χελώνα καρέτα-καρέτα, είναι ευρέως διαθέσιμη και φθηνή. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι πολλές χελώνες παραμελούνται και στεγάζονται ακατάλληλα.

Παράσιτα

Τα σκουλήκια και άλλα εσωτερικά παράσιτα συχνά προσβάλλουν τις χελώνες χωρίς εμφανή συμπτώματα. Ένας κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι μια άλλη συχνή ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυώδεις εκκρίσεις από τα αυτιά, πρησμένα μάτια και την εμφάνιση πύου.

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, που χαρακτηρίζονται από συριγμό, ρινικές εκκρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή και λήθαργο, είναι επίσης συχνές στα περισσότερα ερπετά και οι χελώνες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Σήψη και προβλήματα στο κέλυφος

Η σήψη του κελύφους είναι μια άλλη κοινή ασθένεια των χελωνών. Εμφανίζεται όταν οι χελώνες μολύνονται από βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη. Το κέλυφος προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, οπότε οι πληγές στο κέλυφος είναι πολύ επώδυνες.Αυτές οι μολύνσεις εμφανίζονται συνήθως μετά από τραυματισμό ή μετά από περίοδο έντονου στρες.

χελώνες

Όλα αυτά τα προβλήματα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται από κτηνίατρο που ειδικεύεται στα ερπετά, ιδανικά από κάποιον που ειδικεύεται στις χελώνες.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr