Κτηνίατροι προτείνουν ασκήσεις για ηλικιωμένα σκυλιά – Αναλυτικά, Τι να προσέξετε, Χρήσιμες συμβουλές

ηλικιωμένος σκύλος

Οι αγαπημένοι μας φίλοι δεν ξεχνούν ποτέ πόσο δραστήριοι ήταν και έτσι θέλουν να παραμείνουν. Είναι φυσικό ότι όταν γεράσουν δεν θα έχουν τόσες αντοχές για παιχνίδι και δράση. Όμως αυτό δεν σηματοδοτεί το τέλος του κεφιού. Χρειάζεται προσοχή αλλά ακόμα και ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να παίξει, υπό όρους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Επίσης, ο ηλικιωμένος σκύλος σας μπορεί να έχει μια σειρά από προβλήματα, αλλά υπάρχουν ασκήσεις εσωτερικού χώρου που μπορούν να τον βοηθήσουν να παραμείνει υγιής.
Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας αν ο σκύλος σας είναι αρκετά υγιής για ήπια άσκηση και να συζητήσετε τις κατάλληλες μορφές άσκησης και τα επίπεδα δραστηριότητας.

σκύλος

Μόλις ο κτηνίατρος σας δώσει το «Οκ» δοκιμάστε κάποιες από τις εξής ασκήσεις:

1. Παζλ σίτισης

Το πάζλ διατροφής για ηλικιωμένους σκύλους θα τα  βοηθήσει να παραμείνουν διανοητικά και σωματικά δραστήριοι. Τέτοια παιχνίδια είναι ψυχολογικά διεγερτικά, κρατούν τον εγκέφαλο του ηλικιωμένου σκύλου ενεργό και του δίνουν την ευκαιρία να κινηθεί λίγο. Η σωματική δύναμη που απαιτείται για αυτά τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.
Τα παζλ σίτισης μπορούν επίσης να αποτελέσουν ανταμοιβή για τον φίλο σας και να τον ενθαρρύνουν να φάει ή να προσπαθήσει να φάει το περιεχόμενο. Πολλά ηλικιωμένα σκυλάκια έχουν προβλήματα απώλειας βάρους που σχετίζεται με την ηλικία.
Δεν θέλετε να κουράσετε τον σκύλο σας, γι’ αυτό επιλέξτε παιχνίδια που δεν απαιτούν έντονη κίνηση ή δύναμη.

2. Παιχνίδι ανάκτησης στο χαλί

Τα παιχνίδια ανάκτησης (ρίψη και μεταφορά μιας μπάλας) είναι μια αγαπημένη συνήθεια των σκύλων όλων των ηλικιών, αλλά μπορεί να είναι δύσκολα και επώδυνα αν τα δόντια, οι αρθρώσεις ή τα οστά έχουν υποστεί βλάβη.
Αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί σε εσωτερικούς χώρους σε ένα μαλακό χαλάκι. Τα χαλάκια είναι πιθανώς καλύτερα για μεγαλύτερα σκυλιά, καθώς τα πόδια τους δεν πονάνε και δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης.
Επίσης, δοκιμάστε να πατάτε σε κάτι μαλακό που δεν θα καταπονήσει τα δόντια τους. Υπάρχουν παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους σκύλους που είναι ωραία και μαλακά. Μην το ρίχνετε μακριά, ρίξτε το χαμηλά και κοντά ώστε να μην χρειάζεται να τρέξει, να πηδήξει ή να πάει μακριά.
Θυμηθείτε να κρατάτε το σκύλο σας σε κίνηση και δραστηριότητα. Τέτοιες δραστηριότητες είναι αρκετές για να τα κρατήσετε σε φόρμα. Δώστε του άφθονο νερό για να πιει όταν τελειώσει το παιχνίδι και μην τον αναγκάζετε να συνεχίσει όταν είναι κουρασμένος ή νυσταγμένος.

ηλικιωμένος σκύλος

3. Απαλό παιχνίδι αντίστασης

Το παιχνίδι αντίστασης μπορεί να είναι το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το συνεχίσετε.
Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι αντίστασης και το τράβηγμα είναι καλές ασκήσεις για να τεντώσετε τους μύες του σκύλου σας. Μπορεί να ενισχύσει τον αυχένα, τους ώμους και το σαγόνι.
Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να τραβάτε τόσο δυνατά ή να κουνάτε το σκύλο σας όπως κάποτε, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τους μύες και τα δόντια, χρησιμοποιώντας μαλακά αντικείμενα. Ανάλογα με το παιχνίδι που χρησιμοποιείτε, μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό και τη βελτίωση των δοντιών και των ούλων, όπως και το οδοντικό νήμα.
Αφήστε τον σκύλο σας να κερδίσει μερικές φορές για να του δώσετε αυτοπεποίθηση.

ηλικιωμένος σκύλος

4.Φυσική θεραπεία και τέντωμα

Εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα στις αρθρώσεις, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή για να βοηθήσετε στη βελτίωση της κατάστασης.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας φυσιοθεραπείας μπορεί να χορηγηθούν μασάζ και διατάσεις, καθώς και οδηγίες για την άσκηση και τη φροντίδα στο σπίτι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχει προβλήματα κινητικότητας, καθώς οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι πρέπει να κινούνται για να παραμένουν υγιείς.
Η σωστή κίνηση μπορεί να βοηθήσει στη μετακίνηση του αρθρικού υγρού, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στο να γίνουν οι αρθρώσεις και οι μύες πιο άνετοι και χαλαροί. Ωστόσο, δεν πρέπει να πιέζετε το σκύλο σας σε σημείο που να αισθάνεται δυσφορία.
Οι διατάσεις καθιστούν επίσης ευκολότερο το περπάτημα και πιο δραστήριο.
Υπάρχουν διάφορες διατάσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, αλλά συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία πριν ξεκινήσετε για να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση του σκύλου σας και την πρόκληση προβλημάτων.

5.Παιχνίδι «βρες το»

Αυτό το παιχνίδι είναι ιδανικό για σκύλους όλων των ηλικιών και προσφέρει πνευματική και σωματική διέγερση.
Απλά κρύψτε τις λιχουδιές στο δωμάτιό σας και αφήστε το σκύλο σας να τις μυρίσει και να τις βρει.
Αν παίζετε για πρώτη φορά, ίσως να θέλετε να βοηθήσετε τον μεγαλύτερο σκύλο σας να σας δώσει τη λιχουδιά τις πρώτες φορές. Ένας σκύλος με μεγάλη όρεξη μπορεί επίσης να επιβραδυνθεί κρύβοντας λίγη από την τροφή του. Αν κουραστεί, μην τον πιέζετε.
Κρατήστε το σημείο όπου κρύβετε τις λιχουδιές χαμηλά στο έδαφος και σε σχετικά μικρό χώρο, μην απλώνεστε και μην απομακρύνεστε πολύ. Είναι μια διασκεδαστική άσκηση και θα βοηθήσει τον σκύλο σας να παραμείνει ενεργός.

παιχνίδι σκύλου

6. Νέα κόλπα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι ανίκανα να μάθουν νέα κόλπα ή να εκπαιδευτούν. Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Φυσικά, η διδασκαλία νέων κόλπων σε έναν ηλικιωμένο σκύλο απαιτεί περισσότερη υπομονή, αλλά θα οξύνει το μυαλό του και θα κάνει το σώμα του πιο υγιές.
Ωστόσο, μπορεί να οξύνει το μυαλό ενός ηλικιωμένου σκύλου και να αναζωογονήσει το σώμα του. Τα πιο απλά κόλπα μπορούν να κάνουν τόσο το σκύλο όσο και τον ιδιοκτήτη ευτυχισμένο και να του δώσουν αυτοπεποίθηση. Κόλπα όπως το να ισορροπεί μια λιχουδιά στη μύτη του ή να περπατάει ανάμεσα στα πόδια του, για παράδειγμα.
Η εκπαίδευση πρέπει να είναι αρκετά σύντομη ώστε να μην είναι κουραστική και να δίνετε προσοχή στις ανάγκες του σκύλου σας. Ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν καταλαβαίνει τι κάνει, δώστε του αγάπη και θετική ενίσχυση.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή για να παραμείνουν ευτυχισμένοι και υγιείς.
Ο αγαπημένος σας ηλικιωμένος τετράποδος φίλος μπορεί να μην είναι πια τόσο γυμνασμένος και κινητικός όσο πριν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται άσκηση.
Αντιθέτως, η διατήρηση της κινητικότητας και του υγιούς βάρους του είναι πολύ σημαντική για τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην επιβαρύνονται τα ταλαιπωρημένα οστά και οι αρθρώσεις του.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr