Komondor: Ένας γνήσιος Ούγγρος – Επισκόπηση φυλής, Ανάγκες , χαρακτήρας, προσωπικότητα και ασθένειες, Όλα τα χρήσιμα

Komondor

Το Komondor είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος, μακρύς παρά κοντός, με ισχυρούς μύες και σπονδυλική στήλη. Το βάδισμα είναι ελαφρύ και χαλαρό, με μακρύ βηματισμό. Το κύριο χαρακτηριστικό της φυλής είναι το διπλό τρίχωμά της, που αποτελείται από ένα πυκνό υπόστρωμα και ένα πυκνό εξωτερικό τρίχωμα, κυματιστό ή σγουρό.

Komondor

Komondor, όσα θέλετε να μάθετε για αυτή την Ουγγρική φυλή

Τύπος: σκύλος εργασίας
Βάρος: 31 με 36 κιλά
Ύψος: 64 με 70 εκατοστά
Οικογένεια: Livestock dog/ σκύλος φύλαξης ζώων- κτηνοτροφίας, Flockguard
Καταγωγή: Ουγγαρία
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: δεν αναφέρονται

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Komondor

• Επίπεδο ενέργειας 3/5
• Απαιτήσεις άσκησης 3/5
• Παιχνίδι 3/5
• Αγάπη 4/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 1/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 4/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 1/5
• Εγρήγορση 5/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 3/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 3/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 4/5
• Φωνητικότητα 5/5

Komondor

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής Komondor

Το Komondor χρειάζεται καθημερινή άσκηση όπως μεγάλους περιπάτους ή και μικρές εξορμήσεις. Το κολύμπι θα πρέπει να αποφεύγεται κυρίως γιατί το ογκώδες πυκνό παλτό του αργεί να στεγνώσει. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διατηρήσετε το παλτό καθαρό σε ορισμένες περιοχές. Η περιποίηση που απαιτείτε για το τρίχωμά του είναι η εξής: τα κορδόνια στο παλτό πρέπει να διαχωρίζονται τακτικά, διαφορετικά θα μοιάζουν με επίπεδα στρώματα. Επίσης το τρίχωμά του τείνει να συγκρατεί βρωμιά, καθώς ένα από τα πιο συνήθη χρώματα του τριχώματός του είναι το λευκό.
Το μπάνιο είναι χρονοβόρο και το στέγνωμα διαρκεί τόσο πολύ. Χρειάζεται να κόβετε μερικές φορές τον χρόνο το τρίχωμά του για να είναι πιο ευχάριστο και καθαρό. Τα κορδόνια στο τρίχωμα σχηματίζονται περίπου στη ηλικία των 2 ετών.Τέλος το Κόμοντορ δεν μαδάει.

Komondor

Υγεία και πιθανά προβλήματα

• Σημαντικές ανησυχίες: CHD, γαστρική στρέψη
• Μικρές ανησυχίες: εξωτερική ωτίτιδα, πληγές
• Περιστασιακές καταστάσεις: εντροπία
• Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίο, μάτι
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Komondor: 10-12 έτη

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυλή Komondor

Το υπόστρωμα αναμειγνύεται με το εξωτερικό τρίχωμα σχηματίζοντας ένα σκληρό τριχοειδές κορδόνι. Αυτό το τρίχωμα όχι μόνο προστατεύει τον σκύλο από τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, αλλά τον βοηθά επίσης να κρατήσει μακριά τα δόντια ισχυρότερων εχθρών. Αποτελεί επίσης μια μορφή καμουφλάζ ή παραπλάνησης, καθώς δίνει στο σκύλο μια αφομοιωμένη εμφάνιση, ώστε να αναμειγνύεται με την αγέλη που φυλάει.

Ιστορία της φυλής Komondor

Όταν οι Ούννοι έφθασαν στην Ουγγαρία, λέγεται ότι έφεραν μαζί τους τον Oucharka, έναν μεγάλο ρωσικό σκύλο που πιστεύεται ότι είναι ο πρόγονος του Komondor (πληθυντικός: komondorok).
Αυτός ο σκύλος, που ονομάστηκε Μαγυάρικος βοσκός ή λακάς, είχε στάση που έμοιαζε με του σκύλου, αλλά διέθετε επίσης μια μάζα σγουρών τριχών.Ως αποτέλεσμα, τα σκυλιά συγχωνεύονταν τόσο εύκολα με το κοπάδι των προβάτων, ώστε με την πρώτη ματιά δεν μπορούσαν να διακριθούν από το κοπάδι. Αυτό άρεσε τόσο πολύ στους βοσκούς των Μαγυάρων, ώστε το Komodo δεν διασταυρώθηκε ποτέ με άλλες φυλές.
Η πρώτη γραπτή αναφορά της φυλής χρονολογείται από το 1555, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχε και πριν από αυτό.
Το Komondor κέρδισε την αγάπη πολλών ανθρώπων και έγινε κατάλληλος σκύλος για τη φύλαξη κοπαδιών και ζώων. Η φυλή αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Komondor ήταν αυτός που εξολόθρευσε τον λύκο στην Ουγγαρία.
Τον 20ό αιώνα χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως σκύλοι φύλακες.
Ο πρώτος Komondor ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1933 και αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ το 1937.
Η φυλή καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ανακτήθηκε και σώθηκε χάρη στις συνδυασμένες προσπάθειες πολλών υπερασπιστών της φυλής. Το Komondor ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκυλιά στις εκθέσεις, και λόγω της πολυπλοκότητας του σχηματισμού του τριχώματος ήταν σύνηθες να βλέπουμε μόνο τα καλύτερα τρίχωμα. Ως εκ τούτου, το Komondor είναι μια σπάνια φυλή εκτός Ουγγαρίας.
Πιο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία για βοσκή στις ΗΠΑ και προσέλκυσαν την προσοχή μιας νέας γενιάς βοσκών.

σκύλος

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Ο Κομοντόρ είναι ανεξάρτητος φύλακας και υπέρμαχος των ζώων, γεγονός που πηγάζει από την κληρονομιά του.
Αυτός ο σκύλος έχει ανεξάρτητη νοοτροπία, μπορεί να είναι πεισματάρης ή κυρίαρχος και χρειάζεται έναν κατανοητό και ικανό κηδεμόνα. Η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση των κουταβιών είναι πολύ σημαντική για αυτή τη φυλή.
Αυτή η φυλή τα πηγαίνει καλά με άλλα κατοικίδια ζώα. Στην πραγματικότητα, αν και αυτός ο σκύλος έχει ανεξάρτητη προσωπικότητα, είναι πιο ευτυχισμένος όταν έχει παρέα. Είναι μια ήρεμη ράτσα, αλλά μπορεί να γίνει εκφοβιστικά τολμηρή όταν χρειάζεται.
Διαθέτοντας προστατευτικά ένστικτα, το Κομόντο θα προστατεύσει επίσης τα παιδιά της οικογένειας. Φυσικά, τα παιδιά πρέπει να επιβλέπονται όταν παίζουν με αυτόν τον δραστήριο μεγάλο σκύλο. Αυτό συμβαίνει επειδή το παιχνίδι μπορεί μερικές φορές να γίνει άγριο και πολύ έντονο.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που παρατίθενται εδώ μπορεί να περιγράφουν κάλλιστα τη φυλή, τα σκυλιά έχουν επίσης τη δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αναπτύσσουν διαφορετικές συνήθειες μέσω της εκπαίδευσης. Μιλήστε με τον υιοθετητή Μπορείτε να βρείτε ένα κουτάβι που έχει παραδοθεί και είναι διαθέσιμο για υιοθεσία στο πλησιέστερο καταφύγιο ή κυνοκομείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr