Κούνημα ουράς: Καταλαβαίνεις πότε η γάτα σε χαιρετά, θέλει να παίξει ή πονάει; – Οι μικρές διαφορές

Χρήσιμα

Ο μικρός μας χνουδωτός φίλος έχει πολλούς τρόπους να επικοινωνεί μαζί μας. Ένα μικρό νιαούρισμα, ένα βλέμμα και φυσικά το κούνημα της ουράς της. Έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες σας κουνάνε την ουρά τους αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί;
Οι γατούλες είναι πολύ περίεργα και περίπλοκα πλάσματα. Η αποκωδικοποίηση των κινήσεων μιας γάτας είναι πολύ σημαντική για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις γάτες μας.
Σε καμία περίπτωση η αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς μιας γάτας δεν μπορεί να είναι ίδια με εκείνη του σκύλου. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους όταν είναι ευτυχισμένοι ,ενθουσιασμένοι ή ακόμα και νευρικοί.
Το κούνημα της ουράς της γάτας είναι διαφορετική υπόθεση θα δούμε σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών ποιες είναι οι πιθανότερες εξηγήσεις για το κούνημα της ουράς.


1.Χαιρετισμός με κίνηση της ουράς

Παρατηρήστε προσεκτικά τι συμβαίνει όταν μία γάτα πλησιάζει την άλλη με φιλική διάθεση. Οι γάτες σηκώνουν την ουρά τους ψηλά στον αέρα και με αυτό τον τρόπο είναι σαν να χαιρετάνε η μία την άλλη. Η κίνηση αυτή της ουράς μπορεί να συνοδευτεί και με το αμοιβαίο τρίψιμο κεφαλής.
Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και όταν μία γάτα θέλει να χαιρετήσει τον ιδιοκτήτη της ή ένα αγαπημένο ανθρώπινο μέλος της οικογένειας της. Το τρίψιμο και το σήκωμα της ουράς είναι σύνηθες όταν μία γάτα σας πλησιάζει με φιλική διάθεση.

2.Φόβος

Σε αντίθετη περίπτωση με τη φιλική διάθεση της γάτας, η γατούλα σας μπορεί να σηκώσει την ουρά της όταν αισθάνεται φόβο ή κρατάει αμυντική στάση. Η επιθετικότητα αυτή συνοδεύεται και με άρση του τριχώματος της κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει για να εκφοβίσει ένα πιθανό εχθρό είναι σημάδι ότι κάτι την τρόμαξε πολύ.
Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο προσπαθήστε να επιβραδύνετε τις κινήσεις σας και να κάνετε τη γάτα σας να χαλαρώσει. Προσπαθήστε να την καθησυχάσετε.

3.Κούνημα ουράς που προμηνύει επιθετική κίνηση

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ουρά της γάτας σας θα είναι σηκωμένη αλλά και γυρισμένη προς τη βάση του σώματός της. Παρατηρώντας την ουρά της θα είστε σίγουροι εάν πρόκειται να επιτεθεί ή απλά φοβάται.
Φυσικά κάθε συναίσθημα της γάτας μπορεί να εκφραστεί και με διαφορετικό κούνημα της ουράς της. Αν νιώθει ουρά της γάτας σας συνοδεύεται και με κίνηση μπρος πίσω τότε να είστε σίγουροι ότι είναι πολύ άνετη και ικανοποιημένη. Δεν σας χαιρετάει απλά, είναι μία ένδειξη ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένη.


Πότε καταλαβαίνετε ότι μία γάτα σας αγαπάει πραγματικά;

Σίγουρα όταν μία γάτα παίζει με την ουρά της και την τυλίγει γύρω από το πόδι ή το χέρι σας σας δηλώνει ότι πραγματικά της αρέσετε.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η γάτα σας μπορεί να κουνήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην ουρά της. Μία αργή πλευρική κίνηση της ουράς υποδηλώνει την όρεξη της για παιχνίδι.
Οι γάτες κουνάνε την ουρά τους ακόμα και όταν είναι βαθιά συγκεντρωμένες ή προετοιμάζοντσινα κάνουν επίθεση στο θήραμα τους. Ακόμα και αν παίζετε και το υποθετικό θήραμα της γάτας είναι ένα παιχνίδι θυμηθείτε πως μια γυριστή ουρά σηματοδοτεί μία άγρια επίθεση και καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε.

4. Πόνος

Φυσικά υπάρχει και η κίνηση της ουράς που υποδηλώνει πόνο. Να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην πατήσετε ποτέ την ουρά της γάτας σας. Όμως ο πόνος της ουράς εάν την πατήσετε κατά λάθος δεν έχει καμία σχέση με το κούνημα της ουράς μετά το πάτημα. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ή θα γρυλίσει ή θα προσπαθήσει να σας επιτεθεί με τα νύχια της.
Το κούνημα της ουράς που προμηνύει πόνο ή δυσφορία συναντάται κυρίως ως συσπάσεις της ουράς. Οι μικρές και λεπτές συσπάσεις της ουράς της γάτας σας είναι ο τρόπος να σας πει βοήθεια. Μην το αγνοήσετε εάν δεν βλέπετε την ουρά της γάτας σας να κυματίζει σε διάφορες περιστάσεις χαράς.

Έχοντας πια αποκωδικοποιήσει κάποιες συμπεριφορές επικοινωνίας με το κούνημα της ουράς της γάτας αρχίζετε σιγά-σιγά να καταλαβαίνετε το κατοικίδιό σας.


Είναι γνωστό ότι οι γάτες είναι εκπληκτικά ζώα και όσο και ανεξάρτητες και αν θεωρούνται πάντα βρίσκουν τους τρόπους να επικοινωνούν μαζί σας. Το κούνημα της ουράς της μπορεί να δηλώσει τόσα διαφορετικά πράγματα που μόνο ένας καλός και παρατηρητικός ιδιοκτήτης μπορεί να καταλάβει. Μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή δυσφορία είναι σημάδι ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top