Κλαψούρισμα σκύλου: Μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας – Τι δηλώνει, πότε το κάνει και πως να το σταματήσετε

κλαψουρισμα σκυλου

Έχεις παρατηρήσει ποτέ να ή έχεις ακούσει ένα σκύλο να κλάει; Οι περισσότερες φορές, μπορεί αυτό το κλαψούρισμα να είναι μια είδηση επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι σκύλοι. Κλαψουρίζουν για να επικοινωνήσουν την σωματική, διανοητική ή συναισθηματική τους κατάσταση οπότε όλα τα κλαψουρίσματα δεν έχουν την ίδια δυναμική.

Για ποιό λόγο όμως συνέβη αυτό; Τι γίνεται. Διάβασε τους παρακάτω λόγους και θα καταλάβεις!

Σκύλος: Γιατί ο σκύλος μου κλαψουρίζει;

#1 Αν ξαφνικά τον δείτε να κλαψουρίζει χωρίς προφανή λόγο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει σκεφτείτε είναι πως δεν πονάει κάπου ή δεν έχει χτυπήσει ή νιώθει οποιαδήποτε άλλη σωματική δυσφορία. Αυτό ισχύει αν ο σκύλος μας κλαψουρίζει όταν είναι ξαπλωμένος σε μια υποχωρητική στάση και δεν το κάνει για να τραβήξει την προσοχή μας. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας.

#2 Σε περίπτωση που αρχίζει να κλαψουρίζει, είναι έντονη επιθυμία για ούρηση ή αφόδευση και ιδιαίτερα εάν είναι εκπαιδευμένοι σκύλοι. Από τη στιγμή που έχουν εκπαιδευτεί να μην κάνουν την ανάγκη τους μέσα στο σπίτι όταν έρθει εκείνη ώρα μπορεί να εκδηλώσουν την συμπεριφορά του κλαψουρίσματος σε συνδυασμό με το ξύσιμο της πόρτας και το σπρώξιμο της με την μουσούδα.

#3 Ποιος είπε πως οι σκύλοι δεν έχουν αισθήματα; Και φυσικά έχουν και αυτό φαίνεται κάθε φορά που σε  καλωσορίζει στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση εκφράζει τον ενθουσιασμό του ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και με χοροπηδήματα πάνω μας στροφές γύρω μας κ.α. Τότε θα πρέπει να κάνουμε την πρακτική του «δεν ακουμπάω, δεν μιλάω, δεν έχω οπτική επαφή με το σκύλο μου μέχρι να ηρεμήσει».

#4 Ένας άλλος λόγος που μπορεί να χρησιμοποιούν το κλαψούρισμα είναι όταν θέλουν κάτι, ιδιαίτερα εάν αυτή η συμπεριφορά δούλεψε προηγουμένως και κέρδισαν αυτό που ήθελαν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή την συμπεριφορά τους. Δίνω αυτό που θέλουν όταν είναι ήρεμοι και δεν το περιμένουν.

#5 Μια άλλη περίπτωση, είναι πως οι σκύλοι μπορεί να κλαψουρίζουν για να επικοινωνήσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση σε εμάς, με την γλώσσα του σώματος και την ενέργεια τους να είναι το κλειδί για να καταλάβουμε σε τι κατάσταση είναι ή τι εκφράζουν.

Ένας σκύλος μπορεί να κλαψουρίζει γιατί είναι ενθουσιασμένος, ανήσυχος, απογοητευμένος ή φοβισμένος.

Σκύλος: Πως καταλαβαίνεις την χαρά τους

Όταν ένας σκύλος, είναι ενθουσιασμένος μπορείς να το καταλάβεις απο πολλά! Κυρίως θα συνοδεύεται από άλματα, κύκλους και δραστηριότητα γενικότερα. Το άγχος συνοδεύεται από νευρικό βάδισμα αυτιά και ουρά κάτω και βλέμμα που κοιτάζει συνέχεια γύρω. H απογοήτευση συνοδεύεται από ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές όπως το ξύσιμο της πόρτας ή το κρύψιμο κάτω από τον καναπέ. Ο φόβος μπορεί να συνοδευτεί με τρέμουλο και μια προσπάθεια να κρυφτεί ή ακόμα και να αποφύγει τους ανθρώπους.

Σίγουρα μπορούμε να μάθουμε και να πάρουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το σκύλο μας όταν κλαψουρίζει αλλά εάν δεν αντιδράσουμε σωστά απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά του μπορεί να εξελιχθεί σε ανεπιθύμητη.

Σε πολλούς το κλαψούρισμα φαίνεται χαριτωμένο αλλά εάν δεν κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο ο σκύλος μας κλαψουρίζει και δώσουμε προσοχή την στιγμή που δεν πρέπει μαθαίνουμε στο σκύλο μας να γκρινιάζει όλη την ώρα.

Το κλειδί είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά του σταδιακά. Όπως και με τα παιδιά έτσι και με τους σκύλους δεν σημαίνει ότι όταν ζητάνε κάτι πρέπει και να το πάρουν.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr