Lhasa Apso: Ο φύλακας των Θιβετιανών μοναστηριών – Επισκόπηση φυλής, Ανάγκες, χαρακτήρας και προβλήματα, Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Το Lhasa Apso είναι ένα σκυλάκι με μικρό μέγεθος, μακρύτερο παρά ψηλό. Η φυλή αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για σκοπούς που απαιτούν αθλητικό ταπεραμέντο. Ωστόσο αυτή η φυλή έχει ισχυρή οσφυϊκή χώρα και καλά ανεπτυγμένα οστά και μηρούς.

Το κεφάλι του καλύπτεται με μια ισχυρή ποσότητα στα μάτια, μουστάκια και γενειάδα από μαλλιά. Αυτό του προσδίδει αξιοπρεπή εμφάνιση και μοιάζει σχεδόν σας χαίτη λιονταριού. Το τρίχωμά του είναι μακρύ και βαρύ, ίσιο και σκληρό. Τα συνήθη χρώματα του είναι λευκό, μαύρο, καφέ, κρεμ ή χρυσαφί.

Λάσα Άπσο, χαρακτηριστικά, υγεία και ιστορικό υπόβαθρο της φυλής

Τύπος: μη αθλητικά

Βάρος:  5 με 7 κιλά

Ύψος: 25 με 27 εκατοστά

Οικογένεια: Oriental

Καταγωγή: Θιβέτ

Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια

Άλλα ονόματα: δεν υπάρχουν

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής

 • Επίπεδο ενέργειας 3/5
 • Απαιτήσεις άσκησης 2/5
 • Παιχνίδι 3/5
 • Αγάπη 3/5
 • Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 2/5
 • Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 3/5
 • Φιλικότητα προς τους άγνωστους 1/5
 • Εγρήγορση 1/5
 • Ευκολία για εκπαίδευση 1/5
 • Απαιτήσεις περιποίησης 1/5
 • Ευαισθησία στην ζέστη 4/5
 • Φωνητικότητα 5/5

Η ιστορία της ράτσας Lhasa Apso

Η προέλευση του Lhasa Apso παρέμενε επί μακρόν άγνωστη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι πρόκειται για μια αρχαία φυλή που εκτράφηκε και αναπτύχθηκε στα χωριά και τα μοναστήρια του Θιβέτ. Η ιστορία αυτής της φυλής είναι συνυφασμένη με τις βουδιστικές πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίστης στη μετενσάρκωση. Πιστεύεται ότι η ψυχή ενός λάμα κατοικεί στο σώμα ενός ιερού σκύλου μετά το θάνατο, γεγονός που οδηγεί σε ένα ισχυρό αίσθημα σεβασμού για τον ιερό σκύλο. Αυτός ο σκύλος χρησιμοποιείται επίσης ως σκύλος φρουρός και ο ήχος του προειδοποιεί τους επισκέπτες, γεγονός που οδήγησε στην κατάλληλη ονομασία Abuso Senky (Σκύλος φρουρός με γαβγίσματα λιονταριού).

Η δυτική ονομασία του Lhasa Apso πιστεύεται ότι προέρχεται από αυτό το τοπικό όνομα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι παραμόρφωση της θιβετιανής λέξης Lhapso, που σημαίνει κατσίκα (άμεση σύνδεση με το μαλλί).

Με την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε αρχικά γνωστό ως Lhapso Terrier, αλλά δεν ήταν ποτέ τεριέ. Το πρώτο Lhasa Apsoεμφανίστηκε στον δυτικό κόσμο γύρω στο 1930. Μερικά από αυτά τα πρώτα σκυλιά ήταν δωρεά του 13ου Δαλάι Λάμα. Η φυλή αναγνωρίστηκε από την Ομάδα Τεριέ της Αμερικανικής Λέσχης Κένελ το 1935, αλλά προστέθηκε στην ομάδα των μη αθλητικών σκύλων το 1959. Το Lhasa Apso έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα άλλες θιβετιανές φυλές και έχει γίνει το αγαπημένο της οικογένειας.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Παρά την γλυκιά εμφάνισή του το Λάσα Άπσο έχει δυναμικό και σκληρό χαρακτήρα. Η φυλή είναι ανεξάρτητη, πεισματάρικη και πολύ τολμηρή. Αυτός ο σκύλος θα παραμένει ευτυχισμένος όσο μπορεί να ασκείτε και να εκτονώνει την ενέργειά του – είναι πρόθυμος να παίξει έντονα παιχνίδια με τον ιδιοκτήτη του και να διασκεδάσει όσο και να προπονηθεί μερικές ώρες την ημέρα. Επίσης είναι ευτυχισμένος όταν βρίσκεται πλάι στον ιδιοκτήτη του – θα κοιμηθεί ευχάριστα κοντά σας.

Αυτά τα γνωρίσματα κάνουν τον σκύλο Λάσα Άσπο έναν εξαιρετικό σύντροφο στην χαλάρωση αλλά και στην περιπέτεια. Είναι λίγο επιφυλακτικός με τους αγνώστους αλλά δεν γαυγίζει υπερβολικά. Μην ξεχνάμε την ιστορία του ως σκύλος alarm στα Θιβετιανά ανάκτορα. Τέλος, όπως και σε κάθε άλλη φυλή, καθοριστική σημασία έχει η εκπαίδευση που ξεκινάει από κουτάβι, η κοινωνικοποίηση και η θετική ενίσχυση κατά την προπόνηση.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής

Το Lhasa είναι ένα ενεργό σκυλί, αλλά ένα σχετικά μικρό μέγεθος σημαίνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με σύντομες βόλτες ή έντονες συνεδρίες παιχνιδιού στην αυλή ή ακόμα και μέσα στο σπίτι. Αυτός ο μικρός σκύλος είναι κατάλληλος για επίπεδη διαβίωση.

Το μακρύ τρίχωμά του χρειάζεται τακτική φροντίδα- πρέπει να βουρτσίζεται κάθε δύο ημέρες για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να αποφεύγεται το μπέρδεμα. Επιπλέον, κάθε δεκαπενθήμερο θα πρέπει να πλένεται με σαμπουάν και μαλακτικό για σκύλους για να διατηρείται το τρίχωμά του λείο και χωρίς μπερδέματα. Τέλος, είναι καλή ιδέα να αραιώνετε το εξωτερικό τρίχωμα.

Υγεία και πιθανά προβλήματα

 • Σημαντικές ανησυχίες: επιγονατίδα
 • Μικρές ανησυχίες: εντροπία, distichiasis, PRA, νεφρική φλοιώδης υποπλασία
 • Περιστασιακές καταστάσεις: CHD, πέτρες στα ούρα, vWD, σμηγματογόνος αδενίτιδα
 • Προτεινόμενες εξετάσεις: γόνατο, μάτι
 • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top