Keeshond: Ο εθνικός σκύλος των Κάτω Χωρών – Επισκόπηση φυλής, Ανάγκες, Χαρακτήρας και υγεία, Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Keeshond

Το Keeshond είναι ένα σκυλί με μεσαίο μέγεθος και τετράγωνο σώμα. Είναι ένα ανθεκτικό σκυλί βόρειου τύπου ιδανικό για όλες τις χρήσεις. Η φυσική κατασκευή του το καθιστά γενικό παρά ειδικό τύπο εργασίας.

Keeshond, όλα όσα θέλετε να μάθετε για την φυλή

Τύπος: Non-sporting – μη αθλητικός σκύλος

Βάρος:  15 με 20 κιλά

Ύψος: 40 με 48 εκατοστά

Οικογένεια: Spitz

Καταγωγή: Ολλανδία

Ημερομηνία καταγωγής: 1700

Άλλα ονόματα: Wolf Spitz

σκύλος

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Keeshond

Το βάσισμά του είναι διακριτικό, καθαρό, τολμηρό, γρήγορο με ελάχιστη ως μέτρια κάλυψη εδάφους. Το τρίχωμά του είναι διπλό: διαθέτει παχύ υπόστρωμα και μακρύ, ίσος, σκληρό εξωτερικό τρίχωμα. Η χαίτη γύρω από το κεφάλι του είναι μεγαλύτερη. Το τρίχωμά του το προστατεύει από κρύο και υγρασία, προσδίδει εξαιρετική μόνωση στον σκύλο.

Τα συνήθη χρώματα του τριχώματός του είναι μαύρο, γκρι, μαύρο με γκρι και ασημί.

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Keeshond

 • Επίπεδο ενέργειας 3/5
 • Απαιτήσεις άσκησης 3/5
 • Παιχνίδι 3/5
 • Αγάπη 5/5
 • Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 3/5
 • Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 4/5
 • Φιλικότητα προς τους άγνωστους 4/5
 • Εγρήγορση 1/5
 • Ευκολία για εκπαίδευση 3/5
 • Απαιτήσεις περιποίησης 3/5
 • Ευαισθησία στην ζέστη 4/5
 • Φωνητικότητα 5/5

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Το Keeshond συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί ο καλύτερος οικογενειακός σκύλος: : αρκετά ενεργητικός και παιχνιδιάρικος, πολύ προσεκτικός και στοργικός, και έτοιμος για περιπέτεια με ευκολία να φέρει εις πέρας τα πάντα. Αυτή η φυλή είναι ευαίσθητη και μαθαίνει πολύ εύκολα. Η σωστή εκπαίδευση ξεκινάει όταν είναι κουτάβι και συνδυάζεται με θετική ενίσχυση.

Είναι ενας καλός σύντροφος για ενήλικες και ανθρώπους με παιδιά. Το Keeshond είναι φιλικό προς όλους αλλά είναι και εξαιρετικός, άγρυπνος φύλακας μέσα στο σπίτι.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής Keeshond

Πρόκειται για μια ζωντανή φυλή που όμως δεν έχει ανάγκη από έντονη άσκησης. Μπορεί να εκτονωθεί και οι ανάγκες του καλύπτονται από μέτρια καθημερινή άσκηση. Ιδανικά μια καλή βόλτα με λουρί σε συνδυασμό με έντονο παιχνίδι στον κήπο θα τον κάνει πολύ χαρούμενο.

Το διπλό τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα. Φυσικά τις περιόδους που μαδάει χρειάζεται να το χτενίζετε πιο συχνά για να απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες.

Υγεία της ράτσας

 • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται
 • Μικρές ανησυχίες: CHD, επιληψία, δερματικά προβλήματα, επιγονατίδα, δυσπλασία αγκώνα
 • Περιστασιακές καταστάσεις: νεφρική φλοιώδης υποπλασία, τετραλογία του Fallot, ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας
 • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίο, γόνατο, αγκώνα, μάτι
 • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια

Ιστορία του Keeshond

Το Keeshond (πληθυντικός: keeshonden) ανήκει στην οικογένεια Spitz. Η ακριβής προέλευση και η καταγωγή της φυλής είναι αβέβαιη λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων πηγών. Η φυλή φαίνεται να έχει καθιερωθεί στις Κάτω Χώρες ως σκύλος συντροφιάς και φύλαξης τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Αργότερα μετατράπηκε σε σκύλο τροχοδρόμου όταν χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη μικρών πλοίων που διέσχιζαν τον Ρήνο.

Keeshond

Η μοίρα έφερε τον σκύλο στα ολλανδικά πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση. Ο αρχηγός της πατριωτικής ομάδας ήταν ένας άνδρας με το όνομα Kees de Guiseleur, ο οποίος διατηρούσε ένα σκυλί φύλαξης μικρών σκαφών με το όνομα Kees.

Ο Kees εμφανιζόταν συχνά σε πολιτικές γελοιογραφίες, και ο Kees και το είδος του έγιναν ο συμβολικός σκύλος των Πατριωτών (μια ολλανδική πολιτική παράταξη κατά τη διάρκεια της Μπαταβιανής Επανάστασης). Δυστυχώς, οι πατριώτες δεν κατάφεραν να επικρατήσουν και ο σκύλος ταυτίστηκε με τους πατριώτες. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη για τους σκύλους, καθώς τα πλοία που έπλεαν στον Ρήνο γίνονταν όλο και μεγαλύτερα και σπανιότερα για φύλαξη. Μόνο χάρη στις προσπάθειες των κτηνοτρόφων επιβίωσε η φυλή, η οποία δεν ήταν ούτε διάσημη ούτε δημοφιλής.

Το 1920 η βαρόνη Van Hardenbroek έκανε μια προσπάθεια να σώσει τα εναπομείναντα μέλη της φυλής. Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία και το 1925 πήγε στην Αγγλία για να αυξήσει τον αριθμό των μελών. Η αναγνώριση από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ δεν κράτησε πολύ και αποκτήθηκε το 1925.

Το Keeshond ανέκαμψε και η φυλή είναι πλέον ο εθνικός σκύλος των Κάτω Χωρών.

Keeshond

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr