Η επιστήμη δίνει απαντήσεις: Πόσο νερό πρέπει να πίνει ο σκύλος μου – Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Χρήσιμα

Σίγουρα έχετε ακούσει πως ο άνθρωπος πρέπει να πίνει τουλάχιστον «8 ποτήρια την ημέρα», όμως το θέμα «ενυδάτωση» δεν είναι τόσο απλό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, επαρκής θεωρείται η κατανάλωση 3 λίτρων (13 φλιτζάνια) υγρών την ημέρα για τους άντρες και 2,2 λίτρων (9 φλιτζάνια) για τις γυναίκες. Ισχύει αυτό και για τους σκύλους;

Ένας μέσος σκύλος πρέπει να καταναλώνει περίπου 30 με 50ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, συχνά παρατηρούνται αποκλίσεις, που οφείλονται συνήθως, στην περιεκτικότητα νερού στα τρόφιμα που κάθε σκύλος καταναλώνει καθώς και στην καθημερινή του άσκηση. Με βάση τον κανόνα «30-50ml ανά κιλό σωματικού βάρους», ένας σκύλος που ζυγίζει 10 κιλά πίνει καθημερινά 300 – 500ml νερού ενώ ένας σκύλος 30 κιλών από 900ml έως 1,5 λίτρο.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένας σκύλος

Αν σκεφτούμε πως η καθημερινή κατανάλωση, πρέπει να υπερβαίνει τα 80-100ml ανά κιλό, τότε πίνει παραπάνω νερό από το σύνηθες. Αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται πολυδιψία (υπερβολική κατανάλωση νερού). Η πολυδιψία μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αν σας απασχολεί η ποσότητα του νερού που καταναλώνει ο σκύλος σας καθημερινά δεν έχετε παρά να μετρήσετε το νερό που βάζετε στο μπολ του. 24 ώρες μετά, μετρήστε την ποσότητα του νερού που έχει απομείνει. Για να έχετε μια ακριβέστερη εικόνα της μέσης κατανάλωσης νερού του ζώου, επαναλάβετε τη διαδικασία για 10 ημέρες και υπολογίστε τον μέσο όρο.

Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που το νερό που καταναλώνει είναι «υπερβολικό», εάν ο σκύλος σας τρώει με όρεξη και φαίνεται κατά τα άλλα υγιής, είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει πρόβλημα υγείας. Μη βιαστείτε να… τρέξετε στον κτηνίατρο!

Τι είναι το νερό για τα σκυλιά?

Η σημασία του νερού, όπως και στον άνθρωπο, έτσι και για τα σκυλιά, είναι να μεταφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά μέσα και έξω από τα κύτταρα του σώματος. Συμβάλλει σημαντικά στην πέψη πρωτεϊνών, λιπών και ινών των τροφίμων και βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο τα ένζυμα μπορούν να αφομοιώσουν τα τρόφιμα στο στομάχι και να τα μετατρέψουν σε ενέργεια. Το νερό χρησιμεύει επίσης για την ψύξη του σώματος και λειτουργεί για τη διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας του.

Το νερό λιπαίνει και αμβλύνει τις αρθρώσεις και διευκολύνει την κίνηση. Ο νωτιαίος μυελός και άλλοι εσωτερικοί ιστοί επίσης προστατεύονται μέσω της υγρασίας και τα απόβλητα απομακρύνονται από το σώμα μέσω της ούρησης και των κινήσεων του εντέρου.

Διατηρεί την κατάλληλη υγρασία στα μάτια, την μύτη και τους πνεύμονες, προστατεύει το νευρικό σύστημα και τα όργανα, μεταφέρει οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος και βοηθάει τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα να κινούνται γύρω από το σώμα του και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Βασικά, κάθε σημαντική λειτουργία σώματος απαιτεί νερό και χωρίς επαρκή παροχή, το σκυλί σας μπορεί να αρρωστήσει γρήγορα και να αφυδατωθεί. Τα όργανα τελικά θα καταστραφούν με ανεπάρκεια νερού. Εάν η ανεπάρκεια διαρκεί αρκετό καιρό, τα όργανα (όπως τα νεφρά, το ήπαρ κλπ.) θα αρχίσουν να κλείνουν. Ο θάνατος θα ακολουθήσει σύντομα μετά.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει αφυδατωθεί;

Πότε θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει πάθει αφυδάτωση; Όταν η ποσότητα των υγρών του σώματος του σκύλου σας μειωθεί κατά 5%, αρχίζετε να βλέπετε σημάδια αφυδάτωσης. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα:

 • Ο σκύλος σας μπορεί να είναι ληθαργικός ή να φαίνεται κουρασμένος χωρίς να έχει κάνει κάτι
 • Τα μάτια, το στόμα και η μύτη του αρχίζουν να φαίνονται ξηρά. Προσοχή το φυσιολογικό είναι ο σκύλος να έχει κάπως νωπή μύτη.
 • Το δέρμα του χάνει ελαφρώς την ελαστικότητά του

Αν ο σκύλος σας έχει αφυδατωθεί περισσότερο, τότε μπορεί να δείτε και τα εξής:

 • Τα μάτια του σκύλου σας φαίνονται βυθισμένα στις κόγχες τους και ίσως κόκκινα .
 • Επίσης, το ζώο μπορεί να εμφανίσει σημάδια σοκ, όπως:
  • γρήγορο καρδιακό ρυθμό,
  • ασθενή σφυγμό,
  • έντονα κόκκινα ούλα και βλεννογόνους,
  • αδυναμία,
  • ρίγος,
  • αδιαθεσία,
  • απώλεια αισθήσεων
  • σε ακραίες περιπτώσεις το ζώο μπορεί να οδηγηθεί σε θάνατο

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα. Να έχετε πάντα μαζί σας πόσιμο και καθαρό νερό και να προσέχετε τα ηλικιωμένα ζωάκια ή τις έγκυες σκυλίτσες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top