Πώς επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους; Ένας κτηνίατρος μας εξηγεί

Χρήσιμα

Η μελέτη συμπεριφοράς της γάτας είναι συναρπαστική για πολλούς λόγους, αλλά το ερώτημα του τρόπου με τον οποίο οι γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για τους γονείς κατοικίδιων ζώων όσο και για τους κτηνιάτρους.

Ως ιδιοκτήτης γάτας και κτηνίατρος με ειδικό ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά των ζώων, εργάζομαι και έχω στην ιδιοκτησία μου, γάτες για πολλά χρόνια, και εξακολουθώ να μαθαίνω πάντα νέα πράγματα για την επικοινωνία των γατών.

Η επικοινωνία των γατών είναι πολυσύνθετη, χρησιμοποιώντας τη φωνητική έκφραση, τη γλώσσα του σώματος, τη σωματική επαφή και την οσμή. Κάποια γλώσσα των γατών είναι διακριτική (είδατε αυτό το ανοιγόκλεισμα των ματιών;), και κάποια άλλα όχι τόσο πολύ – το σφύριγμα και το γρύλισμα ενός γατοκαβγά έρχονται στο μυαλό μου!

Όπως τα περισσότερα πράγματα με τις γάτες, υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται με το μάτι. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την περίπλοκη γλώσσα των οικόσιτων γατών μας, από τα γατάκια μέχρι τις ενήλικες γάτες.

Οπτικά ερεθίσματα

Η οπτική επικοινωνία αποτελεί σημαντικό μέρος της επικοινωνίας των γάτων. Σπάνια παρατηρείται σωματικά επιθετική συμπεριφορά χωρίς να προηγηθεί μεγάλη κλιμάκωση, η οποία ξεκινά με προκαταρκτικές οπτικές ενδείξεις, όπως αλλαγές στη στάση του σώματος, εκφράσεις του προσώπου και ικανότητα να ορθώνονται οι τρίχες πάνω στο σώμα.

1. Η θέση της ουράς

Η ουρά της γάτας σας συχνά προδίδει πολλά για τη διάθεσή της. Αν η ουρά της είναι όρθια και ψηλή όταν πλησιάζει μια άλλη γάτα (ή έναν άνθρωπο), αυτό είναι γενικά ένα φιλικό και προσιτό σημάδι. Μια τρεμάμενη όρθια ουρά είναι ακόμη καλύτερη και δείχνει ευχαρίστηση κατά τον χαιρετισμό.

Αντίθετα, μια ουρά σηκωμένη αλλά φουσκωμένη με όρθιες τρίχες σηματοδοτεί επιθετικότητα, όπως και μια ουρά που μαστιγώνεται από άκρη σε άκρη. Αν η ουρά μπαίνει ανάμεσα στα πίσω πόδια, η γάτα σας υποδηλώνει υποταγή ή νευρικότητα. Μια μισοανασηκωμένη ουρά υποδηλώνει περιέργεια.

2. Εκφράσεις του προσώπου

Οι διαφορετικές θέσεις των ματιών, των αυτιών και του στόματος αποτελούν επίσης μορφές επικοινωνίας για τις γάτες. Οι στενές κόρες των ματιών, τα φουσκωμένα μουστάκια και τα όρθια αυτιά που περιστρέφονται προς τα έξω είναι σημάδια επιθετικότητας, ενώ οι διεσταλμένες κόρες των ματιών, τα μαζεμένα μουστάκια και τα αυτιά που πιέζουν το κεφάλι είναι σημάδι φοβισμένης γάτας.

Η επαφή με τα μάτια είναι επίσης σημαντική. Μια γάτα που κρατάει ένα άμεσο βλέμμα χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια της είναι σίγουρα μια πρόκληση, ενώ η χαλαρή επαφή με τα μάτια με αργά ανοιγοκλείσματα δείχνει ικανοποίηση και αγάπη.

3. Στάσεις

Η γάτα σας μπορεί να χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα της για να δείξει διάφορες διαθέσεις. Μια κυρτή πλάτη μπορεί να υποδηλώνει επιθετικότητα ή αμυντικότητα, και οι γάτες που σκύβουν κοντά στο έδαφος με χτυπημένη ουρά είναι επίσης πολύ αμυντικές.

Αν η γάτα σας είναι κυνηγός, μπορεί να παρατηρήσετε το κλασικό “κυνηγετικό σκύψιμο” με το σώμα της γάτας σας τεντωμένο κατά μήκος, έτοιμο να ορμήσει. Οι γάτες που κυλιούνται ανάσκελα θεωρείται ότι είναι φιλικές ή υποχωρητικές.

Επικοινωνία με την αφή

Οι γάτες μπορεί να είναι μοναχικά πλάσματα, αλλά όταν βρίσκονται σε κοινωνικές ομάδες υπάρχουν διάφορες μέθοδοι σωματικής επαφής. Οι δεμένες γάτες συχνά κοιμούνται κουλουριασμένες μαζί, χρησιμοποιώντας η μία την άλλη ως μαξιλάρι. Στην πραγματικότητα, αυτό ονομάζεται “μαξιλάρι”.

Το allogrooming, όπου δύο γάτες περιποιούνται η μία την άλλη, είναι επίσης μια συνηθισμένη συμπεριφορά, όπως και το allorubbing, όπου δύο γάτες τρίβουν τα πρόσωπα και τα σώματά τους μεταξύ τους. Αυτές οι συμπεριφορές πιθανότατα εμπλέκονται επίσης στη μεταφορά οσμών και στην οσφρητική επικοινωνία για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Μπορεί επίσης να δείτε γάτες να οπισθοχωρούν η μία προς την άλλη και να στριφογυρίζουν τις ουρές τους, κάτι που θεωρείται ότι αποτελεί μια μορφή κοινωνικής επικοινωνίας

Στοιχεία μυρωδιάς

Η οσμή είναι μια εξαιρετικά σημαντική μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ των γατών. Τα αιλουροειδή είδη έχουν γενικά εξαιρετική όσφρηση και διαθέτουν επίσης ένα εμερονασικό όργανο, το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται την επικοινωνία με φερομόνες – μια μορφή χημικών μηνυμάτων.

1. Φερομόνες

Αν δείτε τη γάτα σας να “δοκιμάζει” τον αέρα, με το πρόσωπό της σφιγμένο σε μια γκριμάτσα, πιθανότατα μυρίζει χημικά μηνύματα που ονομάζονται φερομόνες, χρησιμοποιώντας το εμερονασικό όργανο στον ουρανίσκο του στόματός της. Αυτά τα χημικά μηνύματα μυρωδιάς είναι σημαντικά, καθώς μπορούν να δώσουν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα και να διαρκέσουν πολύ καιρό στο περιβάλλον.

Οι φερομόνες μπορούν να επικοινωνήσουν ένα σωρό πράγματα, όπως η σήμανση περιοχών, οι χαιρετισμοί, η σεξουαλική διαθεσιμότητα και οι προειδοποιήσεις, και μπορούν επίσης να προσδιορίσουν “ασφαλείς” περιοχές και άτομα. Οι γάτες χρησιμοποιούν αρωματικούς αδένες στα μάγουλα, τα πηγούνια και τα μέτωπά τους για να αφήνουν αυτά τα σημάδια μυρωδιάς ως μια μορφή μηνύματος τόσο προς τις ίδιες όσο και προς άλλες γάτες.

2. Ούρα και κόπρανα

Οι γάτες αφήνουν επίσης σημάδια μυρωδιάς μέσω του ψεκασμού ούρων, μεταφέροντας μηνύματα σχετικά με την επικράτεια, άλλες γάτες και σεξουαλικούς συντρόφους. Τα άθικτα αρσενικά είναι πιο πιθανό να ψεκάζουν ούρα, αλλά όλες οι γάτες μπορούν να εκτελέσουν αυτή τη συμπεριφορά. Ο ρόλος των περιττωμάτων στην επικοινωνία είναι λιγότερο σαφής, αλλά σημειώνεται ότι όταν οι γάτες αφοδεύουν εντός της επικράτειάς τους, τείνουν να τα θάβουν- αφήνουν τα περιττώματα ακάλυπτα αν βρίσκονται κοντά σε ένα όριο επικράτειας.

Επικοινωνούν με τη φωνή

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος φωνητικών εκφράσεων των γατών – περισσότερο γενικά από ό,τι παρατηρείται σε άλλα σαρκοφάγα. Οι φωνητικοί ήχοι παρατηρούνται συχνά στις αλληλεπιδράσεις γάτας-ανθρώπου, όπως το νιαούρισμα για φαγητό ή το γουργουρητό όταν χαϊδεύονται, αλλά οι γάτες επικοινωνούν φωνητικά και μεταξύ τους. Ορισμένες φυλές γατών, όπως η σιαμαία, είναι γνωστές για τη φλυαρία τους και διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα φωνητικών ήχων.

1. Το νιαούρισμα

Ο κλασικός ήχος νιαουρίσματος της γάτας συναντάται συνήθως μόνο στην επικοινωνία μεταξύ γατών μεταξύ γατών και των μητέρων τους. Μια μελέτη στη Σουηδία διαπίστωσε ότι οι ενήλικες γάτες νιαουρίζουν μόνο στους ανθρώπους και όχι σε άλλες γάτες.

2. Γουργουρητά

Οι ψιθυριστοί ήχοι, όπως το γουργουρητό και το χαιρετιστήριο τρίλιασμα, συνήθως υποδηλώνουν ικανοποίηση και φιλικότητα. Τα γατάκια και οι μητέρες τους συχνά γουργουρίζουν ενώ το γατάκι θηλάζει, και οι ενήλικες γουργουρίζουν όταν περιποιούνται το ένα το άλλο. Ορισμένες γάτες γουργουρίζουν, τριγυρίζουν ή κελαηδούν ως χαιρετισμό τόσο στους ανθρώπους όσο και σε άλλες γάτες.

3. Επιθετικοί ήχοι

Οι φωνές που γίνονται με το στόμα ανοιχτό υποδηλώνουν επιθετικότητα: γρύλισμα, ουρλιαχτό, γρύλισμα ή κλαψούρισμα. Αυτά μπορεί να είναι είτε επιθετικά είτε αμυντικά, και αν δεν είναι επιτυχής η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης οι γάτες μπορεί να προχωρήσουν σε φτύσιμο ή ουρλιαχτό στον αντίπαλό τους πριν αρχίσει η σωματική μάχη με νύχια και δόντια.

4. Ήχοι που βγάζουν οι θηρευτές

Οι γάτες έχουν έναν συγκεκριμένο ήχο συνομιλίας που χρησιμοποιούν όταν εντοπίζουν θήραμα, όπως ένα πουλί ή ένα μικρό θηλαστικό. Μπορεί επίσης να τσιρίζουν σε έξαψη. Αυτός είναι ένας συνηθισμένος ήχος που ακούγεται αν έχετε μια γάτα που της αρέσει να παρακολουθεί από τα παράθυρα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top